UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-06-30 21:47

Sipőcz Richárd újra Európa-bajnok!

Az Európa-bajnok és ezüstérmes, EYOF-győztes Sipőcz Richárd a +90 kilogrammosok között ismét kontinensbajnoki címet ünnepelhetett, míg a súlyos sérüléséből nemrégiben felépülő 90 kilós Vég Zsombor a dobogó harmadik fokára állt fel a Szarajevóban zajló ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokságon.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Véget ért az ifjúsági cselgáncsozók Szarajevóban zajló Európa-bajnokságának a harmadik napja, amelyen a férfiak között a 81, a 90 és a +90 kilogrammosok, míg a lányok versenyében a 70 és a +70 kilósok voltak érdekeltek. A magyar csapat egyetlen egyéni aranyérmét szerezte meg az Európa-bajnok és ezüstérmes, EYOF-győztes Sipőcz Richárd a +90 kilogrammosok mezőnyében. Címvédőhöz méltón, mondhatni, játszi könnyedséggel menetelt a fináléig: ipponnal győzte le a szlovák Benjamin Matasejét, a német Losseni Konét és a lengyel Wojciech Kordyalikot is.

Sipőcz Richárd másodszor ifjúsági Európa-bajnok
Sipőcz Richárd másodszor ifjúsági Európa-bajnok
Az aranycsatában a török Omer Aydin várta a győri fiút. Az mérkőzés elején (Bíró Norbert, az ifjúsági fiúk szakágvezetője szerint – A szerk.) érthetetlenül Sipőczöt intették meg.  Utána azonban a török is kapott egyet. Másfél perccel a vége előtt  Richárd egy wazari értékű akcióval eldobta Aydint, akinek így kezdeményeznie kellett. Hajtott is a török, de beleszaladt még egy wazariba, így Sipőcz Richárd megszerezte második ifjúsági Európa-bajnoki címét. „Szerencsére nem volt túlságosan meglepő Richárd sikere. Tudtuk, hogy nagyon jó állapotban van, az érem papírforma volt. A sorsolásán már lehetett látni, hogy illene a döntőig elmennie. Sejtettük, hogy a török fiú törhet esetleg borsot az orra alá, de nagyon okosan oldotta meg a feladatot, megérdemelte a győzelmet” – vélekedik Bíró. A súlyos sérüléséből nemrégiben felépülő Vég Zsombor a dobogó harmadik fokára állt fel. Első mérkőzésén holland ellenfélnél bizonyult jobbnak, majd a negyeddöntőben szerencsétlen vereséget szenvedett a grúz Nika Karazisvilitől; vetődéses technikával ment neki a grúznak, s egyből úgy estek a tatamira, hogy Karazisvili leszorította őt. Zsombor ezután megállíthatatlan volt. Simán verte a német Darius Roeminget, majd a portugál Rodrigo Boavidát, végül a bronzmeccsen az azeri Jagub Iszmailzadéval találta szemben magát. Kiegyenlített volt a párharc, de a gongszó előtt 37 másoderccel Vég óriási ipponnal eldöntötte a bronzérem sorsát. „Ahhoz képest, hogy két hete még az sem volt biztos, hogy elindulhat az Eb-n, kiemelkedően szerepelt. Márciusban porcleválás volt a lábában, amit meg kellett műteni. Csoda, hogy itt lehetett. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy verhető lett volna a grúz fiú is. Ha nincs a sérülése, akkor semmi kétségem sincs afelől, hogy ma két bajnokunk lett volna” – foglalja össze a szakágvezető. A leányok versenyében a 70 kilogrammos Czerlau Jennifer menetelt a legtovább; egészen a bronzmérkőzésig. A magyar lányt csupán a szlovák Nina Gersiova, és a harmadik helyért folyó csatában a német Raffaela Igl tudta megállítani. Czerlau ezzel a teljesítménnyel az értékes ötödik helyen zárta a bosnyák megméretést. „Nagyon elégedett vagyok Jennifer munkájával. Egész nap magabiztosan versenyzett, s ha egy picit jobban hisz magában, akkor dobogóra állhatott volna” – értékel Bejczi Zsuzsanna az ifjúsági leányválogatott szakágvezetője.

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ A harmadik nap bajnokai és magyar eredményei Fiúk 81 kg: Danil Umarov (Oroszország), magyar induló nem volt. 90 kg: Matvej Kankovszkij (Oroszország), …3. Vég Zsombor, Turánszki Zalán helyezetlen. +90 kg: SIPŐCZ RICHÁRD EURÓPA-BAJNOK, Varga Donát kiesett. Leányok 70 kg: Martina Esposito (Olaszország), …5. Czerlau Jennifer +70 kg: Lea Fontaine (Franciaország), Farkas Szilvia és Faragó Petra helyezetlen.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.