- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Első és egyetlen

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu [1] A karatésok umagi viadala kínálta az utolsó lehetőséget az ifi olimpiai kvóta kiharcolására, és bár Baranyi Zsófinak azzal, hogy a világranglistán súlycsoportjában a negyedik pozíciót foglalta el, „helyből” megvolt az esélye a Buenos Aires-i szereplésre, ő a küzdőtéren akarta és – amint a példa mutatja – tudta is szó szerint kiverekedni magának a részvétel jogát.

Baranyi Zsófia a horvátországi Umagban váltotta meg a repülőjegyét Buenos Airesbe [2]

Baranyi Zsófia a horvátországi Umagban váltotta meg a repülőjegyét Buenos Airesbe

Diadalában nagy szerepet játszott egyéniségének egyik fő jellemzője: az akaraterő. Továbbá a szorgalom, a kitartás, az eredményességet megalapozó és hosszabb távon is biztosító töretlen harci szellem, a nagyfokú fegyelmezettség.

„Ötéves korától nálam karatézik, s az elmúlt tizenegy esztendőt rendíthetetlen céltudatossággal dolgozta végig. Soha nem volt nála hullámvölgy, kihagyás, megtorpanás, ideális versenyző, olyan, amilyet egy edző álmodhat magának” –  mondta róla mestere, Fischer Mihály, aki az MTK Budapestben pallérozza Zsófit, s nem tagadja: nagy reményeket fűz tanítványához, aki már kellő rangot vívott ki magának a karatésok világában. A legkisebbek, a kadétok között nyert már Európa-bajnoki ezüstöt, juniorként pedig világbajnoki ötödik helyig jutott, de ettől a korosztálytól sem szeretne világversenyes érem nélkül búcsúzni. A lehetőség legközelebb a jövő év elején jön el, amikor is Dániában rendezik a junior Európa-bajnokságot.

Előtte azonban még ott az októberi argentínai ifjúsági olimpia, amelyre kategóriája egyik legjobbjaként utazhat ki.

„Van realitása, hogy ott is érmes legyen” – mondta lakonikusan az edző.

Zsófia határozottabban fogalmazott:

„Én nyerni akarok, úgy utazom ki Buenos Airesbe is, ahogy Umagba: az első hely a cél, de mindenképpen valamilyen érem.”

Előtte azonban ráfér egy is kikapcsolódás. Július végéig Svájcban, édesapjánál fog pihenni a Kölcsey Ferenc Gimnázium sporttagozatos diákja, aztán augusztustól – új energiákkal felvértezve – visszatér a karatéhoz, jönnek az edzőtáborok, az újabb versenyek, majd néhány nappal 17. születésnapja után kezdődik az ifi olimpia.

Ő is tudja, mi is, mi lenne az igazi ajándék…

További korosztályos KARATÉBAN [3]a sportági aloldalunkon.