UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-07-02 18:17

Hét érem Auronzóból

Egy arany-, négy ezüst- és két bronzérmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az U23-as és ifjúsági Európa-bajnokságon az olaszországi Auronzóban. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány azért is elégedett ezzel az eredménnyel, mert a „másodvonal” képviselte az országot.

UP info Az olaszországi Auronzóban rendezték az U23-as és ifjúsági Európa-bajnokságot, amelyen a magyar csapat összességében egy arany-, négy ezüst- és két bronzérmet szerzett. Tudniillik, hogy a válogatott gyakorlatilag második, illetve harmadikszámú egységekkel állt rajthoz, mivel az első hajók idén csak a világbajnokságon képviselik az országot. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány így értékelt oldalunknak a megméretés után: „Alapvető elvárás az volt, hogy mindenki hozza ki magából a maximumot. Kérésemnek javarészt eleget tett mindenki, de voltak, akik nem hoztak ki magukból mindent. Ennek ellenére összességében elégedett vagyok, s kellemes élményekkel távoztam.”

Bordács Blanka szerezte a magyar csapat egyetlen aranyérmét
Bordács Blanka szerezte a magyar csapat egyetlen aranyérmét
A magyar küldöttség első aranyérmét Bordács Blanka gyűjtötte be szombaton, aki az U23-as korosztályban kajak egyesben vívott hatalmas csatát a lengyel Paulina Paszekkal, és egy kilométernyi kajakozás után csupán 0,04 másodperc döntött a két lány között. Egy bronzérem is jutott a magyaroknak szombaton, Kocsis Ádám az ifik között kenu egyesben végzett a harmadik helyen 1000 méteren. Az ifjúsági és az U23-as lány kajak négyes is hasonló körülmények között szerzett ezüstérmet 500 méteren. A Lucz Noémi, Sólyom Dóra, Kiss Blanka, Szénási Zsófia U23-as kvartett a lengyelek mögött csupán 0,5 másodperccel lemaradva másodikként ért célba, majd a Potoniec Zsófia, Máró Anna, Posta Réka, Csikós Zsóka junior egység ugyancsak ennyivel kapott ki a cseh hajótól a döntőben. Pupp Noémi (K-1 U23) ugyanezen a távon bronzérmet nyert. A Potoniec Zsófia, Posta Réka ifi kajak párosnak a győzelemre is nagy esélye lett volna, de végül úgy végzett a negyedik helyen, hogy egy másodperc volt az első és a negyedik helyezett között. A Sólyom Dóra, Gamsjager Lisa-Maria kettős (K-2 U23) 0,1 másodperccel csúszott le a dobogóról, és zárt szintén a negyedik pozícióban. A délelőtti, 500-as döntőkben Kaszás Klaudia és Miskolczy Fruzsina (C-2 U23) ugyancsak negyedikként, Rédl András (K-1 ifi) és a Hodován Dávid, Bucsi Bálint, Mollár Kristóf, Zupkó Balázs egység (C-4 ifi) pedig ötödikként ért célba. Zupkó Vanda (K-1 ifi) és a Gönczöl Laura, Opavszky Réka páros (C-2 ifi) hatodik lett, akárcsak a Petró Erik, Szendy Márk, Erős Patrik, Mayer Keán U23-as kajak négyes. A délutáni 200-as döntőkben is szereztek a magyarok két ezüstérmet, méghozzá ugyanabban a számban, női kajak egyesben, az ifiknél Gábor Netta végzett a második helyen, az U23-asoknál pedig Orosz Adrienn 0,3 másodperccel a győztes mögött ért célba. Gönczöl Laura párosban Opavszky Rékával (C-2 ifi) az ötödik, egyesben pedig a nyolcadik helyen végzett, a Kulcsár Dorina, Stolyka Rita kettős (C-2 U23) a kilencedik, míg Keresztes Kristóf (K-1 ifi) 14. lett. Az ifjúságiak kettő ezüstöt és egy bronzot, az U23-asok pedig egy aranyat, kettő ezüstöt és egy bronzot szereztek. A hét magyar éremből hatot női kajakban gyűjtöttek, egyet pedig férfi kenuban. Makrai természetesen beszélt a mezőny erősségéről is: „Az U23-asok viadala nagyon kemény volt, hiszen voltak olyan országok, akik olyan versenyzőket delegáltak, akik már felnőtt világversenyen, akár az olimpián bizonyítottak. Az ifjúságiak között is elmondható, hogy színvonalas csaták voltak. Rámutatott a kontinensviadal arra, hogy a legjobbjainknak sem lesz egyszerű dolguk a világbajnokságon. A fiú kajakosokat különösen féltem.”

U23-AS ÉS IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, AURONZO A magyarok eredményei Ifjságiak Fiúk Kajak egyes 200 méter: 14. Keresztes Kristóf, 500 méter: 5. Rédl András, 1000 méter: 5. Kiss Ádám Kajak kettes 1000 méter: 8. Redl András, Monoki Marcell Kajak négyes 500 méter: 13. Tomori Gergely, Gergő Bálint, Szántó Milán, Keresztes Kristóf Kenu egyes 1000 méter: 3. Kocsis Ádám Kenu négyes 500 méter: 5. Kollár Kristóf, Hodován Dávid, Zupkó Balázs, Bucsi Bálint Leányok Kajak egyes 200 méter: 2. Gábor Netta, 500 méter: 6. Zupkó Vanda, 1000 méter: 8. Zupkó Vanda Kajak kettes 500 méter: 4. Potoniec Zsófia, Posta Réka Kajak négyes 500 méter: 2. Máró Anna, Potoniec Zsófia, Csikós Zsóka, Posta Réka Kenu egyes 200 méter: 8. Gönczöl Laura Kenu kettes 200 méter: 5. Gönczöl Laura és Opavszky Réka, 500 méter: 6. Gönczöl Laura és Opavszky Réka U23-asok Férfiak Kajak egyes 500 méter: 18. Vidákovics Antal, 1000 méter: 12. Béke Kornél Kajak kettes 1000 méter: 5. Varga Dominik, Györgyjakab Máté Kajak négyes 500 méter: 6. Petró Erik, Mayer Keán, Szendy Márk Szilárd, Erős Patrik Kenu kettes 1000 méter: 8. Slihoczki Ádám, Szőke Attila Nők Kajak egyes 200 méter: 2. Orosz Adrienn, 500 méter: 3. Pupp Noémi, 1000 méter: BORDÁCS BLANKA EURÓPA-BAJNOK Kajak kettes 500 méter: 4. Sólyom Dóra, Gamsjager Lisa-Maria Kajak négyes 500 méter: 2. Lucz Noémi, Kiss Blanka, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra Kenu kettes 200 méter: 8. Stolyka Rita, Kulcsár Dorina Kenu kettes 500 méter: 4. Kaszás Klaudia, Miskolczy Fruzsina

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.