UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-07-02 21:37

Korcsog Milán bronzesélyes

A 80 kilogrammos Korcsog Milán bejutott az elődöntőbe a Zágrábban zajló kadét birkózó világbajnokság első, szabadfogású versenynapján. Ott azonban alulmaradt az orosz Dmitrij Jelkanovval szemben, így kedden a bronzéremért léphet szőnyegre. Ráadásul kifejezetten jó eséllyel.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A szabadfogású fiúké volt a főszerep a Zágrábban zajló kadét birkózó világbajnokság első versenynapján. Magyarországot három fiatal képviselte, s egyikük egészen az elődöntőig jutott, ami korántsem megszokott egy világbajnokságon magyar szabadfogásúként.

Korcsog Milán (kékben) az indiai Ankit Vac ellen Zágrábban
Korcsog Milán (kékben) az indiai Ankit Vac ellen Zágrábban
A 80 kilogrammos Korcsog Milán kiváló birkózással múlta felül az indiai Ankit Vacot a nyolcaddöntőben, majd a negyeddöntőben is óriási csatában kerekedett az üzbég Dzsamsid Abdufattahov fölé. Az indiai és az üzbég szabadfogásról is tudniillik, hogy a világ élmezőnyébe tartozik, így még bravúrosabb Milán sikere. Korcsogot az elődöntőben az orosz bajnok, Dmitrij Jelkanov várta. A küzdelem mindössze 1:50 percig tartott. Milánt megintették, így 30 másodpercen belül akciót kellett végrehajtania. Ez azonban nem sikerült, s a nagy kapkodásában az orosz a magyar mögé került. De ez nem volt elég neki; meg sem állt a pörgetésekkel egészen a technikai tusig (10−0). Korcsog így a vigaszág győztesét várhatja a bronzcsatában. Nem is akármilyen esélyekkel, ugyanis az elefántcsontparti Afrika-bajnok, Ulrich Manouan vagy a Pánamerika-bajnoki ezüstérmes kanadai Carson Lee lehet az ellenfele, s egyik ország sem tartozik a világ élmezőnyébe birkózásban. De persze, nem lehet előre inni a medve bőrére, s erre Tóth Gábor, a szabadfogású fiúk vezetőedzője is felhívta a figyelmet: „Senkit sem lehet leírni, hiszen ez világbajnokság. Ráadásul rendkívül kemény a mezőny, szinte bárki okozhat meglepetést. Az biztos, hogy Milán csodálatosan birkózott egész nap. Tökéletesen összpontosított, s ez látszott a teljesítményén is, az orosz ellen viszont már nem volt esélye.” Ezzel nem volt egyedül Korcsog, hiszen az 55 kilogrammos kadét világ- és Európa-bajnoki bronzérmes, Budai-Kovács Marcell és a 110 kilogrammos Ubornyák Csaba is orosz ellenféltől szenvedett vereséget rögtön az első meccsen. Némi meglepetésre a Budai-Kovácsot legyőző Kizinov, és az Ubornyákot felülmúló Európa-bajnok Kozirev sem jutott be a kedd este döntőbe, így a verseny mindkét magyar fiúnak véget ért. Tóth elmondta, hogy Csaba nagyon messze van erőnlétben a 110 kilósoktól, mindenképp erre kell helyezni a hangsúlyt jövőre. Marcellal kapcsolatban pedig kifejtette, hogy nem birkózott rosszul, beleragadt a saját akciójába, s onnan már nem bírt mit kezdeni Kizinovval. A vezetőedző kiemelte: az 55 kilogrammosok mezőnye az egyik legnehezebb a bajnokságon.

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, ZÁGRÁB A magyar szereplők 55 kg (24 induló): Budai-Kovács Marcell (Csepeli BC), 80 kg (24 induló): Korcsog Milán (Csepeli BC), 110 kg (23 induló): Ubornyák Csaba (Kecskeméti TE) Szabadfogás, 1. programcsomag A magyar mérkőzések Selejtező. 55 kg: Dzsambulat Kizinov (orosz)−Budai-Kovács Marcell 11−2, 110 kg: Szergej Kozirjev (orosz)−Ubornyák Csaba 12−0 Nyolcaddöntő. 80 kg: Korcsog Milán−Ankit Vac (indiai) 7−3 Negyeddöntő. 80 kg: Korcsog Milán−Dzsamsid Abdufattaho (üzbég) 9−6 Elődöntő. 80 kg: Dmitrij Jelkanov (orosz)−Korcsog Milán 10−0

Eddig ezt írtuk a kadét-világbajnokságról: Szőnyegre, Zágrábban! Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.