UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2018-07-05 15:32

Hárman Taskentben

Az egykori selyemúttól északra, a kazah határnál elterülő üzbég főváros ad otthont péntektől a súlyemelők idei junior-világbajnokságának. Taskentnek történelmi múltja van, hiszen írásos források már a III. században említést tettek róla, de az erős emberek sportja is régóta otthonra lelt itt, s hogy a vendégszeretetük is példás, arról legutóbb az öt esztendővel ezelőtti ifjúsági vb kapcsán győződhetett meg az idelátogató külföldi.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu   Taskent az ifjúsági korú súlyemelők  2013-as  világbajnoksága után 2018-ra a húszon inneniek vb-jének megrendezését vállalta el, mondhatni hát, hogy rutinos házigazdaként várja a föld legerősebb korosztályos fiataljait, köztük három magyart: a 75 kilogrammos Mitykó Veronikát, a plusz 90 kilósok között versenyző Gyürüs Barbarát, s a plusz 105 kilogrammosok mezőnyében induló Holló Szilárdot.

Holló Szilárd, a három magyar fellépő egyike
Holló Szilárd, a három magyar fellépő egyike
A taskenti magyar trió legifjabb tagja a Békéscsabai SSZSE emelője, Mitykó, aki e hónap végén ünnepli 18. születésnapját. A Szombathelyi Haladás ólomsúlyúja, Gyürüs augusztusban lesz húszesztendős, míg a Kazincbarcikai VSE ifjú óriása, Holló március elején lett nagykorú, azaz 18 éves. A szakmai elvárás mindhármukkal szemben az, amit saját magukkal szemben is követelményként fogalmazhattak meg, hogy tudniillik elérjék, vagy ha lehet, javítsák is meg eddigi legjobbjukat. Ez helyezésben leginkább azt jelentheti, hogy súlycsoportjukban az első tíz között végeznek. Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk, már csak azért sem, mert az előzetes nevezési adatok szerint összesen 55 ország indít versenyzőt a junior-világbajnokságon – együttesen csaknem háromszázat –, köztük Mitykónak tizenkét, Gyürüsnek tíz, Hollónak pedig tizenhét vetélytárssal kell megküzdenie, akiknek zöme a mieinkénél jobb egyéni eredménnyel jelentkezett be az 1998 és 2001 között születettek csúcstalálkozójára. A vb a legkönnyebb fiúk és lányok versenyeivel július 7-én kezdődik, s 14-én zárul. Az utolsó versenynapon lép a súlyzó mögé Holló, a két lány pedig várhatóan 12-én, illetve 13-án juthat szóhoz, bár ez attól is függ, hogy a nevezési eredmények alapján kategóriánként a legjobbakat pódiumra hívó A csoportba beférnek-e, avagy a B csoport tagjaként szólítják őket. Végső soron persze mindegy, hogy „ások” vagy „bések” lesznek, mivel a végső helyezést, az abszolút sorrendet úgyis a produktum nagysága, a fej fölött megtartott kilók mennyisége dönti el, versenyezzenek akár délelőtt, akár délután, akár este. S éppenséggel matinés fellépésen is lehet egyéni csúcsot dönteni, ez által pedig a végső rangsorban akár még a papíron esélyesebbeket is megelőzni... További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.