UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-07-05 21:07

Szél második, Szabados ötödik

A kétszeres kadét Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Szél Anna tovább bővítette az éremkészletét a zágrábi korosztályos birkózó világbajnokságon; egészen a döntőig menetelt az 57 kilogrammosok mezőnyében, ott azonban vereséget szenvedett az Ázsia-bajnok japán Nonoka Ozakitól. Szabados Noémi a 65 kilósok között ötödik lett.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Az 57 kilogrammos kétszeres kadét Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes birkózó, Szél Anna gyönyörű meneteléssel verekedte be magát a fináléba szerdán; legyőzte a német Anastasia Blayvast, az indiai Manszi Manszit, a moldovai Irina Ringacit, végül a kínai Yaping Zhut is. A döntőben a csupán elsőéves kadét Ázsia-bajnok Nonoka Ozaki várta. Annának sosem volt problémája az erőnléttel, de a japán ebben is felülmúlta.

Szél Anna ezüstérmes lett Zágrábban Forrás: birkozoszov.hu
Szél Anna ezüstérmes lett Zágrábban Forrás: birkozoszov.hu
Sajnos ez a szőnyegen is látszódott; Nonoka egyből elkapta Anna jobb lábát, földre vitte, mögé került, s természetesen, ha már ott volt, az orsót is összefogta. A japán olyan vehemenciával indította el az akciót, hogy meg sem állt egészen 10−0-ig, ez pedig technikai tust jelentett, s azt, hogy Anna ezüstérmet szerzett. A kadét leányok vezetőedzője, Ritter Diletta szerint egyszerűen jobb volt a japán, s ez vezetett a vereséghez. „Anna Európában jól védi az orsót, de egy japán ellen ez már nem ennyire egyértelmű. Ráadásul úgy, hogy Ozakinak ez a kenyérkereső fogása, mindenkit ezzel vert meg. Ebből is látszódik, hogy bőven van még hova fejlődni. Nem mondható, hogy rossz formában volt Anna, vitathatatlanul jobb volt ma nála a japán. Jó lett volna felmérni, hol tartanak pontosan egymáshoz képest, de egy ilyen meccsen erre esély sem volt. Augusztusban utazunk Japánba, kéthetes edzőtáborba, ott kitapasztalhatja egymást a két lány.” A 65 kilogrammos kadét Európa-bajnoki ezüstérmes Szabados Noémi kedden magabiztosan nyert a nyolcaddöntőben a kanadai Nyla Burgess ellen, majd a török Aysel Severrel szemben is könnyed diadalt aratott. Az FTC versenyzője úgy jutott be a négy közé, hogy pontot sem csináltak rajta, ott azonban Xinru Zhouval már nem bírt; technikai tussal kapott ki, így a magyar lánynak a bronzmeccsen nyílt esélye a szépítésre. A harmadik helyért az orosz Jekatyerina Gluharjovával állt szemben. A mérkőzés első percében nem történt akció, s a bírók Noémit látták a passzívabbnak, megintették, 30 másodperce volt rá, hogy pontot csináljon. Ez azonban nem sikerült, sőt, az orosz vitte le őt a földre, s ezután ki is tolta, így három pont volt az előnye. A második két percet sem tudta kontroll alatt tartani Szabados; Gluhajrova kétszer levitte a földre, így a vége 7−0-s vereség lett. Ez azt jelentette, hogy Szabados az ötödik helyen zárta a megméretést. Ritter csak dicsérni tudta a magyar lányt: „Jól birkózott, csupán fizikális elmaradást láttam. De ez érthető, hiszen négy kilóval kevesebbel mért be a hatvanötösök közé. Rengeteget kell még erősíteni. Szerintem két évre szüksége van még ahhoz, hogy ebben a súlycsoportban bármikor, bárki ellen ütőképes legyen.” Az 53 kilogrammos Nagy Nikolett az első mérkőzésén kikapott az indiai Menaksi Menaksitól, de ellenfele bejutott a péntek esti fináléba, így Nikolett a vigaszágon folytathatja.

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, ZÁGRÁB Női birkózás, 2. programcsomag A magyar szereplők 53 kg (24 induló): Nagy Nikolett (Csepeli BC) Selejtező. 53 kg: Menaksi Menaksi (indiai)-Nagy Nikolett 5-1 Bronzmérkőzés. 65 kg: Jekatyerina Gluhajrova (orosz)-Szabados Noémi 7-0 Döntő. 57 kg: Nonoka Ozaki (japán)-Szél Anna 10-0 Az 1. programcsomag bajnokai és magyar helyezései 43 kg: Emily King Shilson (Egyesült Államok), magyar induló nem volt 49 kg: Akari Fudzsinami (Japán), magyar induló nem volt 57 kg: Nonoka Ozaki (Japán), 2. Szél Anna (Magyarország) 65 kg: Honoka Nakai (Japán), ...5. Szabados Noémi (Magyarország) 73 kg: Juka Kagami (Japán), magyar induló nem volt

Eddig ezt írtuk a kadét-világbajnokságról: Szőnyegre, Zágrábban! Korcsog Milán bronzesélyes Bronznap szabadfogásban Szél Anna döntőben Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.