UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-07-06 10:50

Eddig minden összejött

Hat aranyérmet szerzett a magyar válogatott a Helsinkiben zajló junior úszó Európa-bajnokság első két napján. Ebből négyet vállalt a Kőbánya SC két versenyzője: Késely Ajna hármat, Berecz Blanka egyet. Edzőjüket, Turi Györgyöt kérdeztük az eddig látottakról. Eközben véget ért a csütörtök délelőtti program, számos magyar továbbjutóval.

Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.huTalán még az előzetes, nagy várakozásokat is felülmúlja, ahogyan a magyar csapat bekezdett a Helsinkiben zajló junior úszó Európa-bajnokságon. Hat arany-, egy ezüst- és három bronzérmet nyertek eddig a mieink, s ezzel az éremtáblázat második helyén állnak, egy hajszállal az oroszok mögött.

Késely Ajna 400 m gyorson is nagy fölénnyel győzött Fotó: Pass Ferenc
Késely Ajna 400 m gyorson is nagy fölénnyel győzött Fotó: Pass Ferenc
A hat elsőségből négyet a Kőbánya SC versenyzői vállaltak magukra, Késely Ajna már három győzelemnél tart (400 m gyors, 800 m gyors, 400 m vegyes), míg csütörtök este 200 m pillangón Berecz Blanka is csatlakozott hozzá. Edzőjüket, Turi Györgyöt kérdeztük az első két napon látottakról: „Még nem tartunk a félénél sem, de az egyéni számok tekintetében négyből négy aranyéremet szereztünk. Nem szeretnék álszerény lenni, ez tényleg szép teljesítmény, ráadásul Ajna kettőt ifjúsági Európa-bajnoki csúccsal nyert. 400 m gyorson lehetett volna talán kicsit jobb eredményt elérni, de viszonylag kevés a hely bemelegítésre, ezért a sebességet nem tudtuk igazán belőni. Blanka esetében a győzelem volt a legfontosabb, taktikai úszás volt, az idő kevésbé számított. Természetesen boldogok vagyunk Güttler Károly kollégámmal együtt.” Ajna a 400 m gyors után elmondta, kicsit sajnálja, hogy nem kezdett el korábban hajrázni, mert úgy akár az egyéni csúcs is meg lehetett volna. Turi szerint nemsokára annak is eljön az ideje.
Berecz Blanka első Európa-bajnoki címét szerezte 200 m pillangón, miközben Hatházi Dóra (jobbra) bronzérmes lett Fotó: Pass Ferenc
Berecz Blanka első Európa-bajnoki címét szerezte 200 m pillangón, miközben Hatházi Dóra (jobbra) bronzérmes lett Fotó: Pass Ferenc
„Már most sem maradt el sokkal az egyéni rekordoktól, de amikor kevesebb szám lesz az adott versenyen, és nem kell egy napon több számot úszni, biztos vagyok benne, hogy meg is csinálja a legjobb időket.” A Kőbánya SC mesteredzője kitért Berecz Blanka fantasztikus produkciójára is. „Tudni kell, hogy jövőre ő még ifjúsági korú lesz. Későn érő versenyzőről van szó, hosszú munka vezetett idáig. Egyre nagyobb az önbizalma, ezek az eredmények segítenek abban, hogy a képességeinek megfelelően tudjon teljesíteni. Mert tudom, időeredmény tekintetében még több van benne.” A hátralévő három napban remélhetőleg újabb aranyérmek várhatók. „Megpróbáljuk a kétszáz méter vegyest, ott biztosan nagyobb csata várható, mint volt négyszázon. Ezerötszázon is nagyok az elvárások, a kétszáz gyors előtt pedig biztató a váltóban úszott idő. Bízom benne, hogy ezeket a számokat is sikerrel tudjuk abszolválni.” Késely csütörtök délelőtt is remekelt, a legjobb idővel jutott a 200 m gyors középdöntőjébe, őt negyedikként követte a szegedi Fábián Fanni is. Szintén továbblépett, így szerepel a 16 órakor kezdődő délutáni programban Bőhm Sebestyén, Szabó Bálint, Zombori Gábor, Barócsai Petra, Hatházi Dóra, valamint Ilyés Laura. És jön a 200 m pillangó döntője Milák Kristóffal, továbbá az 1500 m gyors fináléja Késely Ajnával.

JUNIOR ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, HARMADIK NAP, HELSINKI Előfutamok. Fiúk: 50 m mell: Bőhm Sebestyén 28.92 – a középdöntőbe jutott; 200 m hát: Szabó Bálint 2:02.92 −a középdöntőbe jutott, Tiszai András 2:03.00 − nem jutott tovább, Zombori Gábor 2:02.13 − a középdöntőbe jutott; 4x200 m gyorsváltó: Magyarország (Kós Hubert, Bukovics Milán, Szabó Bálint, Huszti Dávid) 7:46.07 – nem jutott tovább. Leányok: 200 m gyors: Barócsai Petra 2:01.82 – nem jutott tovább, Fábián Fanni 2:01.67 – a középdöntőbe jutott, Késely Ajna 2:00.38 – a középdöntőbe jutott, Muzsnay Zsófia 2:04.94 – nem jutott tovább; 50 m hát: Ilyés Laura 29.43 – a középdöntőbe jutott, Matula Fanni 29.89 – nem jutott tovább, Szabó-Feltóthy Eszter 30.30 – nem jutott tovább; 100 m pillangó: Barócsai Petra 1:01.07a középdöntőbe jutott, Berecz Blanka 1:01.60, Hatházi Dóra 1:01.27 – a középdöntőbe jutott; 4x100 m vegyes váltó: Magyarország (Matula Fanni, Kurdi Zsófia, Hatházi Dóra, Fábián Fanni) 4:13.51 – nem jutott tovább.

Korábbi cikkeink a junior Európa-bajnokságról: Folytatódik az aranyeső? − beharangozó Soha rosszabb startot! − az első nap tudósítása Bekezdett a magyar csapat! – az első nap értékelése Mindig van feljebb − a második nap tudósítása További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.