UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-07-07 15:38

A hazai terep előnye

Legalább két magyar pódiumhelyezésben reménykednek a kecskeméti junior-vb szervezői. Gera Tibor szerint a leány mezőnyben lehet több esélyünk az éremre, de a fiúknak is sokat segíthet az ismerős táj és a jellegzetesen magyaros homokbuckás terep.

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu Junior, tájfutásban tehát a 18-19 éves korosztály világbajnokságát tartják Kecskeméten július 8-a és 14-e között. A viadalra 36 országból érkeznek résztvevők, összesen mintegy 330-an – tudtuk meg Gera Tibor főszervezőtől, az eggyel fiatalabb, ifjúsági korosztály magyar szövetségi kapitányától.

Gárdonyi Csilla
Gárdonyi Csilla
„A kísérőkkel együtt több mint négyszáz ember utazik a versenyre a világ minden szegletéből, Dél-Afrikától Észak-Amerikán át Japánig és Ausztráliáig. Már most kijelenthetjük, ez lesz Magyarország egyik, ha nem a legnagyobb tájfutó eseménye.” A fiú és a leány kategóriák résztvevői négy számban, normál-, sprint- és középtávon, valamint csapat váltóban mérik össze tudásukat és sebességüket a kecskeméti terepen. Hazánk legutóbb 2001-ben adott otthont junior-vb-nek, akkor Miskolc és környéke fogadta a versenyzőket – magyar érem azonban nem született. Gera Tibor szerint idén másként lesz. „Házigazdaként teljes létszámban vehetünk részt a versenyben, ez hat fiút és hat lányt jelent. Szerintem főleg a lányokban lehet benne a legjobb hat közötti helyezés, az pedig azt jelenti, hogy már a pódiumon vannak. A fiúknál sokkal sűrűbb a mezőny, és az igazat megvallva most nem érzem úgy, hogy lenne elég érett versenyzőnk a dobogóhoz. Ha a legjobb húsz közé bejutunk, már az is óriási eredmény – erre pedig jó esélyt látok” – tette hozzá a szervező. A lányoknál az egyik nagy éremesélyes az a Gárdonyi Csilla, aki az előző héten Bulgáriában, a careveci erődben Európa-bajnoki címet nyert sprint kategóriában – ez volt pályafutása harmadik Eb-győzelme. „Mellette Sárközi Zsófia, Vékony Vanda és Szuromi Hanga is képes lehet az érmekért csatázni” – hangsúlyozta Gera Tibor. A sportvezető úgy véli, nemcsak a hazai környezet, de a kijelölt pálya is kedvez a magyaroknak. A homokbuckás, bozontos környezet ugyanis rendkívül egyedi, a sportág legjobbjainak számító skandinávok számára pedig teljesen szokatlan. További korosztályos hírek TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÁSBAN a sportági aloldalunkon.