UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-07-07 20:18

Stabil nyitás

A magyar női U20-as kosárlabda-válogatott első mérkőzésén 35 ponttal, 86−51-re legyőzte Horvátország együttesét a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokságon. A csapat magabiztos játékkal, rendkívül stabil védekezéssel, gyors kontrákkal söpörte le a horvátokat a pályáról.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A magyar női U20-as kosárlabda-válogatottnak is megkezdődött a korosztályos Európa-bajnokság Sopronban. Első mérkőzésükön Horvátország alakulata ellen léptek pályára. A két csapatot felvonultatták, s egyenként bemutatták tagjait. Cziczás László vezetőedző, de láthatóan a lányok is magabiztosak, higgadtak voltak. A csatakiáltások után pályára lépett a két csapat. Rögtön az első percben, 55 másodperc elteltével a lányok megszerezték az első három kétpontost – ebből kettőt Gereben Lívia. A játék ezután három percig stagnált, mindkét együttes kihagyta helyzeteit, ráadásul Gereben is mellédobta mindkét büntetőjét. Négy és fél perc után Kányási Veronika gyönyörű betöréssel nyolc pontra növelte a magyar előnyt. Az első horvát kosárra öt percet kellett várni: Josipa Silov értékesített egy büntetőt, majd bedobott még egyet. A következő két percben négy kontratámadást és három büntetőt csinált végig a válogatott, s ebből hét pontot Gereben szerzett. A csapat előnye immár 18 pontra duzzadt. Kitűnő védekezést, parádés kontrákat, s nagyon magabiztos játékot bemutatva a hazai együttes 22 pontos különbséggel vonulhatott le tíz perc után (29−7).

Most is örülhettek a sikernek az U20-as lányok
Most is örülhettek a sikernek az U20-as lányok
A második negyed sem indult másképpen. Czukor Dalma vezetett és dobott be kontrát, majd Studer Ágnes értékesítette második hárompontosát is. A horvátok felébredni látszottak, a lépést azonban továbbra sem tudták tartani a magyar lányokkal – 16 perc elteltével stabilan őriztük 25 pontos előnyünket. A vendégek védekezésben és támadásban egyaránt hibát hibára halmoztak. Nagyon gyakran nem találtak bele a gyűrűbe, sikeres dobási kísérleteiknek aránya alig több, mint 21%-os volt húsz perc után. Ennek az lett az eredménye, hogy a félidőre 47−23-as hátránnyal vonultak le. A harmadik negyed kiegyenlítetten kezdődött. Az első három és fél percben mindkét oldalon mindössze két kosár született: Czukor Dalma dobott két közelit, a horvátok közül pedig Josipa Pavic növelte hét pontra teljesítményét. A csend azonban Török Ágnes betörésből szerzett két pontja után tört meg: az utolsó öt percben a magyarok tizenhárom, míg a horvátok tíz pontot szereztek. A negyed végére Mérész Beatrix már tíz pontnál járt, s a záróetap előtt 66−37 állt az eredményjelzőn. Az utolsó tíz perc is hazai dominanciával kezdődött. Két perc alatt nyolc pontot dobtunk, ebből Török Ágnes hajtott végre egy kifogástalan hárompontost és egy betörést. A negyed közepén ismét felpörögtek az akciók: Studer, Kányási és Gereben is parádézott. A magyarok öt perc után 18 pontot szereztek, a horvátok tízet. Az utolsó néhány percben mindkét oldalon érződött, hogy ez már csak a levezető, s hogy a végeredmény is vitathatatlan. Lassabbak és pontatlanabbak lettek a támadások. Magyar oldalról ennek az is lehetett az oka, hogy a kezdőcsapatból már egyetlen lány sem volt a pályán. Az utolsó két pontot a horvát Matea Tadic szerezte büntetőből, de a magyar U20-as válogatott fölényét, magabiztosságát, valamint stabilitását ez sem kérdőjelezhette meg. Az alakulat végül 86−51-es diadalt aratott. Cziczás László a mérkőzés után így értékelt oldalunknak: „Nagyon boldog vagyok, hogy mindenki játéklehetőséghez jutott és élt is vele. Az igazság az, hogy ez a horvát csapat nem tartozik a legjobb együttesek közé, de ettől függetlenül ez nem vesz el semmit a lányok érdeméből. Becsületesen hajtottak. Annyit kértem tőlük, hogy teljes mértékben tegyék oda magukat, ez volt a lényeg, s ez sikerült. Nagyon szűk repertoárral játszottunk, bőven maradt a csapatban. Sokkal többet láthat tőlünk mindenki vasárnap a lettek ellen.”

U20-AS NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOPRON Magyarország−Horvátország 86−51 (29−7, 18−16, 19−14, 20−14) A magyar pontszerzők Gereben Lívia 18 pont, Kányási Veronika 15 pont, Mérész Beatrix 14 pont, Czukor Dalma 12 pont, Studer Ágnes 8 pont, Török Ágnes 7 pont, Kiss Virág 6 pont, Jáhni Zsófia 4 pont, Szeitl Vanessza 2 pont

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk Irány az elődöntő! Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.