UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-07-08 21:10

Aranyat lassításban

Huller Dániel felemelő győzelme Gyulai Miklóst, a szövetség elnökét is a magasba emelte, akkorát ugrott, amikor meglátta a 400 méteres gátfutás befutóját, lassítva. Így aztán a győri U18-as Európa-bajnokság utolsó napja három ezüst után bearanyozta számunkra a viadalt.

Arday Attila – utanpotlassport.hu Megint a futball-vb egyik jelenete jutott eszünkbe az U18-as atlétikai Eb-n, Győrben – így van ez mostanában valamiért. Edinson Cavani, Uruguay csatára ugrott akkorát (gól)örömében a portugálok elleni második találata után, amekkorát most Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, amikor meglátta, hogy a 400 gátas Huller Dániel elsőként fut át a célvonalon. Ő sem tudott először biztos véleményt mondani, mert élőben ezt a parányi különbséget nem érzékelhette senki, csak nagyon-nagyon bízhatott benne, hogy azt történt, amit a szíve mélyén remélt, mert Dani – ez a végtelenül szeretetre méltó dunakeszi srác – és a francia Martin Fraysse között szabad szemmel nem lehetett látni a különbséget. Legfeljebb érezni lehetett, hogy ki nyert. Dani mindjárt érezte is, hogy nála senki nem volt most jobb és magyar zászlóba öltözve ölelkezett a közönséggel.

Huller Dániel meghatottan öltözött a nemzeti színekbe
Huller Dániel meghatottan öltözött a nemzeti színekbe
Ekkor ismételték meg a kivetítőn a befutót, és ekkor láttuk a médiatribün előtt álló (ugró) Gyulai Miklóssal együtt, hogy Huller Dániel Európa-bajnok lett! A  utolsó nap tehát három magyar ezüst után meghozta az első aranyérmünket. És egy kicsit sem ront az örömünkön, hogy a francia fiú nyakába is aranyat akasztottak, holtversenyben értek el 50.63-at, és úgy volt igazságos, hogy két bajnokot avassanak. Ennél az időnél soha senki nem futott jobbat az ifjúsági Eb-n még, és természetesen újabb hatalmas magyar csúcs született, de hát ez Huller Dani elmúlt hetei, napjai alapján természetes. A magyar győztes az interjúzónában szokásához híven nemcsak szerény volt, hanem nagyon készséges, még akkor is, amikor bevallása szerint a hányingerével küzdött – ami négyszáz méter után természetes. „Rengeteg minden eszembe jutott, amikor átmentem a célvonalon… Odarohantam az edzőmhöz és családtagokhoz, barátokhoz… A közönség nagyon nagy erőt adott a célegyenesben ahhoz, hogy győzni tudjak… Az csak a hab a tortán, hogy ezzel az ifjúsági olimpiára is kijutottam.” Daninak ehhez a legjobb három közé kellett kerülnie, vagyis rendkívüli feladat elé állította őt a kvótarendszer, szemben a legtöbb számmal. Ilyen volt többek között a fiúk rúdugrása, ahol Mihály Ádám gyakorlatilag azzal kvalifikálta magát Buenos Airesbe, hogy bekerült a tizenkettes döntőbe. Ott azért nem volt baj, hogy lett érvényes magassága. Áts Viktóriának hármasban eggyel nehezebb feladata volt, neki a tizenkettes döntőből még be kellett ugrania magát a nyolcas fináléba is, de ez is összejött. Bacsa Fanninak végig kellett futnia a 100 gát döntőjét a kvótához, itt is a nyolcas döntőbe kerülés volt a legfontosabb feladat. A kvóta is meglett.

U18-AS ATLÉTIKAI EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR Fiúk. 400 m: 1. Huller Dániel és Martin Fraysse (Franciaország) 50.63, 3. Karl Johnson (Nagy-Britannia) 50.90. Rúd: 1. Pal Haugen Lillefosse (Norvégia) 546, ...11. Mihály Ádám 470. Leányok. 100 m gát: 1. Martine Hjornevik (Norvégia) 13.26, ...8. Bacsa Fanni 13.81. Hármas: 1. María Vicente (Spanyolország) 13.95, ...7. Áts Viktória 12.80. Gerely: 1. Alekszandra Konsina (Fehéroroszország) 56.71, ...11. Szabó Eszter 47.70. Vegyes váltó: 1. Olaszország 2:07.46, ...6. Magyarország 2:12.33

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.