UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-07-08 20:09

Parádés erőfelmérő

Lenyűgöző játékkal győzött U20-as női kézilabda-válogatottunk a debreceni világbajnokság utolsó csoportmeccsén. Golovin Vlagyimir együttese 35−27-re diadalmaskodott a norvégok ellen, így hibátlan teljesítménnyel az A jelű hatos élén végzett, és a szlovének ellen folytatja a nyolcaddöntőben. A meccs hőse a kapuban parádézó, 24 védéssel záró Suba Sára volt.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA csoportelsőség volt a tét a százszázalékos csapatok találkozóján, a debreceni U20-as világbajnokság ötödik játéknapján. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a magyar válogatott első igazi erőpróbája következett a norvégok ellen, Golovin Vlamigyir együttese elé igazán komoly feladatot eddig senki nem állított a hazai rendezésű tornán.

Suba Sára parádézott a magyar kapuban Forrás: MKSZ
Suba Sára parádézott a magyar kapuban Forrás: MKSZ
A hatos megnyerése mellett a további menetrend szempontjából is fontosnak ígérkezett a skandinávok elleni találkozó, hiszen a csoportelsőség esetén a szlovének következhettek, míg a nyolc között biztosan nem a franciák. A montenegróiak elleni, tízgólos sikerhez képest két helyen történt változtatás a kezdőben: Suba Sára bekerült a kapuba, míg beállóban Tóvizi Petra kezdett. A két lány hamar igazolta csapatba kerülését, hiszen Suba három védéssel, míg Tóvizi góllal nyitott. A norvégok sem tétlenkedtek, bő négy perc után már 4−3 állt az eredményjelzőn, elképesztően gyors akciókat láthatott a Főnix Csarnok közönsége. Az első percek azonban így is Subáról és a hazai támadásokról szóltak: a magyar kapus percenként védett hatalmasat, míg elől hiba nélkül akadtak be a lövések, Háfra Noémi és Faluvégi Dorottya is remekelt. Az első norvég kiállítás után nyílt az olló, a skandinávok 8−4-es állásnál kértek időt a kilencedik percben. Sokat nem változott a játék képe ezután sem, a váciak hálóőre továbbra is ihletett formában védett (az első tizenöt percben kilencszer, 56 százalékkal), míg a magyar támadások szinte kivétel nélkül gólt eredményeztek. Ha nem akcióból, akkor hetesből, Klujber Katrin kíméletlenül pattintotta a büntetőket a kapuba. Lassan elfogytak a jelzők, de Márton Gréta eredményes szélsőjátéka is szót érdemelt, nem csupán ma, az egész világbajnokságon. No meg Háfra átlövései is, a ferencvárosi játékos balról és jobbról is szórta a gólokat, néggyel a legeredményesebb volt húsz percet követően. Hátul mindent megtett a magyar csapat, hogy végképp elmenjen a vendégek önbizalma, Hlogyik Petra ugyanis első megmozdulásával hetest védett. Klujber akciógóljával és Faluvégi lerohanásból szerzett találatával tovább nőtt a különbség: a magyar csapat megfojtotta ellenfelét, és örömkézilabdát mutatott be. A félidőben hétgólos volt a differencia, 20−13-as állásnál ért véget az első játékrész.
Irány a nyolcaddöntő! Forrás: MKSZ
Irány a nyolcaddöntő! Forrás: MKSZ
A második harminc perc gyors gólváltással indult, s bár Valle Dahl bő kilenc perc alatt négy gólt dobott, a magyar támadásokban továbbra is ott volt a tűz. A játékrész felére ugyan alábbhagyott a lendület, a hatperces csendet Szabó Kitti megtörte első találatával, majd Suba is megtette a magáét, hogy ötgólos maradjon az előny. Ha pedig hetes, akkor Hlogyik következett a kapuban: megfogta a második büntetőt is, száz százalékkal védett. Hiába, kapusaink demoralizálták a norvég lövőket, Suba 22 perc alatt 24 védést regisztrálhatott... Ha már 24..., a 24. percben megvolt a 30. magyar gól is, hatnál közelebb nem tudtak kerülni a skandinávok. A végére még azt sem tudták megtartani, Golovin Vlagyimir tanítványai 35−27-re diadalmaskodtak, és hibátlan teljesítménnyel nyerték meg csoportjukat. Folytatás kedden, a szlovének elleni nyolcaddöntőben.

NŐI JUNIOR KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DEBRECEN A csoport, 4. forduló Magyarország–Norvégia 35–27 (20–13) Suba, Hlogyik (kapusok), Pásztor 3, Szabó 3, Márton 3, Tóvizi 2, Klujber 10, Kácsor 3, Háfra 7, Faluvégi 4, Lakatos, Fodor. Szövetségi edző: Golovin Vlagyimir

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.