UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-07-10 20:14

Tizenhármas nyitány

Tizenharmadikként, a legjobb európai eredménnyel zárt Palkovits István az U20-as atlétikai világbajnokság első napján, 10.000 méteren. A kecskemétiek mezeifutó-világbajnok versenyzője ráadásul egyéni csúcsot ért el. Sajnos, a realitásoknak megfelelően egyik magyar versenyző sem harcolta ki a döntőbe jutást a kvalifikáció során, noha többen kihozták magukból a maximumot.

Leiner Soma - utanpotlassport.hu Győr után a finnországi Tamperére figyelnek az atlétika szerelmesei, kedden ugyanis megkezdődött az U20-as világbajnokság. A napos, ámde szeles időben négy atlétánk volt érdekelt a délelőtti program során, míg a délutáni menetrendben a mezeifutó-világbajnok Palkovits Istvánra, illetve a rúdugró Klekner Hangára figyelhettünk, amellett, hogy három számban már a nyitónapon világbajnokot avattak.

Palkovits István egyéni rekordja a 13. helyre volt elég Fotó: Lengyák György
Palkovits István egyéni rekordja a 13. helyre volt elég Fotó: Lengyák György
A 3000 méteres akadályfutás selejtezőjében rögtön két atlétánk, Pavuk Tíra és Mógor Boglárka állt rajthoz. Előbbi futamában tizenegyedikként, összesítésben pedig a huszonnyolcadik helyen zárt, s bár egyéni csúcsot teljesített, ez nem jelentett továbbjutást. Nem sikerült a kvalifikáció Mógornak sem, a Honvéd versenyzője harminchatodik lett.  A miskolci országos bajnokságon 50 méterig jutó Máté Fanni - aki a kézilabda helyett választotta a gerelyhajítást - ezúttal elmaradt legjobbjától, mint ahogyan a távolugró Pázmándi Dominik, és a junior csúcsot tartó rúdugró Klekner Hanga is. Nem úgy Palkovits István, aki legjobb európai versenyzőként zárt 10.000 méteren, mégpedig a tizenharmadik helyen. A kecskemétiek atlétája 30:35.87-es időeredménnyel ért célba, ez új egyéni csúcsot jelentett. „Pistitől ez kiemelkedő eredmény, pláne, hogy az öreg kontinensről senki sem tudta megelőzni. Úgy futott, hogy mindig bolyban legyen, ha pedig lassúnak találta azt, felfutott a következőre. Fokozatosan ment előre, eredménye pedig egyéni rekord lett" - értékelt honlapunknak Lengyák György utánpótlás szakreferens. A szerdai napot reményekkel telve várhatjuk, hiszen többek között Mátó Sára és Eszes Dániel is rajthoz áll.

U20-AS ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, TAMPERE (FINNORSZÁG) A versenynap világbajnokai és a magyar eredmények Leányok. 5000 m: Beatrice Chebet (Kenya) 15:30.77 Fiúk. 10.000 m: Rhonex Kipruto (Kenya) 27:21.08 - világbajnoki rekord...13. Palkovits István 30:35.87, Súlylökés: Kyle Blignaut (Dél-Afrika) 22.07.

 További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.