UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-07-11 18:50

Elődöntős juniorok

A torna eddigi legnehezebb magyar győzelmét hozta a románok elleni negyeddöntő a Debrecenben zajló női U20-as kézilabda-világbajnokságon. A félidei háromgólos hátrány után a folytatásban magára talált Golovin Vlagyimir csapata, és 31–26-ra győzött. A döntőbe jutásért a dél-koreai együttes következik.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Nehezen indult, de aztán meglehetősen simán alakult a szlovénok elleni nyolcaddöntő a debreceni U20-as kézilabda-világbajnokságon. Szerdán, a legjobb nyolc között viszont már egy igazi nehéz súlyú rivális, a román csapat várt a magyar lányokra. Az előző fordulóban ugyan csak három góllal verte a horvátokat, de – mint ahogyan mindig – ezúttal is óriási presztízscsatát várhattunk a román felnőtt-válogatottat is hosszú ideig irányító Gheorghe Tadici vezette társaság ellen.

Fantasztikus hangulatban győzte le a románokat a juniorválogatott Forrás: MKSZ
Fantasztikus hangulatban győzte le a románokat a juniorválogatott Forrás: MKSZ
Nem meglepő, hogy minden eddiginél több néző látogatott ki a Főnix Csarnokba, hiszen elérkezett a végjáték, az elődöntőbe jutás volt a tét. A magyar kapuban egy találkozónyi szünet után újra a norvégok elleni csoportmeccsen remekül védő  Suba Sára kezdett. A mérkőzés a lelátón nagy magyar fölénnyel, a pályán szorosan indult, tíz perc után eggyel vezettek a mieink (6–5). S bár Háfra Noémiék már négy góllal is elhúztak (10–6), nem sikerült megtörni a románokat, akik újra és újra visszakapaszkodtak, és a 22. percben egyenlítettek (12–12). Sőt a vezetést is átvették. Golovin Vlagyimir szövetségi edzőnek nem volt választása, időt kért. A rövidzárlat azonban kicsit hosszú ideig, egészen az első félidő végéig eltartott. Így háromgólos román előnynél vonultak pihenőre a felek (14–17). A folytatásra egészen más ritmusban jöttek ki a mieink, s két és fél perc alatt ledolgozták a hátrányt. Pásztor Noémi góljának és a kapuban Binó Boglárka remeklésének köszönhetően pedig a vezetést is átvették (18–17). S ezúttal jelentős előnyt is sikerült kiépíteni elsősorban Faluvégi Dorottya főszereplésével. Tizenkét perccel a vége előtt 24–20-ra vezetett a magyar csapat.
Háfra Noémi megint remekelt, hatot szórt a negyeddöntőben Forrás: MKSZ
Háfra Noémi megint remekelt, hatot szórt a negyeddöntőben Forrás: MKSZ
Ettől kezdve pedig nem volt több kérdés, az utolsó percekben talpon volt az egész csarnok, a válogatott 31–26-re nyerte a negyeddöntőt, a négy között pedig a dél-koreaiakkal találkozik pénteken 20 órától. Csak úgy, ahogyan a lelátóról is tűnt, Golovin mester is küzdelmes mérkőzést látott. „Feszült, kemény mérkőzést játszottunk, talán idegesebbek voltunk a kelleténél, elvégre már a négy közé jutás volt a tét. Az első félidőben négygólos előnyben több tiszta helyzetet is kihagytunk, technikai hibákat követtünk el, ezért fordulhatott meg az eredmény. A szünet után gyorsan egyenlítettünk, és onnan kezdve már a szívünk vitt előre, büszke vagyok a csapatra. Jól jön, hogy lesz egy nap pihenőnk az elődöntőt megelőzően.” A meccs után a csapat egyik vezére, az FTC átlövője, Háfra Noémi értékelt, aki hatszor talált be a román kapuba. „Örökkévalóságnak tűnt a mérkőzés. A félidőben nagyon meg voltam ijedve, hogy mi lesz itt, de aztán megráztuk magunkat, és a magunk javára fordítottuk a találkozót. Éreztük rajtuk, hogy nagyon fontos nekik ez a csata, kiabáltak, rángattak, de mi magunkra koncentráltunk, s ez kifizetődött.” A Budaörs beállóját, Pásztor Noémit is megszólaltattuk, aki csak úgy, mint Háfra hat gólt szerzett „Rendszeresen összekerülünk velük a világversenyeken, és még sosem játszottunk könnyű meccset velük. Örülök, hogy mi jöttünk ki ebből győztesen. A félidőben megéreztük, hogy ebből kiesés is lehet, de ez serkentően hatott a csapatra, s bizonyítottuk, mi vagyunk a jobbak.” És így örültek a lányok az elődöntőbe kerülésnek:

NŐI U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, DEBRECEN Negyeddöntő MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 31–26 (14–17) Magyarország: Binó, Hlogyik, Suba (kapusok), Faluvégi 5, Fodor, Giricz, Háfra 6, Hornyák B., Kácsor 2, Klujber 3, Kuti, Lakatos 1, Márton 6, Pásztor 6, Szabó K. 1, Tóvizi 1. Szövetségi edző: Golovin Vlagyimir A többi negyeddöntő-mérkőzésen: Oroszország–Hollandia 28−26, Norvégia−Franciaország 27−26 − hosszabbításban, Dél-Korea–Dánia 24−16 Az elődöntő párosítása (július 13.): 17:30: Oroszország−Norvégia 20: Magyarország−Dél-Korea

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.