UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-07-12 16:46

Szófiai kezdősíp

Pénteken kezdődik a fiú kosárlabdázók U20-as B divíziós Európa-bajnoksága Szófiában. A magyar válogatott a kontinenstornán igen nehéz csoportba került; Oroszország, Csehország, Luxemburg, Hollandia és Örményország lesz az ellenfél a kieséses szakasz előtt. Pór Péter vezetőedző elmondása szerint több nehézség is hátráltatta a csapat felkészülését, ugyanakkor elégedett a munkamorállal.

Sz. M.utanpotlassport.hu Tíz napig biztosan a kosárlabdázásé lesz a főszerep Szófiában, hiszen a bolgár fővárosban rendezik péntektől a fiú U20-as B divíziós Európa-bajnokságot. A kontinensviadalon a magyar válogatott is érdekelt, amely a C csoportban kapott helyet Oroszország, Csehország, Luxemburg, Hollandia és Örményország mellett. A hatos első két helyezettje jut tovább a rájátszásba és küzd az élvonalba történő feljutásért, míg a többiek helyosztókat játszanak. A felkészülés eseménydúsan telt, és a vezetőedző elmondása szerint az előre eltervezett munkát nem sikerült maximálisan elvégezni, hiszen sérülések, tanulmányi kötelezettségek és a klubcsapatokban történő szereplés miatti hiányzások hátráltatták a felkészülést. Hogy néhány példát említsünk… Chester Lewis, a korosztály meghatározó játékosa amerikai egyetemi tanulmányaira készül, így nem tudta vállalni a válogatottságot, de rajta kívül hiányzott az idényben remek formába lendülő, ám a szezon végére megsérülő Rudner Gábor is. A külső sor két minőségi játékosa mellett Durázi Krisztoferre sem számíthatott végül Pór Péter, aki hátsérülése miatt nem utazik Szófiába.

Pénteken megkezdi az Európa-bajnoki szereplést Pór Péter és csapata Forrás: MKOSZ
Pénteken megkezdi az Európa-bajnoki szereplést Pór Péter és csapata Forrás: MKOSZ
„Nehezen állt össze a keret, tudniillik többen érettségiztek vagy egyetemi vizsgákat teljesítettek, valamint sérülések is hátráltattak bennünket. Ettől függetlenül a tervezett munkát véghezvittük, elégedett vagyok a munkamorállal. Valóban nem éppen szerencsés helyzet, hogy többen nem lehetnek velünk, de akik itt vannak, nekünk ők a legjobb játékosok ‒ mondja Pór Péter. ‒ Pechünkre Bordács Soma a térdét ütötte össze egy másik játékoséval, s ő jött ki belőle rosszul, merthogy nem tud azóta sem játszani, így nem is utazott velünk. Majdnem így jártunk Filipovic Stefánnal is, ő is sok edzést kihagyott csípősérülése miatt, végül vele kockáztatnunk kellett, s bár nincs száz százalékos állapotban, de már gyógyulófélben lévő problémájával együtt is elhoztuk, szükségünk van a palánk alatt használható emberekre.” Már a csoportmeccsek nagy izgalmakat ígérnek, nem lesz könnyű feladata a piros-fehér-zöld alakulatnak, ezt a vezetőedző is pontosan tudja. „Úgy gondolom, négy csapat lesz versenyben a rájátszást érő pozíciókért: Oroszország, Csehország, Hollandia és mi. Mindegyik rivális komoly fizikális tulajdonságokkal rendelkezik, magasak és rendkívül erősek. Az utóbbi években többször játszott a magyar korosztályos csapat ellenük, így a játékosok valamennyire ismerik egymást. Akkor kiegyenlített volt a párharc, csak az oroszok lógnak ki picit ebből a négyesből, hiszen ők korábban az A divíziósok voltak. Természetesen a cél, hogy mi is ott szerepeljünk, és biztos vagyok benne, hogy a fiúk mindent meg fognak tenni ennek érdekében. Ez a csapat elsősorban a jó védekezésére alapoz, a játékosok nagyon sokat dolgoznak a meccseken, nem ismernek elveszett labdát, harcolnak egészen a lefújás pillanatáig. Nekünk ez lehet a legfőbb fegyverünk”‒ zárja bizakodva a beszélgetést Pór Péter.

A magyar U20-as válogatott Eb-kerete Irányítók: Kerpel-Fronius Gáspár (Szeged), Boris Krnjajski (PVSK) Hátvédek: Kozma Gergő (Falco), Fazekas Csaba (Nyíregyháza), Kucsora Csaba (Falco) Bedobók: Kovács Gábor (DEAC), Németh Ákos (Körmend) Erőcsatárok: Bonifert Bendegúz (Szeged), Völgyi Marcell (Vasas) Centerek: Pápai Máté (Miami University), Filipovic Stefán (TF), Anda Dávid (Szolnok) Vezetőedző: Pór Péter

A magyar U20-as válogatott csoportmérkőzései 07.13., 14.00: Magyarország‒Csehország 07.14., 12.45: Magyarország‒Oroszország 07.15., 19.30: Magyarország‒Hollandia 07.17., 17.15: Magyarország‒Luxemburg 07.18., 15.00: Magyarország‒Örményország

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.