UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-07-13 11:29

Kihozta a maximumot

„A célom mindig ugyanaz: úgy szálljak ki a vízből, hogy semmi nem maradt bennem” – mondja a Kőbánya SC versenyzője, Berecz Blanka. A 16 esztendős úszó két aranyérmet nyert a nála egy évvel idősebbek mezőnyében a Helsinkiben rendezett junior Európa-bajnokságon; 200 m pillangón és a 4x200-as gyorsváltó tagjaként is győzött.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMinden idők legjobb junior Európa-bajnoki szereplése után repült haza a magyar válogatott a finn fővárosból. Kitűnően szerepeltek a Kőbánya SC versenyzői, az öt aranyérmet szerző Késely Ajna mellett a 16 esztendős Berecz Blanka is kétszer a dobogót tetejére állhatott.

Berecz Blanka mindent kiadott magából Helsinkiben, két aranyérem lett a jutalma Fotó: Pass Ferenc
Berecz Blanka mindent kiadott magából Helsinkiben, két aranyérem lett a jutalma Fotó: Pass Ferenc
A már harmadik korosztályos kontinensviadalán szereplő versenyző természetesen szép emlékekkel tért haza Helsinkiből. „Elképesztően jó verseny volt, fantasztikusan kezdődött és hasonlóan zárult. A legelején a városban nehézkes volt a közlekedés, de hamar megoldódott, és utána már csak a versenyzésre kellett koncentrálni.” És bizony az eredményekre sem panaszkodhatott Blanka, aki az Eb második napján mindenkit maga mögött hagyott a 200 m pillangó döntőjében (2:10.06). „Amikor kimentünk Helsinkibe, nem gondolkoztam azon, hogy most aranyérmes lehetek-e vagy nem. Meg is lepett, hogy az előfutamokban és a középdöntőben is én voltam a leggyorsabb. Akkor már gondoltam, hogy ebből szép eredmény lehet. De a célom ugyanaz volt a finálé előtt is: úgy szálljak ki a vízből, hogy semmi nem maradt már bennem. És ez sikerült is.”

„Még több van benne” Blanka edzője, Turi György a következőképpen nyilatkozott róla a 200 m pillangó döntője után: „Tudni kell, hogy jövőre ő még ifjúsági korú lesz. Későn érő versenyzőről van szó, hosszú munka vezetett idáig. Egyre nagyobb az önbizalma, ezek az eredmények segítenek abban, hogy a képességeinek megfelelően tudjon teljesíteni. Mert tudom, időeredmény tekintetében még több van benne.”

A zárónapon pedig következett a ráadás. Berecz a 4x200 m-es gyorsváltóban az előfutamban és a döntőben is szerepet kapott, és az aranyéremért a magyar négyes (Fábián Fanni, Barócsai Petra, Késely Ajna és persze Berecz) óriási csatában felülmúlta a németeket (8:02.24). „Nagy ajándék volt nekem, hogy nem csak délelőtt, hanem az esti döntőben is úszhattam. Bíztam benne, hogy hozzá tudok tenni. Az utolsó ötven méter pedig elképesztő volt, csak kiabáltunk a medence szélén. Jól ismerem Ajnát, tudtam, hogy megnyeri.” A még jövőre is junior korú versenyző most jól megérdemelt pihenőjét tölti, nemsokára azonban újra edzésbe áll. Attól függően folytatja a felkészülést, hogy bekerül-e az októberi, ifjúsági olimpiai csapatba. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.