UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-07-13 19:27

Sporttörténelmi arany az Alföldön

Gárdonyi Csilla megszerezte a magyar junior tájfutósport első női világbajnoki címét. Sokáig két magyar lány is harcban volt a dobogóért, végül Sárközy Zsófia a hatodik helyen zárt a középtávú versenyben. A fiúknál Zacher Márton egyetlen másodperccel csúszott le a pódiumról és lett hetedik.

Kocsmár-Tóth István/MTI - utanpotlassport.hu „Sokat számít a hazai pálya, hogy ezt a különleges, homokos, bozontos terepet nekünk nem kell szoknunk, de ettől függetlenül a kijelölt pályákat mi sem ismerjük, így ugyanúgy óriási bravúr minden futunk teljesítménye” – jelentette ki Zsigmond Száva, a juniorok szövetségi kapitánya az utanpotlassport.hu-nak.

Gárdonyi Csilla megnyerte Magyarország első vb-aranyát Forrás: jwoc2018.hu
Gárdonyi Csilla megnyerte Magyarország első vb-aranyát Forrás: jwoc2018.hu
A tréner kiemelte, a leány mezőnyben versenyző mind a négy magyar lány kiválóan szerepelt. Nemcsak az utolsó két ellenőrző ponton hatalmasat hajrázó, végül vb-győztes Gárdonyi Csilla, valamint épp az utolsó két ponton visszacsúszó Sárközy Zsófia, hanem Vékony Vanda és Szuromi Hanga is megérdemli a dicséretet, mivel mindannyian az első harmincban végeztek. Hasonló eredményekre pedig az elmúlt húsz évben csak elvétve volt példa. „A fizikai felkészülés mellett nagyon-nagy hangsúlyt fektettünk a mentális felkészülésre. Arra, ha esetleg valaki téveszt, milyen pontok alapján, hogy tud a leggyorsabban korrigálni. Ez mindenképpen új elem a felkészülésünkben, ami úgy érzem kifizetődik most a helyezésekben” – tette hozzá Zsigmond Száva. Meglepetésre pályát tévesztett a legnagyobb esélyes, az idei vb-n már két aranyérmet nyerő, kilencszeres junior világbajnok svájci Simona Aebersold. A fiúk versenyében hármas svéd siker született: Jesper Svensk győzött, Simon Imark lett a második és Henrik Johannesson a harmadik. A legjobb magyar, Zacher Márton hetedik legjobb időt érte el. „Nagyon közel volt a pódiumhoz, csupán egyetlen másodperc hiányzott neki, ami tényleg hajszálnyi különbség egy közel 4,5 kilométeres pályán” – mondta a juniorok kapitánya. A magyar csapat eddigi legjobb eredménye egy vb-ezüst volt, azt a hazai verseny első napján, Sárközy Zsófia nyerte. Emellett egy bronzunk is volt már, Gárdonyi Csilla révén. A junior tájékozódás futók világbajnokságán nemenként három-három egyéni számban és váltóban versenyez a Bács-Kiskun megyei erdőkben, valamint Kecskeméten 37 ország 330, legfeljebb húszéves versenyzője. Szombaton Tázlár térségében, a háromtagú váltók futamaival zárul a magyarországi világbajnokság. További korosztályos hírek TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÁSBAN a sportági aloldalunkon.