UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-07-14 22:52

Aranyos (immár) felnőttek

Magyarország világbajnok! Siker koronázta a női juniorválogatott Debrecenben töltött felejthetetlen két hetét az U20-as kézilabda-világbajnokságon. Golovin Vlagyimir csapata 28–22-re nyerte a norvégok elleni döntőt, s így aranyéremmel köszönt el az utánpótláséveitől.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA magyar jobb csapat, mint a norvég. A kérdés az volt, hogy ezt egy héten belül másodszor is be tudja-e ezt bizonyítani a Debrecenben zajló U20-as kézilabda-világbajnokságon. Hiszen következett a finálé, amelyen lányok – életük utolsó utánpótlás-mérkőzésén – megkoronázhatták a közösen végigdolgozott éveket.

Magyarország világbajnok! Forrás: MKSZ
Magyarország világbajnok! Forrás: MKSZ
És persze az elmúlt két hetet is, amely minden előzetes várakozást felülmúlt. Korosztályos eseményen sehol máshol nem tapasztalható, többezres tömeg látogatott ki a meccsekre, a hangulat parádés volt, és a csapat is tette a dolgát. Harcolt, küzdött, és a döntőbe jutott. Az utolsó csata kezdetén a múlt vasárnapi mérkőzésen a norvégok ellen brillírozó Suba Sára állt a kapuban, a mezőnyben pedig a megszokott Faluvégi, Klujber, Lakatos, Háfra, Márton, Pásztor hatos kapott bizalmat. És úgy is kezdett, ahogyan azt egy világbajnoki döntőben kezdeni kell. Elöl sorra jöttek a gólok, – Klujber hármat is dobott – Suba pedig ott folytatta, ahol azt hat nappal ezelőtt abbahagyta (5–2). Csakhogy a villámrajt után kissé megakadt a társaság, ötperces gólcsend és norvég egyenlítés következett. Utána fej-fej mellett haladt a két csapat, Golovin Vlagyimir szövetségi edző kilenc perccel a félidő előtt 8–9-es állásnál kérte ki az első idejét. Az utolsó szakasz azonban így sem sikerült jól, a mieink kétgólos hátrányban mentek pihenni (10–12). Remekül jöttek ki a magyarok a folytatásra, ez azt eredményezte, hogy hét perc alatt ledolgozták a hátrányt. Amikor pedig a vezetést is megszerezte, az este folyamán először „robbant fel” úgy igazán a csarnok (16–15). Nem is csoda, hogy a norvégok időt kértek…
Suba Sára a csoportmeccs után a döntőben is remekelt a norvégok ellen Forrás: MKSZ
Suba Sára a csoportmeccs után a döntőben is remekelt a norvégok ellen Forrás: MKSZ
De azután is a mienk akarata szerint alakult a mérkőzés. Még az addig négy gólt szerző, egy ütközés során megsérült Lakatos Rita kiesése sem okozott zavart, inkább a norvégok tűntek tanácstalannak. Olyannyira, hogy már a 48. percben elhasználta az utolsó időkérését a norvég mester (21–18). Azonban hiába az egy perc szünet, nem változott a játék képe. Amikor nagyon kellett, Suba Sára ismét elképesztő volt. Amikor pedig arra volt szükség, Háfra Noémi vagy Klujber Katrin villant elöl. Így az utolsó hat percre négygólos magyar előnnyel fordultak a felek. És nem volt több kérdés! Ezt ebben a fergeteges atmoszférában az aranyérmet már nem lehetett elvenni a magyar csapattól, amely a pazar második félidő után, 28–22-es győzelmével – tegyük hozzá, valamennyi mérkőzését megnyerve – világbajnok lett. Kezdődhetett az ünneplés, persze csak miután értékelték a döntőt, és a látottakat… Suba Sára: „Megint csodálatos volt a szurkolótábor, rengeteget köszönhetünk nekik. Az egész meccsen az volt az érzésünk: olyan nincs, hogy ma ne legyünk világbajnokok. Rettentően fog hiányozni ez a társaság, rengeteg közös élményünk volt at együtt töltött négy év alatt.” Faluvégi Dorottya: „Elképesztően boldog vagyok, nem is tudom leírni mit érzek most, de meg tudnám szokni. Egy szempillantás alatt telt el ez a csodálatos két hét, kell még egy kis idő, amíg ezt feldolgozzuk.” A torna All Star-csapata: Balszélső: Emma Friis (Dánia) Balátlövő: Háfra Noémi (Magyarország) Irányító: Henny Reistad (Norvégia) Jobbátlövő: Line Ellertsen (Norvégia) Jobbszélső: Faluvégi Dorottya (Magyarország) Beálló: Pásztor Noémi (Magyarország) Kapus: Polina Kaplina (Oroszország) Gólkirály: Helena Paulo (Angola) MVP: Hyesoo Song (Dél-Korea)

NŐI U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, DEBRECEN Döntő MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 28–22 (10–12) Magyarország: Binó, Hlogyik, Suba (kapusok), Faluvégi, Fodor 3, Giricz, Háfra 8, Hornyák B., Kácsor, Klujber 8, Kuti, Lakatos 4, Márton, Pásztor 2, Szabó K. 2, Tóvizi. Szövetségi edző: Golovin Vlagyimir Bronzmeccs: Dél-Korea–Oroszország 29–27 Az 5. helyért: Hollandia–Dánia 32–28 A 7. helyért: Franciaország–Románia 30–24

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.