UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-07-15 18:04

Elégedett kapitány

Egyre több jó versenyzőnk van, nem csak arra a két-három fiatalra érdemes figyelni, akik a vébén is kiemelkedő eredményt értek el – véli a magyar junior tájfutó-válogatott szövetségi kapitánya. Zsigmond Száva az egy-egy arany, ezüst és bronzérmet hozó kecskeméti korosztályos világbajnokságot értékelte.

  K. T. I. - utanpotlassport.hu „Jó a sportolóinknak és jó a hátországnak, ami a héten Kecskeméten történt” – jelentette ki a szövetségi kapitány az utanpotlassport.hu megkeresésére. Zsigmond Száva úgy látja, óriási bravúrt ért el a válogatott azzal, hogy – a hazai terep előnyeit kiaknázva –három érmet is tudott nyerni a junior-világbajnokságon.

Gárdonyi Csilla megnyerte Magyarország első vb-aranyát Forrás: jwoc2018.hu
Gárdonyi Csilla megnyerte Magyarország első vb-aranyát Forrás: jwoc2018.hu
Gárdonyi Csilla a középtávú kategóriában megszerzett aranyérme mellett a sprintfutamon bronzzal, Sárközy Zsófia pedig a normál távon elnyert ezüsttel járult hozzá a magyar kollekcióhoz. „Rengeteget tudtunk készülni, új elemként pedig a mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt fektettünk” – teszi hozzá a szakvezető, aki szerint azért is emlékezetes marad a vb, mert a három érem mellett számos top tízes helyezést sikerült elérni. Ráadásul a leányváltó is bizonyította, hogy bármikor képes lehet odaérni a legjobbak közé. „Mindegy, hogy ki fut Gárdonyi és Sárközy mellett, megvan jelenleg az a minőségi bázis, amelyből ütőképes váltót tudunk összeállítani” – jelenti ki a friss tapasztalatokra alapozva a szövetségi kapitány. „Jövőre Dániában lesz a világbajnokság. Nyilván nem szabad várható el, hogy hasonlóan sikeres legyen a csapat. Nem ismerjük annyira azt a terepet, mint ahol most futhattunk. Vélhetően nem lesz annyi lehetőségünk helyben edzőtáborozni, mint Kecskeméten volt, de ezzel együtt is úgy érzem, olyan alapokat tettünk le, amiből könnyen kikerekedhet a következő vébéken is egy-egy érem.” Zsigmond szerint jelenleg a húsz év alatti magyar tájfutók között – akár fiúkról, akár lányokról beszélünk – 15-20 olyan versenyző is akad az országban, aki megfelelő felkészülés mellett képes felvenni a versenyt a világelittel. Igaz, ahogyan ezt a kecskeméti verseny is megmutatta, főleg a leánycsapat lehet ütőképes. A hazai vb mindhárom érmét ők szerezték, míg a fiúk eredményei közül Zacher Márton hetedik helye volt a legjobb. „Svédországban külön tantárgy a tájékozódási futás. Vannak települések, amelyekben sportági szakgimnáziumok működnek. Nem ritka, hogy több tízezren indulnak egy-egy versenyen” – utal a merítésbéli különbségekre a szakember, aki szerint mindez csak növeli a kecskeméti produkció értékét. A kapitány kiemeli, kollégái visszajelzései alapján is jól szervezett világversenyen van túl hazánk. „Kilenc éve felnőttvébét, 2016-ban a főiskolai sportolók világbajnokságát rendezhettük meg, a korábbi tapasztalatokat pedig láthatóan hasznosítottuk. Kívülről rendkívül olajozottnak látszott a munka, és úgy érzem, sikerült a szervezőknek odafigyelniük minden apró igényre. Nagyszerű volt a hangulat, amiért egyaránt köszönettel tartozunk az önkénteseknek és a kilátogató szurkolóknak” – értékeli a hazai vb-t történteket a juniorok kapitánya. További korosztályos hírek TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÁSBAN a sportági aloldalunkon.