UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-07-15 08:32

Harcban a fáradtsággal

A 16 éven aluliak korosztályos európai ranglistáján pillanatnyilag Fajta Péteré a legelőkelőbb helyezés. Ennek köszönhetően a július 17-én kezdődő moszkvai egyéni Európa-bajnokságon a fiúk között a harmadik helyre sorolták. Az idei év azonban sokkal inkább a junior-tornákon való bemutatkozás miatt lesz számára emlékezetes. A fiatal játékos edzéseit január óta irányító Palágyi Miklós szerint tanítványa felkészült a kontinensviadalra, nyugodt szívvel engedi el. Játéka idén kiegyensúlyozottabb lett, és a lejátszott mérkőzések sokasága eredmény formájában fog egy nap megmutatkozni.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A nyári korosztályos egyéni Európa-bajnoki sorozat a 16 éven aluliak versengésével kezdődik. Moszkvában a magyar színeket Drahota-Szabó Dorka, Szabanin Natália, Fajta Péter és Velcz Zsombor képviseli. A kontinensviadal nevezési listáján a GYAC fiatalja, Fajta Péter foglalja el a legelőkelőbb helyezést (3.), így a kiemelés számára minden bizonnyal kedvező lesz. Velcz Zsombort a 13. helyen rangsorolták, miközben ő az ITF besorolása alapján több, mint kétszáz hellyel található előbbre. A két fiú azonban eddig nem ugyanazt az utat követte. Fajta idén indult először juniortornán, korábban csak a korosztályos versenyeken mérette meg magát.

Fajta Péter (balról) triplázott a vidékbajnokságon. Korosztályában egyéniben és párosban is  első lett, az U18-as csapatbajnokságban pedig  Kisantal Dominik odalán (képünkön) lett bajnok
Fajta Péter (balról) triplázott a vidékbajnokságon. Korosztályában egyéniben és párosban is első lett, az U18-as csapatbajnokságban pedig Kisantal Dominik odalán (képünkön) lett bajnok
„Péter nagyon okos, megbízható fiú – mondta Palágyi Miklós, aki január óta irányítja a felkészülését a Nemzeti Edzés Központban. – Május végén leültem vele beszélgetni, elmondtam neki, mennyire elégedett vagyok az évkezdet óta elvégzett munkájával. Azt sem rejtettem véka alá, hogy szeptemberig várok tőle egy kiugró eredményt. Engem is alaposan meglepett, amikor Cipruson egy négyes kategóriájú ITF-versenyen azonnal a döntőbe jutott.” Fajta Péter tehát nem várt szeptemberig. Idény végére a legjobb 250-be szeretne kerülni. Ehhez nem kis segítség volt számára, hogy a nyár eleji pozíciójának köszönhetően főtábláról kezdhette az ITF-tornákat. A selejtezőkből indulás fáradtságos útját elkerüli, aki csak teheti. „Fokozatosan építettük a programomba a junior-tornákat, ez már egészen más szint, mint a korosztályos – hasonlította össze a különböző viadalokat Fajta Péter. – Az első meccstől kezdve élesben kell játszani, nincsenek könnyű találkozók. Megterhelő volt, hogy tavasszal rendre a kvalifikációból kellett felküzdenem magam, de ahogy gyűjtögettem a pontokat és a ranglistán hétszázon belülre kerültem, úgy lett egyre elérhetőbb a főtábla. Cipruson már nem kellett selejtezőben indulnom, a döntőre mégis elfáradtam, fejben és testben egyaránt. Ezért most különösen nagy hangsúlyt fektetünk a fizikai felkészítésre, hogy bírjam a sorozatterhelést.” A játékos véleményével, a mester teljes mértékben egyetért: „A ciprusi döntőben láttam ezt a fáradtságot Péteren. Utána leültem a kondiedzővel megbeszélni a problémát, és most ennek fényében alakítjuk tovább a fizikai edzéseit. Nehéz időszakon van túl, sok meccset játszott. Én azonban úgy gondolom, minden egyes találkozó és annak tapasztalatai a játékosban maradnak. A sok verseny hozza meg a rutint és a kondit is. Nagyon jó a kommunikáció köztünk, szeretünk együtt dolgozni.” Edző és tanítványa abban is egyetértenek, hogy Péter játéka idén a korábbinál stabilabb lett. Ez igaz a szervákra, és a taktikai megoldások megválogatására is. Erőssége a nagy tenyeres és az egyenes fonák. „Úgy érzem, összeállt a játékom, de ebben elég sok tényező közrejátszott – vélekedik Fajta Péter. − A fizikai képzés erősítésén túl fejben is próbáltam változtatni a dolgokon, elsajátítottam egy módszert, amellyel könnyebben és eredményesebben ráhangolódhatok a meccseimre. Szükség van minden kapaszkodóra, mert év végig az első kétszázötvenbe szeretnék kerülni.” És hogy mi várható az Európa-bajnokságon? Palágyi Miklós egyetlen mondattal válaszolt: „Nyugodt szívvel engedem el Pétert, felkészült a kontinensviadalra.” További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.