UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-07-16 19:06

Derekas helytállás

Három döntős helyezés, remek távolugró-finálé, junior országos csúcs, kiváló váltók. Magyar szempontból röviden így jellemezhetnénk a mögöttünk hagyott tamperei U20-as atlétikai világbajnokságot, amely mind rendezésében, mind pedig színvonalában kiemelkedőnek bizonyult.

Leiner Soma - utanpotlassport.huNem lehet, különösen nem az atlétikában, egy kalap alá venni az Európa-bajnokságot a világbajnoksággal. A mezőny bővebb és erősebb, az afrikai országok tarolnak, a színvonal pedig a felnőtt olimpiát idézi. A nevezési szintet így is népes magyar küldöttség ugrotta, futotta, vagy éppen dobta meg, így Tamperében huszonhatan képviselték hazánkat − méltóképpen.

Endrész Klaudia (b) és Farkas Petra is remekelt távolugrásban Fotó: Lengyák György
Endrész Klaudia (b) és Farkas Petra is remekelt távolugrásban Fotó: Lengyák György
Az erős színvonalat mi sem bizonyítja jobban, hogy korábban sosem fordult elő, hogy 57.83 másodperces idővel valaki kimaradjon a 400 méteres női gátfutás döntőjéből. Sajnos, éppen Mátó Sárával, az ARAK ifjú versenyzőjével történt meg először, pedig ez az eredmény junior országos csúcsot, no meg 11. helyezést jelentett. Sára, akit a hangosbemondó csak Szaramatóként emlegetett (Lengyák György utánpótlás-szakreferens szerint az erősen japán névre hajazó elnevezés ráragadt a magyar lányra) kis híján még az ifjúsági kategóriát erősíti, hiszen mindössze nyolc nappal 2000. szilvesztere előtt született. Ám ifjúsági korúból így is szép számmal akadt a magyar csapatban, elég a váltók összeállítására pillantani. Az utolsó pillanatban összeállt 4x100 méteres fiúnégyes kezdőembere a győri Eb-n ezüstérmes Illovszky Dominik volt, míg a 4x400-as leánycsapatban „Szaramato” mellett két 2001-es, Molnár Janka és Répássy Hanna, illetve egy 2002-es születésű versenyző, Kőszegi Míra szerepelt. A fiúk a 13., míg a lányok a 11. helyen zártak. A „legsikeresebb döntő” címet a női távolugrás fináléja nyerte, Farkas Petra és (a szintén ifjúsági korú) Endrész Klaudia is bejutott a legjobb tizenkettő közé. Sőt, a mieink a legjobb nyolcba is beugrották magukat, ezzel egyedüli országként a magyar adott két lányt a szűk döntőbe. Farkas 616 centivel ötödik, Endrész 608-cal hetedik lett, ezúttal is remekelt az ugró szakág. Varga Donát révén a dobó is hallatott magáról, noha a szombathelyiek kalapácsvetőjén látszott, többet várt magától a fináléban. Utolsó kísérlete 71.99 méter volt, ez pedig a hetedik helyet jelentette, illetve a magyar csapat harmadik döntős helyezését.
Palkovits István egyéni rekordja a 13. helyre volt elég Fotó: Lengyák György
Palkovits István egyéni rekordja a 13. helyre volt elég Fotó: Lengyák György
Ha pedig hosszútáv, akkor Palkovits István. A kecskemétiek mezeifutó-világbajnoka a legjobb európaiként (nem számítva az Izrael által honosított etióp futót) végzett 10.000 méteren, és talán mondanunk sem kell, neki is van még egy éve juniorként. Ha dobogós helyezést nem is, pozitívumokat bőven tartogatott a finnországi világbajnokság. A megszerzett tapasztalatokat, a remek teljesítményt pedig fiataljaink jövő nyáron, a svédországi Európa-bajnokságokon kamatoztathatják. A többes szám indokolt, hiszen a junior kontinensviadalnak Borås, míg az U23-as Eb-nek Gävle ad otthont. S hogy mire számíthatunk? Nos, az atlétikában nem lehet egy kalap alá venni az Európa-bajnokságot a világbajnoksággal... További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon