UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-07-18 12:44

Felcsúti lépcsőfok

Felcsútra szerződött a magyar futball egyik legnagyobb ígérete, Kiss Tamás. A 17 esztendős támadó 4 gólt szerzett a mögöttünk hagyott NB I-es évadban, emellett a Haladás U19-es együttesével bajnoki címet ünnepelhetett. Habár meghatározó európai klubok − így a Sahtar Donyeck, vagy éppen a Besiktas − is csábították, a korosztályos-válogatott játékos szerint még nem jött el a külföldi folytatás ideje.

Leiner Soma - utanpotlassport.huEdzés előtti csendélet Felcsúton. A parkoló melletti, kissé elhagyatott hatos számú pálya szélén állva csak a szomszédos játéktereken zajló akadémiai edzések keltenek némi zsivajt, a legtöbb gondot pedig a locsolóberendezés okozza, amely kedvére áztatja el az NB I-es csapat érkézésére váró kíváncsiskodókat. Kicsivel 10 óra után Benczés Miklós régi-új vezetőedzővel az élen felbukkannak a játékosok. Köztük van a mosolygós Kiss Tamás is, aki iránt élénken érdeklődött a Sahtar Donyeck és a Besiktas, no meg az olasz élvonalba frissen feljutott Frosinone is. Ő mégis Felcsútot választotta, hiszen előbb itthon válna meghatározó játékossá.

Kiss Tamás edzésben Felcsúton Fotó: Mura László
Kiss Tamás edzésben Felcsúton Fotó: Mura László
„Sokat beszélgettem a menedzseremmel, illetve a szüleim is rengeteget segítettek a döntésemben. Úgy gondolom, szükségem volt még erre a lépcsőfokra, egy-két évet el kell még töltenem itthon, hogy belerázódjak az NB I-es ritmusba. Nagyon örültem, amikor megkeresett a Puskás Akadémia, a tárgyalások alatt mindenki jó benyomást keltett bennem, és a csapattársak is hamar befogadtak. Remek körülmények között kézülhetünk, az edzések és a szakmai stáb is kiváló, Benczés Miklós személyében pedig nagyon jó edzőt szerződtetett a klub.” Benczés Miklós a DVTK utánpótlásának irányítását hagyta ott a felcsútiak hívására. Komoly részt vállalt abból, hogy a miskolciak a három kiemelt utánpótlás-korosztályban kiharcolták a nyolccsapatos élvonalba jutást, a 48 esztendős trénernek régi-új munkahelyén is fontos feladata lesz a fiatalokkal. A mögöttünk hagyott évadban ugyanis a Puskás Akadémia játszatta a legkevesebb fiatal játékost, ami megbotránkoztatta a közvéleményt, így Benczés kinevezése nem csupán szakmailag, hanem a szemléletváltást tekintve is fontos lépés.
Benczés Miklós, a Puskás Akadémia régi-új vezetőedzője Fotó: Mura László
Benczés Miklós, a Puskás Akadémia régi-új vezetőedzője Fotó: Mura László
„Gyakorlatilag kettős a feladatom, hiszen az a cél, hogy az első hat között végezzünk, emellett szeretnénk megtalálni az akadémián azokat a játékosokat, akik beépülhetnek a felnőttcsapatba. De ne feledjük, hogy ehhez adott már az elképzelés: van NB III-as csapatunk, illetve NB II-es partnereink is, rajtuk keresztül be lehet kerülni az élvonalbeli együttesbe. Jó példa erre Bokros Szilárd, aki ezt az utat végigjárva jelenleg az első csapattal készül. Nem hiszem, hogy a média nyomására kellene bármit változtatni, ha az ifjak megérnek a feladatra, mindenképpen helyet fognak kapni a csapatban. Egyik edző sem önmaga ellensége, ha van olyan fiatal tehetség, akit játszatni kell, akkor ő játszani is fog, hiszen mindenkinek ez az érdeke”  – vallja Benczés. A trénert természetesen Kiss Tamásról is faggattuk. „Ragyogó adottságokkal rendelkezik, borzasztóan robbanékony, illetve korához képest rendkívül érett mind a gondolkodása, mind pedig a viselkedése a pályán. Profi a hozzáállása, de neki is vannak fejleszteni szükséges területei, mint a kapu előtti döntéshozatal, az első labdaárintések vagy éppen a gyengébbik lába. Összességében azt gondolom, hogy már most NB I-es játékos, viszont ha szeretné meglépni azokat a lépcsőfokokat, amelyeket tervez a karrierjében, akkor ezekkel neki, illetve nekünk is foglalkoznunk kell.” További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.