UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-07-19 15:14

Féltávhoz érkezve

A magyar férfiválogatott negyedik helyen zárta a csoportküzdelmeket a Szófiában zajló U20-as B divíziós Európa-bajnokságon. A folytatásban a 9-16. helyért játszik a csapat, Pór Péter vezetőedző szerint nem lehet más a cél, mint megszerezni a kilencedik pozíciót. Interjú a szakvezetővel.

Sz. M.utanpotlassport.hu Véget értek a csoportküzdelmek a szófiai B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon. A magyar férfiválogatott hatosában a negyedik helyen végzett, így nem jutott be a legjobb nyolc közé, és nem küzdhet tovább a feljutásért. A piros-fehér-zöld alakulat előbb a csehektől, majd az oroszoktól, végül a hollandoktól kapott ki, utolsó két mérkőzését viszont megnyerte Luxemburg és Örményország ellen. A csapat teljesítményéről, az Eb-ről és a további célokról a gárda vezetőedzőjével, Pór Péterrel beszélgettünk.

A magyar férfi U20-as válogatott Forrás: MKOSZ
A magyar férfi U20-as válogatott Forrás: MKOSZ
‒ Ha a luxemburgiakkal és az örményekkel kezd a magyar csapat, alakulhatott volna máshogy az Európa-bajnokság? Meghatározó szerepet játszott, hogy a két legerősebb együttes ellen kellett felvenni a ritmust? ‒ Ezt sosem fogjuk megtudni. Persze lehetett volna más a sorsolás, mert így nem kaptunk átfogó képet riválisaink teljesítményéről, és nem tudtunk megfelelően felkészülni rájuk taktikailag. Három vereséggel kezdtünk, de kevés kellett volna, hogy másképp alakuljon. Az első meccsen beragadtunk a rajtnál, majd a jó szerkezetváltással megközelítettük a cseheket tíz pontra, azonban nem tudtunk feljebb zárkózni. Az oroszok ellen nagyon jó meccset játszottunk, de a végjátékban volt egy-két apró buta hiba, így hiába vezettünk négy ponttal, végül kikaptunk eggyel. Ez is olyan meccs volt, amit meglehetett volna nyerni, csakúgy, mint utána a hollandok elleni, ami nem volt pontgazdag találkozó. Atletikus csapattal érkeztek, és amíg féken tudtuk tartani őket, addig nyert helyzetben voltunk, aztán sikerült váltaniuk. Ezután a párharc képe megfordult, ők belelkesedtek, és nyolc ponttal jobbnak bizonyultak. ‒ Az oroszok ellen hatalmas feltámadást mutattak be a játékosok, és mindenkinek úgy tűnt, hogy meg is nyerik a találkozót. Bosszantó volt az az egy pont, amivel végül alulmaradtak? ‒ Persze, hogy az volt, de az ilyen éles szituációkból tudnak a legjobban profitálni és tapasztalatot szerezni a fiúk. Legközelebb, ha ilyen helyzet elé kerülnek, biztos vagyok benne, hogy másképp reagálnak majd.
A válogatott vezetőedzője Pór Péter
A válogatott vezetőedzője Pór Péter
‒ Mi az, amiben el vagyunk maradva a riválisoktól? Miben jobb az orosz vagy a cseh gárda? ‒ Legfőképpen fizikálisan vagyunk elmaradva. A kosárlabda taktikai részében egy-két riválist felül is múlunk, így ezzel próbálunk ellensúlyozni. ‒ Összességében elégedett a fiúk teljesítményével? ‒ Elégedett vagyok a csapattal. Csak a dobott pontok számában maradtunk el az előzetes várakozásoktól, talán ez az, ami egy kis hiányérzetet kelt. A védekezés abszolút jól működött a tornán, nem véletlen, hogy ott vagyunk a legkevesebb pontot kapott együttesek között. Sajnos nem sikerült a bravúr, és nem küzdhetünk tovább az A divíziós szereplésért, ettől függetlenül mindent megtettek a játékosok, hogy a legjobbjukat nyújtsák, ezért abszolút büszke vagyok rájuk. Innen kezdve nem is lehet kérdés, hogy mi a cél: a kilencedik hely megszerzése. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN  a sportági aloldalunkon.