UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-07-19 16:50

Tehetségből szupersztár

Ha szigorúan nézzük, a 2018-as labdarúgó-világbajnokság nem az ifjú játékosokról szólt. Ugyan felfedezetteket bőven regisztrálhattunk, többségük már maga mögött hagyta az utánpótláskort. Így nem is volt kérdés, hogy a torna legjobb fiatal játékosa díjat a 19 esztendős Kylian Mbappé kapja, aki négy góljával és érett játékával minden vele kapcsolatos kétséget eloszlatott.

L.S. - utanpotlassport.huNégy éve James Rodríguez lenyűgöző világbajnoki szereplése Real Madrid kontraktust ért. Mi várhat akkor most Kylian Mbappéra? A 19 esztendős francia támadóra óriási nyomás helyeződött az oroszországi torna előtt, hiszen bár tehetségét senki nem vonta kétségbe, bizonyítania kellett, hogy ily fiatalon is a csapat élére tud állni.

Kylian Mbappé 19 esztendősen lett világbajnok Fotó: Getty
Kylian Mbappé 19 esztendősen lett világbajnok Fotó: Getty
A profi hozzáállás az ifjú labdarúgók egyik legfontosabb tulajdonsága. Ez nem tartozott Mbappé attribútumai közé, a 2015-ös bulgáriai U17-es Európa-bajnokságot nélküle nyerte meg a francia korosztályos-válogatott. Talán ez a pofon bizonyult fordulópontnak, hiszen egy esztendővel később már a Monaco valaha volt legfiatalabb gólszerzőjeként lett U19-es kontinensbajnok, ráadásul öt góllal vette ki a részét a gall diadalból. Története innen ismert igazán, hiszen a 2016-17-es évad igazi áttörést hozott számára. Mbappé és a Monaco párhuzamosan fejlődött, bátran kijelenthetjük: abban a szezonban egyik sem élt volna meg a másik nélkül. A francia támadónak szüksége volt Leonardo Jardim vezetőedző bizalmára, magára találó csatárpartnerére, Radamel Falcaóra, illetve olyan előkészítőkre, mint Thomas Lemar vagy Bernardo Silva. A csapatnak viszont lételeme volt Mbappé, aki szezonbeli 26 gólja mellett 11 gólpasszt is összehozott. A Paris Saint-Germain sem bizonyult túl nagy ugrásnak, pedig sokan féltették a fiatal támadót. Féltették a csillogástól, és aggódtak, hogy elkényelmesedik, megelégszik. Nem lett így: helyet követelt magának a csapatban, és stabilan hozta a tőle várhatót. Szállította a gólokat, huszonhét találkozón tizenhármat, így nem volt kérdés, hogy 180 millió euróért végleg lecsapnak rá a fővárosiak. A világbajnokság pedig róla szólt: ha kellett, kilencven métert sprintelt az argentinok ellen, hogy tizenegyest harcoljon ki, ha kellett, ördögi cselekkel ültette hintába a védőket, ha pedig a kapu elé ért, kíméletlen volt. Négy alkalommal talált be, de góljai nem fedték le vébén nyújtott teljesítményét – ugyanez nem mondható el Antoine Griezmann vagy Harry Kane esetében. Mbappé tizenkilenc esztendősen elérte azt, amiért Messi és Ronaldo egész pályafutása alatt hiába küzdött: világbajnok lett. Hogy innen merre vezet az útja, hogy megpróbálja-e szerződtetni a Real Madrid, vagy megnyeri-e az Aranylabdát, a jövő zenéje. De talán nem is az annyira távoli jövőé... További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.