- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vasakarattal aranyat

Sztrik Martin utanpotlassport.hu [1] „Kilencéves voltam, amikor megismerkedtem a pólóval ‒ meséli a Debreceni VSE kiválósága, Fekete Gergő.‒ Korábban több évig úsztam, de az túl monoton volt, ezért többek között édesanyám javaslatára elmentem egy vízilabda-toborzóra. Azonnal megbarátkoztam azzal a közeggel, de úgy is mondhatnám, hogy az elsőre látásra szerelembe estem vele.”

A korosztályos világversenyeken eddig két bronzérmet szerzett a 18 éves pólós, Fekete Gergő. Augusztusban, Szombathelyen már a dobogó tetejére állna Fotó: Nagy Anita [2]

A korosztályos világversenyeken eddig két bronzérmet szerzett a 18 éves pólós, Fekete Gergő. Augusztusban, Szombathelyen már a dobogó tetejére állna  •  Fotó: Nagy Anita

Gergő tehetsége nagyon hamar szemet szúrt a trénereknek, ugrásszerűen fejlődött, s két-három év elteltével meghívták a korosztályos tehetséggondozó programban résztvevők közé is. Ezt nagy megtiszteltetésnek tekintette, és előrelépés is volt a pályáján, hiszen oda kizárólag a legjobbakat invitálják. Sőt tizennégy évesen már medencébe szállhatott a nagyok élvonalbeli meccsén, mára pedig a hajdúságiak felnőttcsapatának meghatározó játékosává vált. A múlt évben huszonhárom, idén pedig tizenhét mérkőzésen bizonyíthatott az OB I-ben.

„Teljesen más a felnőttmezőnyben játszani, mint az utánpótlás-bajnokságokban. Nagy váltás volt, hiszen óriási a differencia a színvonalban és a fizikai terhelés tekintetében is. Az élvonalban sokkal erősebb, rutinosabb játékosok szerepelnek, akik fizikailag rendkívül felkészültek, és gyorsabban is járatják a labdát. A fiatalok között több idő jut bizonyos szituációkat felmérni és gondolkodni, itt viszont hirtelen és ösztönösen kell cselekedni.”

Érdekesség, hogy Gergő debreceni klubjában a mezőnyben, hátrébb játszik, míg a korosztályos válogatottban centerként számítanak rá. Vajon okoz-e ez bármiféle nehézséget?

„Egyáltalán nem, én mindkét poszton szívesen szerepelek, és igyekszem a lehető legtöbbet kihozni magamból.”

Az ifjú pólós a magyar válogatott legfiatalabb tagjaként részt vett a 2015-ös bakui Európa Játékok keretein belül megrendezett U18-as Európa-bajnokságon, amelyen hetedik lett a csapattal. A következő esztendőben ‒ ugyanígy a nála két évvel idősebb korosztály játékosaként ‒ bronzérmet szerzett a podgoricai U18-as világbajnokságon, tavaly pedig a máltai U17-es Eb-n állhatott fel a dobogó harmadik fokára a Horváth János vezette alakulattal.

„Amikor az idősebbekkel játszottam a nemzetközi tornákon, kisebbnek éreztem a terhet is. Tavaly Máltán már volt rajtam némi nyomás, mivel tudtam, ha szükséges, a vállamra kell vennem a csapatot, és végig muszáj a legjobb formámat nyújtanom.”

Gergő jelenleg a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában készül társaival az U18-as világbajnokságra, amelyet augusztus 11–19. között rendeznek Szombathelyen. A gárda célja természetesen ismét a legjobb négybe kerülés, Fekete azonban nem elégszik meg ennyivel.

„Nyilván a két bronzérem sportpályafutásom eddigi legnagyobb diadala, de most az a célom, hogy ezeket aranyra váltsam ‒ mondja eltökélten, majd beszél a felkészülésről is. ‒ Úgy érzem, minden a tervek szerint halad. Fárasztó időszak ez számunkra, de mindenki azon van, hogy a vb-re a legjobb állapotba hozza magát. Eddig az alapozás zajlott, most jönnek majd az edzőmeccsek, amikor is kiderül, hol tartunk.”

A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott tehetség a kapott összeget utazásra és szállásra fordítja, hiszen nagy nehézséget jelent számára az ingázás a Debrecenből a fővárosba, ahol a válogatott edzőtábora zajlik.

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN [3]a sportági aloldalunkon.