- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Beteljesült álom

A magyar válogatott a szenzációs 10. helyet szerezte meg a budapesti junior-világbajnokság utolsó napján Fotó: Szaka József [1]

A magyar válogatott a szenzációs 10. helyet szerezte meg a budapesti junior-világbajnokság utolsó napján  •  Fotó: Szaka József

Kocsmár-Tóth István – utanpotlassport.hu  [2] Négy tizennegyedik hely után a világbajnokság zárónapján valóra vált a magyar válogatott legnagyobb vágya: bejutott a 12 csapatos fináléba. A délelőtti selejtezőn kapott 78,2667 pont alapesetben a 11. helyre lett volna elég, ám mivel utólag Mexikót kizárták, a tizedik pozícióba kerültek a mieink. Ráadásul a Szabó Veronkáék mögött döntőbe került másik két csapatot jelentősen, több mint négy ponttal sikerült megverni.

A záró hétvégére ingyenessé tett belépés és a finalista helyezés megtette a hatását, már a vegyes párosok technikai döntőjét is többen figyelték a Duna Aréna lelátóin, mint az azt megelőző négy napban bármelyik versenyszámot. A mindössze négy indulót számláló mezőny hamar letudta a maga kűrjeit, az előzetes várakozásoknak megfelelően a görögök maradtak le a pódiumról, az első helyet az oroszok szerezték meg Kína és Japán előtt.

Valamivel 17 óra után – és legalább 1500 néző előtt – jöhetett az utolsó döntő. Válogatottunk ötödikként lépett a medence partjára, az Aréna pedig csaknem felrobbant a kürtökkel, trombitákkal megtámogatott tapsvihartól. Közvetlen riválisaink közül a horvátok és a britek is túl voltak már produkciójukon: előbbiek 75,2333, utóbbiak 80,3333 pontot kaptak. Natalja Taraszova és Árkovits Petra tanítványai nem tudtak előrelépni a délelőtti produkciójukhoz képest sem, és 78,2000-es pontszámmal az említett duó közé érkeztek meg a tabellán.

A magyar válogatott a szenzációs 10. helyet szerezte meg a budapesti junior-világbajnokság utolsó napján Fotó: Szaka József [3]

A magyar válogatott a döntőben ötödikként ugrott medencébe    •  Fotó: Szaka József

Miután a szlovákok sem tudtak jelentősen javítani a selejtezőben elért eredményükön, a magyar csapat a 10. helyen zárt.

A finálé második felében érkező Oroszország ezúttal sem talált legyőzőre, a második helyet megszerző Ukrajna sem tudta megszorítani: több mint két pont volt a különbség közöttük. Japán ezúttal is megelőzte Kínát a dobogó legalsó fokáért folytatott küzdelemben.

„Ezen a világbajnokságon is látni lehetett, mekkora munkát végeztek a lányok. Natalja (a szövetségi kapitány – a szerk.) harmadik éve dolgozik Magyarországon,  és ma már oda jutott  a válogatott, hogy a világon mindenki felfigyelt rá. A legjobb nyolcba nagyon-nagyon nehéz bekerülni, mi pedig a 10. helyen vagyunk, közvetlenül az élmezőny mögött. Nagyon jól sikerült ez a torna szervezés szempontjából is.” – értékelte a elmúlt öt napot Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár a Sport TV kamerája előtt.

A szervezőbizottság elnöke is méltatta a magyar csapatot.

„Tudásuk már most is elismerésre méltó, de az elfogadtatásukért még sokat kell tennünk a sportdiplomácia eszközeivel. Ez egy pontozáson, olykor szubjektív megítélésen alapuló sportág, ahol sok minden megtörténhet” – nyilatkozta a helyszínen kiadott Duna Aréna Hírlevélnek Balogh Sándor.

„Manapság egy orosz junior válogatott versenyző hetente hat alkalommal napi nyolc órát gyakorol a vízben és a szárazföldi edzéseken, itthon az edzésadag ennek körülbelül a fele. Lépésről lépésre haladunk, az a célunk, hogy a világversenyeken érmeket és értékes helyezéseket tudjunk szerezni” – értékelte a tapasztalatokat az elnök.

A csapatkombinációs számokkal vasárnap véget ért a junior-világbajnokság a Duna Arénában. Fotó: Szaka József [4]

A csapatkombinációs számokkal vasárnap véget ért a junior-világbajnokság a Duna Arénában.  •  Fotó: Szaka József

„Jó lenne, ha a jövőben az egyesületek is edzéslehetőséget kapnának ebben a hibátlan létesítményben. Minden külföldi kollégám és barátom elismeréssel – és egy kis irigységgel – nyilatkozik a színhelyről és a szervezésről” – mondta szintén a Duna Arénában megjelent lapnak Szőke Zsuzsanna, a szinkronúszó-szövetség alapító tagja, a Synus SC klubelnöke.

Az orosz válogatott hibátlan mérleggel zárt Budapesten: kilencből kilenc aranyérmet szerezett meg. Ukrajna hét számban indult és mind a hétben második lett. Kínának két ezüst és egy bronz, Japánnak nyolc bronz jutott. A vb-n kiosztott 27 érem mindegyike ehhez a négy nemzethez került.

További korosztályos hírek MŰÚSZÁSBAN [5] a sportági aloldalunkon.