UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-07-24 12:27

Felkészülés felnőttekkel

Hétfőn kezdődik Rómában a junior birkózó Európa-bajnokság. A kötöttfogásúak vezetőedzőjével, Struhács Györggyel beszélgettünk a felkészülés menetéről, valamint a várakozásokról.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Hétfőn kezdődik Rómában a junior birkózók Európa-bajnoksága. A Struhács György vezette kötöttfogású magyar válogatott már januárban megkezdte felkészülését. S nem is akárhogyan: az U23-as és a felnőttválogatottal edzett közösen. „Mondhatni már fél éve készülünk a nyári világversenyekre – kezdi Struhács. Nagyon sokat segít a fiúknak, hogy a felnőttekkel együtt edzhetnek. Folyamatosan nemzetközi klasszisokkal küzdhetnek, láthatják, érezhetik, hol tartanak hozzájuk képest, új technikákat sajátíthatnak el, s a hozzáállásukról is példát vehetnek.” A válogatott a közvetlen táborozást négy hete kezdte meg, egy héttel a győri Magyar Nagydíj előtt – amelyen több junior is remekelt -, majd hét napot töltött Budapesten, végül Tatán folytatta a munkát.

Szőke Alex már elsőéves juniorként is felállna a dobogóra az Eb-n Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
Szőke Alex már elsőéves juniorként is felállna a dobogóra az Eb-n Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
Kulcskérdéssé vált a lenti helyzetből való védekezés és támadás, ezek ugyanis ismét a mérkőzés kötelező részévé váltak. A kadétok között az Európa- és világbajnokságon egyaránt megfigyelhető volt, hogy ez a szituáció nem megy túl jól a magyaroknak. Viszont a juniorok mestere szerint a válogatott jó úton halad ezen a téren. Természetesen bőven van még hová fejlődni de nem csupán az utánpótlásnak, a felnőtteknek is. Struhács arról is beszélt, hogy két világversenyre nagyon nehéz csúcsformát időzíteni (a vb egy hónappal követi a kontinensviadalt), de igyekeznek tartani ugyanazt a felkészültségi szintet négy héten keresztül. Van három olyan versenyző, aki 2017-ben Európa- és világbajnoki érmekkel intett búcsút a kadét korcsoportnak. Takács István 76 kilogrammban Eb-bronz- és vb-ezüstérmes, Szőke Alex a 85 kilósok versenyében Európa-bajnok és világbajnoki második lett, Vátzi Bálint pedig a 100 kilogrammosok között állt fel a kontinensviadal legfelső, illetve a világbajnoki dobogó második fokára. Természetesen megkérdeztük a vezetőedzőt, mire lehetnek képesek a fiatalok elsőévesként a juniorok versenyében: „Azt tudni kell, hogy kadét korosztályból juniorba lépni hatalmas ugrásnak számít, hiszen a sportolók három évet töltenek el a nagyobbak között, s rettenetesen nagy az erőnléti különbség. Ennek ellenére jó sorsolás mellett bármelyikük odaérhet a dobogóra. Csakúgy, mint Lévai Tamás, Kismóni Móric vagy Váncza István.

A JUNIOR KÖTÖTTFOGÁSÚ VÁLOGATOTT 55 kg: Kecskeméti Krisztián, 60 kg: Török Tamás (Ceglédi VSE), 63 kg: Váncza István (FTC), 67 kg: Gyürky Tibor (Tatabányai SC), 72 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE), 77 kg: Kismóni Móric (Dorogi NC), 82 kg: Takács István (BVSC-Ganz-Jászkisér), 87 kg: Szőke Alex (ESMTK), 97 kg: Vátzi Bálint (Dorogi NC), 130 kg: Vátzi Roland (Dorogi NC)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.