UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2018-07-25 20:01

Biztató rajt, bravúrok nélkül

Egyenes ágon egyetlen magyar hajó sem jutott tovább a poznani, U23-as evezős világbajnokság első napjának selejtezőiből. A szakvezetés szerint azonban aggodalomra semmi ok, a csütörtöki reményfutamokban mind a négy egységnek reális esélye van az elődöntőkbe és a döntőkbe kerülésre.

K. T. I. - utanpotlassport.hu „Elsőre lehet, nem épp szívderítő, de biztató a folytatásra nézve” – fogalmazott Lőrincz Attila, utánpótlás szövetségi kapitány az U23-as evezős világbajnokság első napja után. A poznani vb szerdai selejtezőkben négy magyar egység volt érintett, mind a négy számra más kiírás vonatkozott, egy dolog azonban azonos: hajóink rendre egyetlen egy hellyel csúsztak le a biztos továbbjutást jelentő pozíciókról. A férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesek mezőnyében Szlovák Bence és Szabó Bence állt rajthoz, és már eleve azzal a céllal indultak el, hogy a lehető legtöbb energiát tartalékolják a csütörtöki reményfutamra. Egy selejtezőbe kerültek ugyanis a tavalyi bronzérmes, az idei évre az egyik fő favorittá avanzsáló  ír párossal, akikkel az előzetes eredmények alapján reménytelen lett volna tartani a lépést. A királykategóriának számító, a vb-n 25 nevezőt felvonultató férfi egypárevezős mezőnyben Danó Dániel nagy csatában, egyetlen másodperccel maradt el a még biztos negyeddöntős helyen befutó svéd riválisától. Balszerencséjére rendkívül erős futamot fogott ki a magyar sportoló, aki idejével az első csoportban simán nyert volna, de a harmadik és negyedik előfutamban is a legjobb három között ért volna be. Sőnfeld Álmos és Ocsenász Gergely a férfi kormányos nélküli kettes 19 hajóból álló mezőnyében vágott neki a versenynek. Náluk az első kettő jutott automatikusan a legjobb tizenkettő közé, miközben a magyar egység a dél-afrikaiak és a litvánok mögött harmadikként evezett a célba.

Elkezdődött a plovdivi U23-as világbajnokság. Forrás: Magyar Evezős Szövetség
Elkezdődött a plovdivi U23-as világbajnokság. Forrás: Magyar Evezős Szövetség
A nap végén a férfi kormányos nélküli négyes szállt vízre. Nekik az egyenes ági elődöntőhöz a legjobb háromban kellett volna befutniuk, de Németországgal, az USA-val és Olaszországgal szemben ez nem jött össze. A reményfutamra tekintve így is biztató idővel a negyedik pozíciót csípte meg a Kiss Norbert, Hopp Márton, Gerei Tamás,  Porvázsnyik Patrik alkotta kvartett. „A négyes tagjaival még nem tudtam beszélni, de kívülről úgy tűnt, kisebb technikai problémájuk adódhatott, mert az egyik bójapár között nem tudták egyenesben tartani a hajót. Ha ez így volt, az sajnos komoly pech, ugyanakkor könnyen javítható hiba lehet a reményfutam előtt. Hasonlóan balszerencsénk volt Danó Dániellel, akinek egy jobb sorsolással már biztos lehetne a helye a 24 között, de emiatt sem kell különösebben aggódnunk. Számára az lesz a kihívás, hogy a legjobb tizenkettőbe odaér-e majd ebben a rendkívül erős és népes mezőnyben” – értékelte a történteket Lőrincz Attila az utanpotlassport.hu megkeresésére. „A másik két hajó azt hozta, amit előzetesen taktikaként kidolgoztak az edzőikkel. Továbbra is azt mondom, mind a négy egység képes lehet elérni az előzetesen kitűzött célt, elérni legalább a B-döntőkig. Nem volt rossz ez az első napra, de remélhetőleg holnap sikerül felülmúlni és a lányok még jobb eredményeket érnek majd el” – tette hozzá a Magyar Evezős Szövetség sportági koordinátora és utánpótlás fejlesztési menedzsere. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.