UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2018-07-25 08:17

Pénzügyőrök Brezsnyevék nyomában

Ahol valaha a Szovjetunió urai nyaraltak, most a strandröplabda egyik paradicsomát találjuk, legalábbis a lett Rivierán van homok bőven. Az U22-es Eb-n induló Bán, Rozgonyi duónak nehéz dolga lesz, de a Hajós, Stréli páros skalpjával mehet a viadalra.

Arday Attila –utanpotlassport.hu A korosztályos világversenyek sora csütörtökön folytatódik strandröplabdában. Az U20-as Európa-bajnokságon és az U19-es világbajnokságon már túl vagyunk, jöhet az U22-es Európa-bajnokság. A helyszín pedig ezúttal lettországi Jurmala. Hogyan kerül ide a strandröplabda? Úgy, hogy a Rigai-öböl partján fekvő ötvenezres várost megáldotta a jóisten egy harminchárom kilométer hosszú fehérhomokos „beach”-csel, ezért a környéket már a Szovjetunió nagyvezérei sem vetették meg, Hruscsov és Brezsnyev is előszeretettel kereste föl Jurlamát, hogy a megannyi jó cselekedete között néha megpihenjen itt. Ők még nemigen tudhatták, hogy létezik egy strandröplabda nevű sportág (a rendszerváltás körül lett olimpiai sportág, addig mi sem nagyon ismertük), ami egyenes arra termett, hogy itt játsszák. A magyar női és férfi páros nem is turistának akar menni a lett Riviérára, más kérdés, hogy a korosztályos világversenyek közül talán ez a legnehezebb magyar szempontból.

Bán Viktor és Rozgonyi Bálint az előző hétvégén meglepte a szakmát
Bán Viktor és Rozgonyi Bálint az előző hétvégén meglepte a szakmát
„Sorsolásfüggő, hogy tudnak-e meccset nyerni a párosaink – mondta Buday Balázs szövetségi kapitány. – A sorsolást országpontok alapján készítik, nem a párosok erőssége alapján. Egy-egy szettgyőzelem, egy-egy győzelem a csoporton belül benne lehet a pakliban, és akkor a továbbjutás is. A fiúknál ezúttal a Pénzügyőr játékosai képviselik a színeinket, Bán Viktor és Rozgonyi Bálint, a klubedzőjük kíséri el őket.” Önbizalmat máris nyertek a mieink, a magyar bajnokság dunaújvárosi fordulóját ugyanis megnyerték, a szakmát is meglepve. Mint a szövetség oldala beszámol róla, a korábbi, nyíregyházi fordulóban győztes Hajós Artúr és Stréli Bence alulmaradt a dunaújvárosi fordulóban Bán Viktorral és Rozgonyi Bálinttal szemben. Ők pedig, ha már odáig eljutottak, a döntőben sem álltak meg, és legyőzték pénzügyőrös klubtársaikat is, igencsak biztató formát elárulva az Eb előtt. A lányoknál talán még nehezebb a helyzet Jurmalára nézve. Az egyelőre szűkös hazai elitet ugyanúgy Orbán Orsolya és Harmath Borbála képviseli az U22-es kontinensbajnokságon, mint az U20-as viadalon, és már az a mezőny is túl nagy kihívás volt számukra. „Nem tudtak meccset nyerni az U20-asok között, itt pedig nyilvánvalóan még nagyobb bravúr kell hozzá. Nem kizárt, hogy sikerül, de kisebb rá az esély” – mondta a szakvezető. Az U22-es Eb után a nyár még egy korosztályos világversenyt tartogat nekünk, az U18-as Eb-t. Erről mindjárt a Hajós, Stréli duóra asszociálhatunk, csakhogy Hajós Artúr időközben kinőtt az U18-ból, így Bence párja a szakvezető elmondása szerint a teremröplabdás Iván Gergő lesz. Egyéb korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.