- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kis család, nagy család

A. A. –  utanpotlassport.hu [1] Az ifjúsági és a junior Európa-bajnokság után a felnőttek kontinensbajnoksága is egyéni és csapatérmeket hozott Magyarországnak, úgyhogy jöhet a világ, pontosabban a junior-világbajnokság (majd szeptemberben a felnőtt). Ezek mutatják majd meg igazán, sikeres éve lesz-e a magyar öttusának, hiszen miközben a sportágban továbbra is érezni a családias jelleget, mára azért egy nagy család lett. Észak-Afrikában, Amerikában, Távol-Keleten és Ausztráliában is vannak már erős egyéniségei, klasszisai az öttusának.

Magyarán a vb már nem az a szint, mint az Eb, itt sem. Nem is olyan régen, Kovács Sarolta és Demeter Bence, majd Földházi Zsófia utánpótlás-időszakában biztosak lehettünk benne, hogy egyéni éremmel, várhatóan arannyal jön haza a küldöttség egy junior-vb-ről, aztán jóval szűkebb esztendők következtek. Nagyítóval kellett keresni itthon a fenti, még mindig fiatal trió utódját. A júniusi junior Eb ebből a szempontból is biztató volt.

A férfiaknál ott Kardos Bence, a nőknél Guzi Blanka nyert ezüstöt a legrangosabb számban, egyéniben, éremközelbe került ifjúsági kora ellenére Gulyás Michelle, dobogóra álltak a csapatok.

Kardos Bence (balra) különjutalmat is kiérdemelt az Eb-n: két számban indulhat a vb-n [2]

Kardos Bence (balra) külön jutalmat is kiérdemelt az Eb-n: két számban indulhat a vb-n

Kardos Bence megérdemli, hogy a vegyes váltóban is indulhasson a junior-vb-n – mondta a hétfőn kezdődő csehországi, kladnói esemény előtt Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya. – Egyéniben azt várom, hogy harcban legyen az éremért, Szép Balázs és Burcsik Barnabás pedig egy picit többet hozzon ki magából, mint az Eb-n. Jobb vívással előrébb végezhetnek, akárcsak Szabó Illés, akinek ez a szám az egyik erőssége, és éppen ezzel volt gondja az Eb-n.”

A kapitány szerint nagy versenyek kellenek a fejlődéshez, Bernáth Bálint és Gaál András váltója is így tanulhatja meg, hogy érjen oda a dobogóra, amikor ott az esély. Az Eb-n ott volt, de negyedik hely lett belőle.

Kállai Ákos női kapitánynak még nincs nehéz dolga a válogatásnál, mert sok sérülés után kevés volt a nyáron a hadra fogható versenyző, ugyanakkor körvonalazódik egy minőségi csapat, Guzi Blankával, Gulyás Michelle-lel és többek között Kalincsák Eszter is tagja lehet, aki ősztől tavaszig négy térdműtéten esett át. A Gulyás, Kalincsák-duót a felnőtt Eb-n is megmérette a váltóban a kapitány, de ez inkább edzés volt a junior-vb-re.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN [3]  a sportági aloldalunkon.