- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Szőke a döntőben!

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  [1]  Véget ért a junior birkózók Európa-bajnokságának első napja Rómában, amelyen a kötöttfogásúak mérték össze tudásukat, s küzdöttek azért, hogy szőnyegre léphessenek a kedd esti helyosztókon.

Három magyar fiatal kényszerült selejtezőre, s közülük ketten jutottak tovább a következő körbe. A 63 kilogrammos Váncza István magabiztosan, technikai tussal múlta felül a spanyol Jose Soler Fortest. Istvánról tudni lehet, hogy jó formában van, hiszen alig egy hónapja lett bronzérmes a győri felnőtt Grand Prix-n úgy, hogy legyőzte a tavalyi felnőtt-világbajnoki ezüstérmes kazah Ajnagulovot.

Az FTC versenyzője a nyolcaddöntőben is technikaival nyert a hazai pálya előnyét élvező olasz Franko Abizi ellen, s később, az örmény Bogoszjan sem okozott különösebb problémát neki (6−0). A döntőbe jutásért viszont már nem bírt az ukrán Olekszandr Hrusinnal, így kedden a bronzéremért állhat ki a vigaszág győztese ellen.

Szőke Alex már várja a kedd esti döntőt  Forrás: Magyar Birkózó Szövetség [2]

Szőke Alex már várja a kedd esti döntőt  •  Forrás: Magyar Birkózó Szövetség

Nem úgy, mint a korábban a kadétok közt világ- és Európa-bajnokságot nyert Szőke Alex a 87 kilogrammosok mezőnyében. Alex elsőévesként gyűrte le a finn Pahikiainent a selejtezőben, majd nagyon simán verte a fehérorosz Jarasevicset, s a török Tant, így ő is az elődöntőben tudhatta magát.

A lengyel Dybka állt Szőkével szemben, s csinálta is meg az első pontot. Ezután a magyar fiú kitolás közben derékfogásból a hátára tolta, s ezért bizony két pont járt. A második menetben pedig még egyszer kitolta egyért. Védekezése mindeközben tökéletes volt, a lengyel nem talált rajta fogást, így Alex bejutott a fináléba, ahol a grúz korosztályos Eb-bronzérmes Temur Cskuaszelidze lesz az ellenfél. A két fiú idén egyszer már találkozott egymással; Romániában, nemzetközi versenyen, s akkor Alex aratott mondhatni, könnyed diadalt. A vezetőedző szerint is bizakodhatunk.

A szakember egyébként mindkét fiúval maradéktalanul elégedett, ugyanis fantasztikusan birkóztak egész nap.

„Alexnél egy percig sem volt kérdés, hogy bejut a döntőbe a mai formája alapján. Remekelt, s úgy vélem, bizakodhatunk a fináléban is. Az dönt a két sportoló között, hogy melyikük lesz ott jobban fejben. Istvánnal kapcsolatban is elmondhatom, hogy bravúrosan birkózott ma. Az elődöntőben sajnos már az elején eldőlt a végkimenetel; ki kellett volna védeni a felfordítást. Így azonban már hiába hajtott a végén, nem maradt esélye” – összegez a mester.

Ami pedig a többi, ma szőnyegre lépő magyart illeti: a 130 kilós Vátzi Roland a selejtezőben vereséget szenvedett a török Yerlikayától, aki a folytatásban viszont alulmaradt egy grúzzal szemben, tehát Vátzinak véget ért a megméretés.

Csakúgy, mint a 77 kilogrammos Kismóni Móricnak. A magyar versenyző az ukrán Vaszeckijtől kapott ki, s ellenfele nem jutott be a döntőbe. Struhács György szövetségi kapitányban maradt vele kapcsolatban hiányérzet, hiszen Móric lentról nem tudta  végrehajtani az akcióját, s ennek köszönhette vesztét.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
Kötöttfogás, 1. programcsomag
A magyar szereplők
55 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE) nem tudta hozni a súlyát, így nem vett részt az Európa-bajnokságon, 63 kg (18 induló): Váncza István (FTC), 77 kg (21 induló): Kismóni Móric (Dorogi NC), 87 kg (20 induló): Szőke Alex (ESMTK), 130 kg (13 induló): Vátzi Roland (Dorogi NC)
Selejtező. 63 kg: Váncza István−Jose Soler Fortes (spanyol) 8−0, 87 kg: Szőke Alex−Matias Pahikainen (finn) 10−1, 130 kg: Yakup Yerlikaya (török)−Vátzi Roland 8−3
Nyolcaddöntő. 63 kg: Váncza István−Franko Abizi (olasz) 11−0, 77 kg: Dmitro Vaszeckij (ukrán)−Kismóni Móric 8−3, 87 kg: Szőke Alex – Igor Jarasevics (fehérorosz) 9−0
Negyeddöntő. 63 kg: Váncza István−Hracsija Bogoszjan (örmény) 6−0, 87 kg: Szőke Alex−Bedirhan Tan (török) 3−0
Elődöntő. 63 kg: Váncza István−Olekszandr Hrusin (ukrán) 6−2, 87 kg: Szőke Alex−Michal Dybka (lengyel) 3−1

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Rómát látni, és…

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.