UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-07-30 08:46

Vérmes remények, érmes esélyek

Önbizalommal telve érkeztek a Boszporusz partjára a magyar búvárúszók: érmekért utaztak a hétfőn kezdődő junior uszonyosúszó Európa-bajnokságra. A tapasztaltabb versenyzők mellett több újonc tehetség is helyet kapott a tizennégy fős keretben, tőlük is szép eredményeket vár a Magyar Búvár Szakszövetség. A magyar csapatról, céljaikról, az elvárásokról Kókai Dávidot, a küldöttség vezetőjét, a Debreceni Búvárklub edzőjét kérdeztük.

Rácz K. Bence  – utanpotlassport.hu Hétfőn rajtolhatnak először a magyar búvárúszók az Isztambulban zajló junior uszonyosúszó Európa-bajnokságon. Közvetlenül a felnőtt világbajnokság után a 16-17 évesek is bebizonyíthatják, hogy mennyi tehetség van hazánkban ebben a szakágban is. Elég, ha a válogatott keretben ismét helyet kapó tapasztaltabb versenyzőkre, Hamlin Dorothyra vagy Szabó Anitára gondolunk, akik mindketten kétszeres világbajnokok.

Kókai Dávid, a magyar küldöttség vezetője, a Debreceni Búvárklub edzője a tapasztaltabb versenyzők kiemelkedő teljesítménye mellett bízik benne, hogy az Európa-bajnokságra érkező magyarok közül a „feltörekvő, új nevek” között is lesznek olyanok, akik éremmel térhetnek haza.

„Vegyes csapattal utazunk Isztambulba. Úgy értem ezt, hogy tapasztalt versenyzőink mellett rengeteg olyan tehetség van a tizennégy fős keretben, akik először mutathatják meg, hogy nemzetközi viszonylatban is képesek helytállni.”

A szakedző szerint a lányok ugyan esélyesebbek az egyéni számokban, a ám a fiúkra is érdemes figyelnünk mind az uszodában, mind a péntektől kezdődő nyíltvízi, hosszútávú futamokon.

Szabó Anita aranyéremmel szeretne hazatérni az isztambuli junior Európa-bajnokságról Forrás: Magyar Búvár Szakszövetség
Szabó Anita aranyéremmel szeretne hazatérni az isztambuli junior Európa-bajnokságról Forrás: Magyar Búvár Szakszövetség

A kilenc lány, aki kijutott a kontinensviadalra, mind elképesztően tehetséges, küzdeni akaró versenyző, tulajdonképpen mindegyikük éremesélyesnek számít. A fiúknál ugyan lyukasabb a csapatunk, érdemes figyelnünk egyéniben Kocsis Marcellre. Ha a váltót is számba veszem, reális célnak gondolom, hogy 8-9 éremmel térjünk haza Isztambulból.”

Nemcsak Kókai optimista, a versenyzők is motiváltak. Szabó Anita az idei évadban öt világkupa-elsőséget jegyzett, így nem csoda, hogy továbbra is sikerre éhesen, önbizalommal teli várja az Eb-t.

„Jól sikerült a felkészülésem, az utolsó napokban már csak néhány technikai elemet finomítgatunk, igyekszem a lehető legfrissebb állapotba hozni magam. Év közben jól szerepeltem a versenyeken, de a nyári fő esemény mindig más, mentálisan még inkább egyben kell lennem ahhoz, hogy mindhárom egyéni versenyszámomban és a váltókban is kihozzam magamból a maximumot. Olyan időket szeretnék úszni 50 és 100 m uszonyos gyorson, amelyekkel az aranyéremért lehetek harcban.”