- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Jutalomjáték Kladnóban

Kocsmár-Tóth István – utanpotlassport.hu [1] Hiába a remek tavalyi idény, amikor ifjúsági versenyzőként előbb országos bajnoki címet nyert az idősebbek, vagyis a juniorok között, az első tényleges év e korosztályban pokolian indult Barta Luca számára. A gyömrői versenyzőnek egy csonthártyagyulladás miatt több mint négy hónapot kellett kihagynia. Már az is kisebb csoda, hogy végül sikerült kivívnia a részvételt összejött számára a vébékvalifikáció, és ott lehet a hétfőn elrajtolt, csehországi [2]junior-világbajnokságon .

Barta Luca még nem érzi százszázalékosnak a futását, de igyekszik sérüléséből felépülve minél jobban helytállni a junior öttusázók világbajnokságán FORRÁS: MTI [3]

Barta Luca még nem érzi százszázalékosnak a futását, de igyekszik sérüléséből felépülve minél jobban helytállni a junior öttusázók világbajnokságán FORRÁS: MTI

„A válogatóversenyek egyikére sem épültem fel, de több sérültünk is volt, így utólag, szintfelmérőn töltötték fel a válogatott keretet, ami esélyt adott a kvalifikációra. Hogy őszinte legyek, a futás még nem az igazi, sokkal többet szerettünk volna kihozni belőle, de úgy nyolcvanszázalékos formában lehetek. Jelenleg felesleges volna konkrét helyezésekről beszélni; egy célom van, hogy élvezzem a versenyzést, és úgy érjek be a végén, hogy mindent kiadtam magamból. Úgy vagyok vele: jutalom az élettől, hogy egyáltalán ott lehetek Kladnóban” – mondja Luca, aki korántsem számít tapasztalatlannak a juniormezőnyben.

„Az előző két évben mindkétszer ott lehettem a korosztályos világbajnokságon, ami nagyon sokat számít. Két külön világ a junior- és az ifjúsági mezőny. Fejben itt már sokkal jobban kell bírnunk a két napot, amit szinte egyhuzamban versenyzéssel töltünk. Az egyéni számokban persze elég magadra koncentrálnod, de például vívásban sokkal több a rafinált, képzett ellenfél, aki ellen egészen másképp kell készülni, mint az ifik között kellett.”

Luca gyerekként triatlonozott és lovagolt, végül egy kerékpáros-baleset miatt döntött a váltás mellett. Tizenhárom évesen kezdett öttusázni, amelyhez a vívás és a lövészet kivételével minden előképzettsége megvolt.

„A kombinált szám óriási hangsúlyt kap a mai öttusában, így ha valamiben, a lövésben szeretnék még fejlődni. Fontos, hogy higgadt és precíz maradjon az ember, mert egy egész nap munkáját teheti tönkre, ha nem céloz elég pontosan. A lovaglással szerencsém van, óvodáskorom óta űzöm, így sokszor azt érzem, jóval magabiztosabb vagyok lóháton, mint a riválisok. Szinte mindegy milyen lovat sorsolnak, ha nehezebb, egy-két kisebb hibával akkor is meg tudom oldani a helyzetet.”

A sportoló Salgótarján és Budapest között ingázik, a szülők heti négyszer hozzák edzésre a fővárosba.

„A család mindenben támogat, és ezért nem tudok elég hálás lenni. Anyu és apu is sportolt, kézilabdáztak és futballoztak, de nem profi szinten. Az öcsém szintén focizik, szóval a sportnak nagy szerepe van az életünkben. Ugyanakkor úgy neveltek minket, hogy a tanulás legyen az elsődleges az életünkben. Ezért sem elveszett idő, amíg egy-másfél óra alatt felautózunk Budapestre, mert addig is lehet készülni, tanulni” – teszi hozzá Luca, aki az érettségi után állatorvosnak készül.

Abban reménykedik, hogy az idei esztendő viszontagságait háta mögött hagyva még két teljes értékű juniorszezonja lehet, s ez idő alatt a felnőttmezőnybe is belenőhet.

„Szeretnék jól szerepelni a korosztályos világeseményeken, de a végcél az olimpiai részvétel. Tokió talán kicsit közel van, sok múlik azon, hogy tényleg egészséges leszek-e, illetve, hogy a jelenlegi felnőttmezőnyből ki, hogyan számol a profi sporttal. Talán a négy évvel későbbi, párizsi részvétel reálisabb lehet, de abban bízom, hogy a pályafutásom alatt nem csak egy lehetőségem lesz megmutatni magamat a játékokon” – összegzi elképzeléseit az Új Európa Alapítvány támogatottja, aki az elnyert összeget tervei szerint sportfelszerelésre, a regenerációját segítő eszköz vásárlására fordítja.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN [4]  a sportági aloldalunkon.