UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2018-08-02 16:10

Fábián Csongor az első hat között!

Fábián Csongor, a WV De IJsselstreek versenyzője hatodik helyezést ért el Európa egyik legjelentősebb utánpótlás országúti versenyén, a European Junior Cycling Touron, az U19-esek között a klasszikus szakaszon. Assenben két honfitársa, Fábián Zalán és Mészáros Bence a szerdai bukás után csütörtökön az időfutamszakaszon próbált bizonyítani, Mészáros a 18. helyet szerezte meg. A klasszikus szakaszban elért sikeréről Fábián Csongor, a verseny nehézségéről Mészáros Dezső, a csapat kísérője nyilatkozott lapunknak.

Rácz K. Bence – utanpotlassport.hu Három magyar kerékpáros: két serdülő, egy junior. Fábián Csongor, Fábián Zalán és Mészáros Bence nevezett Európa egyik legrangosabb korosztályos országúti kerékpáros versenyére, az Assenben zajló European Junior Cycling Tourra. Az eseményt 54. alkalommal rendezték meg, idén 820 utánpótláskorú versenyző vesz részt rajta, köztük a három magyar induló is. A magyar versenyzőket érintő szakaszok közül a szerdán rendezték meg az U19-esek klasszikus távját. A közel 93 km-es útszakaszon Fábián Csongor, a tavaly óta a holland WV De IJsselstreek színeiben szereplő juniorkorú versenyző 6. helyen ért célba, ami magyar versenyzőtől, európai szinten kiemelkedő korosztályos eredmény.

A hat szakaszból álló hollandiai versenyről és magáról a klasszikus szakaszról Fábián Csongor nyilatkozott.

A klasszikus szakaszt követően az időfutam versenyeken érdekelt a három magyar versenyző Kép: Mészáros Dezső
A klasszikus szakaszt követően az időfutam versenyeken érdekelt a három magyar versenyző Kép: Mészáros Dezső

„A mai naptól ugyan kicsit többet vártam, de elégedett vagyok az elért eredménnyel. A pálya nagyon tetszett, voltak ugyan rázós, macskaköves utak, és olykor-olykor fújt a szél, de összességében kedvezőek voltak a verseny körülményei” – kezdett bele a korábban Szekszárdon versenyző kerékpáros. „Holnap következnek az időfutamok, amelyek ugyan nem kedveznek nekem, de igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni, talán alkotok valamit. Ezen kívül még két szakasz van hátra, az egyik az omloop lesz, ami egy elég marcona, komoly erőpróbát jelentő, kritériumjellegű verseny” – tette hozzá.

A szerdai versenynapon a serdülők között Fábián Zalán és Mészáros Bence bukásba keveredett, és bár a KSI-s versenyzők mindent megtettek, hogy felzárkózzanak mezőnyhöz, nem tudták beérni.

Csütörtökön az időfutamoknál Mészáros Bence ment 19:36-os, remek időt, ezzel a 18. helyet szerezte meg. A magyar versenyző előtt csak olyan országok versenyzői értek célba, mint Hollandia, Anglia vagy Dánia, amelyek egytől-egyig nagyhatalomnak számítanak a kerékpársportban. Mészáros szűk másfél perccel maradt le az első helyen célba érő dán Gustav Wang mögött.

Mészáros Dezső, a háromfős alakulat kísérője kiemelte az esemény komolyságát, a verseny nehézségét.

„Az országúti kerékpározást versenysportként űzők tudják csak, hogy a francia, holland, belga utakon milyen kemény, technikás szakaszok vannak. Kerékpársportokkal is foglalkozó, azokat testközelből figyelő emberként mondhatom, kevés olyan nehéz szakasz van, mint amiket ezen a világeseményen láthatunk” – foglalta össze tapasztalatait Mészáros.

További korosztályos hírek a KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.