UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-08-02 09:05

Felszabadult tempókkal

A 18 éves Milák Kristóf és a 16 esztendős Késely Ajna is éremesélyekkel indul a pénteken kezdődő a glasgow-i felnőtt úszó Európa-bajnokságon. Az érdiek versenyzője a parádés tavalyi vb-szereplés és az érettségi vizsgák után, Késely Ajna pedig az idei junior-Eb legeredményesebb magyar versenyzőjeként utazott Skóciába.

B. V. – utanpotlassport.hu„Mindössze” két utánpótláskorú versenyzővel kezdi meg a szereplését pénteken a magyar csapat Glasgow-ban, a felnőtt úszó Európa-bajnokságon. A helsinki junior Eb hősei közül a két legnagyobb klasszisunk, Milák Kristóf és Késely Ajna természetesen Skóciában is rajtkőre áll. Lesznek azonban hiányzók is a fiatalok közül: Kalmár Ákos (18) már hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy kihagyja a kontinensviadalt, a váltókban érdekelt Barócsai Petra (16) szintén inkább rápihen az év hátralévő feladataira, míg Ilyés Laura Vanda (16) nem sokkal a rajt előtt betegség miatt lépett vissza a küzdelmektől.

Késely Ajna remélhetőleg átmenti formáját a junior Eb-ről a nagyok közé Fotó: Pass Ferenc
Késely Ajna remélhetőleg átmenti formáját a junior Eb-ről a nagyok közé Fotó: Pass Ferenc
A Kőbánya SC 16 éves kiválósága a magyar küldöttség legeredményesebb tagja volt a korosztályos Európa-bajnokságon. Azonban egy hónap sem telt a parádés teljesítménye óta, és megint csúcsformába kell lendülnie. Késely ezúttal csak a gyorsszámokban (200, 400, 800, 1500 m) száll harcba, s az időeredmények alapján éremesélyesként áll a feladatok előtt. A dobogós helyekért persze roppant erős riválisokkal kell megküzdenie, köztük lesz például honfitársa, Kapás Boglárka is. Ajna mindjárt a nyitónapon, 800 m gyorson ugrik medencébe.
Milák Kristóf felszabadult úszásra készül a felnőtt Eb-n Fotó: Pass Ferenc
Milák Kristóf felszabadult úszásra készül a felnőtt Eb-n Fotó: Pass Ferenc
Az érdiek 18 esztendős klasszisa is biztosan ott lesz a mezőnyben. Talán minden korábbinál inkább bizakodhat a jó helyezésekben. Hiszen a finnországi korosztályos Eb előtt – amelyen egyébként 4 arany – és egy bronzérmet szerzett – az érettségi vizsgák hátráltatták a felkészülését. Az utóbbi hetekben viszont már felszabadultan, kizárólag az úszásra koncentrálhatott. Így könnyen lehet, hogy Glasgow-ban már a valóban csúcsformában tempózó Milák Kristófot láthatjuk. A felnőtt vb-ezüstérmes versenyző három számban indul: 50, 100 és 200 m pillangón méreti meg magát, az utóbbi két számban lehetnek vérmesebb reményei. Mindenféle esélylatolgatás helyett legyen elég annyi, hogy százon és kétszázon is az övé a legerősebb nevezési idő. Arra pedig mindannyian emlékszünk, hogy mi történt akkor, amikor Kristóf éppen egy évvel ezelőtt életében először felnőttvilágversenyen úszott...

FELNŐTT EURÓPA-BAJNOKSÁG, GLASGOW (SKÓCIA) Az utánpótláskorú versenyzők programja: Augusztus 3.: női 800 m gyors (Késely Ajna) Augusztus 4..: férfi 200 m pillangó (Milák Kristóf) Augusztus 5.: női 200 m gyors (Késely) Augusztus 6.: férfi 50 m pillangó (Milák Kristóf), női 1500 m gyors (Késely Ajna) Augusztus 8.: férfi 100 m pillangó (Milák Kristóf) Augusztus 9.: női 400 m gyors (Késely Ajna)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.