UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-08-04 21:09

Ajna berobbant Európa elitjébe

Késely Ajna a felnőttek között is a dobogón! A Kőbánya SC 16 éves versenyzője parádés úszással, junior Európa-csúccsal, az egyéni rekordját négy másodperccel túlszárnyalva nyert ezüstérmet 800 M gyorson a Glasgow-ban zajló Európa-bajnokságon. Mindeközben Milák Kristóf két tekintélyt parancsoló produkcióval, a második legjobb idővel jutott a 200 m pillangó vasárnapi fináléjába.

Bruckner Vinceutanpotlassport.hu Mindjárt az első, délelőtti úszásával kiválóan mutatkozott be két utánpótláskorú versenyzőnk, Milák Kristóf (18) és Késely Ajna (16) – ha erre egyáltalán a tavalyi, parádés hazai felnőtt-vb után szükség volt – a glasgow-i felnőtt Európa-bajnokságon. Késely – aki egyébként már két évvel ezelőtt, Londonban is ott volt a felnőtt kontinensviadal mezőnyében – péntek délelőtt 800 m gyorson pörkölt oda a mezőnynek (8:27.96). Öt másodperccel legyőzte a címvédő Kapás Boglárkát is, így a pazar nyitóprodukció után joggal reménykedhettek a kőbányaiak a szép szombat estében.

kiválósága, Késely Ajna
kiválósága, Késely Ajna
Milák sem fogta vissza magát elsőre. A 200 m pillangó talán legnagyobb esélyeseként elképesztő tempóban kezdett, a táv első fele után csaknem másfél másodperccel (!) az Európa-csúcson belül úszott. A végére aztán kicsit elfogyott az erő, de azért 1:54.17-es idejével a legjobb magyarként Kenderesi Tamás mellett ó is bejutott be a középdöntőbe. Először a második idővel döntős Késely Ajna lépett rajtkőre a szombat esti programban, s már az első métereken látszott: egyáltalán nem ijedt meg a lehetőségtől. Az elején bátran elment a német Köhlerrel, valamint az olasz Quadarellával, és gyönyörűen tartotta is magát. Egy pillanatra sem vett vissza a tempóból, s  Quadarella ugyan befoghatatlan volt, Késely parádésan haladt, a második hely pedig a legkevésbé sem forgott veszélyben. 8:21.91-es ideje – amely négy másodperccel erősebb eddig legjobbjánál – új junior Európa-csúcs. Trénere, Turi György – ahogyan azt Ajna elmondta – 8:23-as időt várt, így nemcsak a komplett mezőnyt, hanem még mesterét is meglepte a Kőbánya SC 16 esztendős kiválósága. Amit eddig is tudni lehetett, az most már végképp kijelenthető: Késely Ajna nem csak a jövő, hanem már a jelen egyik nagy versenyzője is. Nem mellesleg pedig a magyar küldöttség első érmét szállította a glasgow-i kontinensviadalon. Késely Ajna ezüstérmet érő úszása itt nézhető vissza: S csak ezután következett a fő számában az érdiek 18 esztendős klasszisa, Milák Kristóf. Az esti programban lényegesen könnyedebb tempókkal úszta le a 200 m pillangót, így bár futamát megnyerte, ezúttal nem ostromolta az egyéni csúcsát. Honfitársa, Kenderesi Tamás mögött másodikként lett finalista (1:54.17). Az embernek mégis az az érzése, hogy vasárnap este akár azok a sokat emlegetett rekordok is veszélybe kerülhetnek… A nap fénypontjának számító mix 4x200-as gyorsváltóban is szerepet kapott Milák. S mivel nem úszta igazán ki magát pillangón, bőven maradt ereje, s Németh Nándorral, Hosszú Katinkával és Jakabos Zsuzsannával kiegészülve éremesélyesként kezdhette a számot. És bár a futam legnagyobb részét dobogós helyen töltötte a magyar csapat, a hajrá nem sikerült, és maradt a szintén remek negyedik hely. Utánpótláskorú versenyzőink parádés teljesítménye, Késely Ajna ezüstje és Milák Kristóf magabiztos döntőbe jutása azonban így is bearanyozta a szombati versenynapot. És még csak vasárnap jön a kétszáz pillangó…

„Fiatalos” orosz világcsúcs És hogy ne csak a mieinkről essen szó. Az oroszok 18 esztendős hátúszóklasszisa, Kliment Kolesznyikov a helsinki junior Eb után a felnőttek között is elkápráztatott mindenkit. 24.00-s idejével felnőtt világrekorddal nyert 50 m háton. Teljesítményéről talán elég is ennyit mondani: juniorkorúként gyorsabb volt, mint bárki korábban ezen a távon.

További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.