UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-08-06 15:43

Azt a négyszázát!

Évről-évre négyszáz magyar és külföldi vívó gyűlik össze Szombathelyen, ahol a Solti Antal fejéből kipattant ötlet nyomán szervezett óriástáborban tesznek szert nemzetközi tapasztalatokra. Az ötletgazda múltról, jelenről és jövőről beszélt honlapunknak.

K. T. I. - utanpotlassport.hu „Harmincegy éve találtuk ki az egészet. Akkor még Sopronban, azzal a céllal, hogy a magyar fiatalok minél több nemzetközi rutint szerezzenek. Ma pedig ott tartunk, hogy három csarnok és száz pást is kevés Szombathelyen” – mesélte Solti Antal, Mohamed Aida és a Ferencváros trénere, aki egyúttal a szombathelyi edzőtábor főszervezője is.

Solti Antal és csapata több mint 30 éve szervezi az Európában is egyedülálló, több mint 400 fős vívótábort Forrás: Facebook
Solti Antal és csapata több mint 30 éve szervezi az Európában is egyedülálló, több mint 400 fős vívótábort Forrás: Facebook
Idén több mint négyszáz gyerek és ötven edző gyűlt össze a tíznapos táborban. A résztvevők közel fele magyar, a többiek külföldről érkeznek. Akadt köztük német, spanyol, és még olasz is. „Az ember önkéntelenül is büszke. Nagyon sok olyan edző jön le segíteni, aki korábban itt táborozott velünk. Mindezt ingyen, hálából azért, amit ettől a sporttól korábban kaptak. Nagyon különleges közeg az egész. A tábor átlagéletkora évről-évre csökken. Egyre több fiatal jön, tizenéves gyerekek, akiknek nemcsak nagy élmény, de óriási tapasztalat is a részvétel. Külön élmény, hogy tíz napon keresztül, napi kétszer edzhetnek olyan hazai és külföldi társakkal, akikkel amúgy nem találkoznának sosem.” Solti Antal szerint a legnagyobb elismerés, amit a szervezők kaphatnak az, hogy minden nyáron több száz fiatal tér vissza Szombathelyre. „Nem hazudok,  előfordult a harminc év alatt, hogy egy-egy gyereket haza kellett zavarnunk. De mára azt mondom, 95 százalékban rend és fegyelem van. A maradék öt százalék meg kell, hogy a gőzt, a fáradtságot levezessék a fiatalok. Az utolsó, szombati napon mindig van egy kisebb bulink. Átadjuk a szakmai díjakat, majd szól a zene, elbúcsúznak egymástól a résztvevők." „Tábor alatt viszont nincs éjszakázás, kimaradás. Igyekszünk rugalmasak lenni, nincs kőkeményen takarodó tíz órakor. Tizenéves gyerekekkel dolgozunk, akiket igyekszünk partnernek tekinteni. Ha csendben beszélgetnek, nem zavarnak senkit, és másnap reggel tisztességgel felkelnek, elvégzik az edzésmunkát, miért ne maradhatnának fenn tizenegyig is? A többség átérzi a tábor jelentőségét, és odateszi magát. Nem bulizni jön, ezt pedig nagyon becsüljük egymásban.” Az edzőtábort évek óta összekötik egy edzői továbbképzéssel, valamint bírói képzéssel is. „Az igény egyértelmű. Próbáljuk átadni az alapokat ilyenkor és leporolni az aktuális magyar edzői anyagot. Ugyanez igaz a bírókra. Nagyon sok olyan fiatal van, aki nálunk ismerkedett meg ezzel a hivatással, tett vizsgát, és ma már komoly versenyeken bíráskodik.” A tíznapos összejövetel nem létezhetne az egyesületek összefogása nélkül. Solti Antal korábbi klubjaiból, a Honvédból és az MTK-ból, illetve jelenlegi egyesületéből, a Ferencvárosból is számos edző segíti a munkát. De akadnak olyan klubok is, amelyek tudatosan a tábor idejére időzítik az alapozás első, legkeményebb fázisát, így emelve be a tíz napot a saját szakmai munkájukba. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.