- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Uszonyos élmények

Rácz K. Bence – utanpotlassport.hu [1] Szabó Anita, az 50 méteres felszíni úszás junior Európa-bajnoka álmosan, de közvetlen hangnemben szól a telefonba. Habozva mondom el neki, hogy miért keresem. Hamar megérti, rá vagyunk kíváncsiak. Nem gondolkodik sokat, jókedvűen számol be arról, hogy milyen élményekkel gazdagodott a Boszporusz partján.

Szabó Anita szerezte az isztambuli junior uszonyosúszó Eb-n a magyar csapat egyetlen aranyérmét Forrás: buvar.hu [2]

Szabó Anita szerezte az isztambuli junior uszonyosúszó Eb-n a magyar csapat egyetlen aranyérmét  •  Forrás: buvar.hu

Már a junior Eb első napján két érmet szereztél, egy ezüstérmet a 4×100 méteres uszonyos gyorsváltóban és egy bronzot 100 méteres felszíni úszásban, azonban az utóbbiban az aranyérmet tűzted ki célul a kiutazás előtt…

– Így van, sajnos 100 méteres felszínin csak harmadik lettem, azonban nem volt időm búslakodni: rögtön utána ezüstöt tudtunk szerezni a váltóban. Azért tett különösen boldoggá, mert a tavalyi világbajnoki második helyem után teljesen új társasággal, Hamlin Dorothyval, Kocsis Marcival és Kolonics Milánnal tudtunk felállni a dobogóra.

Dorothyval hosszú ideje együtt versenyeztek, sokszor együtt készültök a világeseményekre, a magyar utánpótlás-válogatott legeredményesebb búvárúszói vagytok. Azt mondják, medencében nincs barátság, de medencén kívül?

– Dorothyt egészen kis korom óta ismerem, mindig együtt versenyeztünk. Úgy érzem, jó kapcsolat van köztünk, sok mindent tanulhatunk egymástól. Nagyszerű versenyző, sokszor állhattunk együtt a dobogón, egyszer egyikünk van előrébb, máskor a másikunk…

A válogatottban nem szokott „két dudás egy csárdában” hangulat lenni?

– Úgy érzem, vissza tudjuk fogni a bennünk rejlő versenyszellemet azokra a számokra, amikor együtt úszunk. Idén különösen jól működött a csapat ilyen szempontból is. Sok úszó volt, aki utoljára vehetett részt utánpótlás-világversenyen: kiélveztük az alkalmat. Máskor csak a versenyek végére forr össze a csapat. Általában akkor kezdünk el nagyokat beszélgetni, amikor már nincs rajtunk a versenyek okozta nyomás, akkor élvezzük jobban egymás társaságát. Idén másképp volt, egészen az elejétől remek volt a hangulat, rengeteget nevettünk, és rengeteget szurkoltunk egymásnak.

– Amikor az első helyen értél be az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban, a magyar csapat ünneplésétől volt hangos az uszoda?

– Nagyon örültek az aranynak, hát még én… Ráadásul sikerült századra pontosan azt az álomidőt megúsznom, amit elterveztem. Csodálatos érzés volt.

– Ha egyetlen pillanatot, élményt kellene mondani, amiért megérte kiutazni Isztambulba, ez lenne az?

– Egyértelmű, amikor a dobogón álltam az aranyérmet szorongatva, miközben szólt a Himnusz. Bár nem is annyira egyértelmű… Amikor a versenyeket követően ünnepeltünk, beszélgettünk a csapattársakkal és más országokból jövő ellenfeleinkkel, az is varázslatos volt. Amikor olyan emberekkel tudsz jóízűen beszélgetni, olykor barátságot kötni, akikkel máskor az aranyéremért izzadsz egy medencében, különleges érzés.

– A jövőben ezekkel a külföldi, egyelőre utánpótláskorú versenyzőkkel fogsz versenyezni felnőtt világeseményeken. Milyen terveid vannak az uszonyosúszással?

– Bármi megtörténhet. Lehet, hogy találkozunk újra, lehet, hogy nem. Jövő évtől a felnőttek között versenyzek majd. Igaz, jövőre egy hajszálnyit vissza kell, hogy vegyek a versenyzésből: érettségizni fogok, és ha jó jegyeket szeretnék szerezni, az sok figyelmet és tanulást igényel. Nem mindig fér meg jól egymás mellett a sport és az iskola. Kiderül, hogy milyen mértékben tudok az úszással foglalkozni. Igyekszem a felnőttek között is helytállni. A legfőbb célom az, hogy megismerjem a mezőnyt, mind fizikálisan, mind fejben alkalmazkodni és fejlődni tudjak, hogy az utána következő évadban felvehessem a versenyt a felnőtt búvárúszókkal is. Remélem, hogy hosszútávon is a sportág közelében maradok, talán elkezdek edzősködni, de nem sietek a döntéssel, idővel majd kikristályosodik. Most szeretnék csak a pihenésre koncentrálni.

– A jól kiérdemeltre? Hogyan telik az augusztusod?

– Szeretnék több időt tölteni a családommal és a barátaimmal. Ez a legfontosabb, hiszen hatalmas hajtás volt egész évben, de ismét feszített tempóban kezdődik az év, augusztusban már készülünk az osztályommal a szalagtűzőre…

További korosztályos hírek BÚVÁRSPORTBAN [3] sportági aloldalunkon