UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2018-08-08 19:14

Három érem Nagyváradról

Romániába utazott a közel harminc fős magyar csapat augusztus elején, hiszen az ifjúsági rapid- és villámsakk Európa-bajnokságot Nagyváradon rendezték meg. A versenyzők Varga Péter, a Magyar Sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnöke szerint magabiztosan versenyeztek, méltóan képviselték hazánkat a kontinensviadalon. Varga a sakk hazai viszonyairól is ejtett pár szót, kitért arra is, hogy miért nagy eredmény az Eb-n szerzett három érem.

RKB – utanpotlassport.hu Az augusztus első két napján Nagyváradon rendezett rapid és villámsakk Európa-bajnokságon huszonnyolc magyar versenyző játszhatott. Huszonegy nemzet háromszázötven játékosa vett részt az eseményen, a magyar csapatból mind a tizenkét korosztályban indult sakkozó: háromban érmet is szereztek a mieink.

Gaál Zsóka a tizenkét évesek között tizenegyévesként, mindössze két döntetlent játszva, veretlenül lett korosztályos rapid Európa-bajnok. Az Eb-n szintén aranyérmet szerzett U14-es Persányi Barnabás nem blitzben (villámsakk) számított első helyre, sokkal inkább a rapid kategóriában.

A Eb-n érmet szerző magyar sakkozók  (Balról jobbra: Persányi Barnabás, Gaál Zsóka, Kozák Ádám)
A Eb-n érmet szerző magyar sakkozók (Balról jobbra: Persányi Barnabás, Gaál Zsóka, Kozák Ádám)

Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke szerint is meglepő győzelmet aratott Persányi. „Nem gondolom, hogy Barnabásnak szerencséje volt, hiszen ebben a sportágban nincs szerencse. Remekül játszott, és nála eddig jobb versenyzőket győzött le, gyönyörű eredmény, annak dacára, hogy nem szerzett érmet rapidban.”

Az U16-osok között azonban rapidban tudtak érmet szerezni a mieink. Kozák Ádám – bár a második napon nem úgy teljesített, ahogy azt elvárta magától – az ezüstérmet kaparintotta meg. A magyar dobogósok mellett Demeter Dorina is kiváló eredménnyel végzett: ötödik helyezett lett a 14 évesek között, szintén rapidban.

Varga Péter úgy érzi, a magyar versenyzők kiválóan szerepeltek, különös tekintettel a tényre, hogy az utánpótláskorúak mezőnye egyre erősödik. „Bár az Európa-bajnokságokon talán kevésbé érződik, világszerte elképesztő fejlődést mutat a sakkutánpótlás képzése. Kiváltképp az olyan országokban, mint Oroszország, Örményország, India vagy a fejlődő országok. Ehhez képest a tény, hogy ott a helyünk a nemzetközi porondon, megnyugtató” – ecselte az elnök. „Magyarországon a sakkutánpótlás-nevelés nem fejlődik olyan intenzíven, mint Amerikában, azonban egyelőre lépést tudunk tartani a világ élmezőnyével, ahogy a versenyzők Nagyváradon nyújtott teljesítményén is látjuk.”

Az ifjúsági rapid- és villámsakk Európa-bajnokság magyar érmesei: Rapid egyéni U12 leány: 1. Gaál Zsóka Villám egyéni U14 fiú: 1. Persányi Barnabás Rapid egyéni U16 fiú: 2. Kozák Ádám

További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.