UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-08-08 20:22

Négy, öt, hat zárásra

Negyedik, ötödik és hatodik helyen zártak korosztályos teniszválogatottaink a szerdán lezárult csapat Európa-bajnokság döntőjében. Az U16-os fiúk nagy csapatában veszítették el a bronzmeccset, az U18-as fiúk a rossz időjárás miatt nem játszhattak az ötödik helyért, amelyet így a britekkel megosztva kaptak meg. Az U18-as leányválogatott sima vereséget szenvedett Spanyolországtól, és végzett a hatodik helyen.

Gy. Szabó Csilla –utanpotlassport.huHosszú és fárasztó kontinentális sorozat végére érkezett szerdán a korosztályos csapat Európa-bajnoki döntőben résztvevő három magyar válogatott. A leggyorsabban az U18-as fiúcsapat végzett, az ötödik hely sorsát eldöntő, britek elleni mérkőzést le sem kellett játszania. Az olaszországi helyszínen előző este jégeső zúdult a pályákra, amelyek még másnap is használhatatlanok voltak. A szervezők ezért a helyosztókat nem rendezték meg, az arany- és bronzmeccset pedig Perugiába vitték át. A magyar csapatot elkísérő Palágyi Miklós edző szerint a megosztott ötödik hely mindenképpen szép eredmény:

Az U18-as fiúcsapat az ötödik helyen végzett Olaszországban
Az U18-as fiúcsapat az ötödik helyen végzett Olaszországban
−Még azt is megkockáztatom, hogy jobban teljesítettünk az elvártnál, hiszen már a selejtezős csoportgyőzelem is siker volt. A sorozat előtt azt a célt tűztük ki, hogy itt lehessünk Olaszországban a döntőben, s ezt teljesítettük. Más kérdés, hogy a végén, már a legjobb négyről álmodoztunk. Első találkozónkon, az olaszok ellen a pároson ment el a meccs, tehát az álomtól sem voltunk olyan nagyon messze. Összességében Vörös Máté élete legjobb két hetét produkálta, viccesen azt mondtam neki, végre megtanult teniszezni. Sorozatban öt egyest nyert, jó játékosok ellen. Makk Peti kétszer játszott extra meccset és kétszer kicsit gyengébbet, Európa legjobbjai ellen. Ha stabilizálni tudja kiugróan jó szintjét, akkor bármit elérhet. Kéki Márkra a párosokban számítottunk, a selejtező fináléjában, az oroszok ellen nagyszerűen játszott, itt az olaszok ellen kicsit gyengébben.  Neki több nemzetközi tapasztalatot kell még szereznie. Összességében mindhármukkal maradéktalanul elégedett vagyok. Ráadásul igazi csapatként, egymást végig támogatva és kiegészítve haladtunk, amiért külön dicséret illeti a fiúkat. Az U18-as leánycsapat is az ötödik helyért lépett pályára az utolsó mérkőzésen, a spanyoloktól elszenvedett vereség végül a hatodik hely megszerzését jelentette. − Az ibériai válogatott jóval erősebb volt nálunk, éppen ezért reálisnak tartom a helyezésünket – értékelte a találkozó után csapatát Szatmári Adrián. – Itt, Spanyolországban, egy kisebb sérülés miatt nem számolhattunk első játékosunkkal, Nagy Adriennel, ezért ehhez képest kell levonnunk a tanulságokat. Két vereségünk volt, de az oroszok és a spanyolok egyaránt jobbak voltak nálunk. A keddi törökök elleni meccs volt nyerhető, és azt hozták is a lányok. Ezen a találkozón mindhárman a maximumot adták, az egyesekben Kovács Zita és Gécsek Fanni egyaránt nagyszerűen játszott, ahogy a Kovács Zita, Zádori Réka duó is. Ennek köszönhetjük ezt a hatodik helyet, amely ettől a csapattól nagy dolog. S hogy mennyire megterhelő is volt az egyéni kontinensviadallal kezdődő és a csapatok selejtezőivel, majd döntőjével szerdán lezárult sorozat, arra a román U18-as leánycsapat esete a legjobb példa. A selejtező fináléjában még Nagy Adriennel felálló magyarokat verő együttes, Valladolidban már ki sem tudott állni a 7. helyet eldöntő mérkőzésre, mert addigra mindhárom játékosa megsérült. A spanyolok a szerdai meccsre ezzel szemben rápihentették egyik legjobbjukat, aminek Gécsek Fanni látta kárát, amiről az MTK-BTC játékos így mesélt: − Nem játszottam rosszul, sőt, de ellenfelem alig hibázott. Bár az eredmény simának tűnik, egyáltalán nem ütött le a pályáról. Annyira stabil
A csapat Európa-bajnokságon 6. helyen végzett U18-as leány együttes az eredményhirdetés előtt
A csapat Európa-bajnokságon 6. helyen végzett U18-as leány együttes az eredményhirdetés előtt
volt, hogy semmit sem tudtam kezdeni vele. Pedig nekem is az szokott a fegyverem lenni, hogy a végtelenségig ellenállok, s nem hibázok. Most emberemre akadtam, s végül én rontottam többször. A legnagyobb csata az U16-os fiúkra várt, hiszen az ő esetükben a bronzérem volt a tét. A lassan két hetes sorozatban nagyszerűen helyálló csapat utolsó meccsén sem adta meg könnyen magát, az egyesek után döntetlenre állt a mérkőzés. − A fiúk megint kitettek magukért, Velcz Zsombor ugyan elfáradt a második szettre, de az elsőben remekül játszott, négy-kettőre még vezetett is. Fajta Péter ugyanakkor szenzációs szintet hozott, harminccal több nyerője volt, mint ellenfelének, úgyhogy a statisztika is alátámasztja a véleményemet. Mindössze harminc perc pihenőnk maradt az egyesek után, de szenzációsan kezdtünk, és hoztuk az első szettet. A másodikban azután az egyéni kontinensbajnok Alcaraz Garfia láthatón rákapcsolt, párját is vitte magával, és kiegyenlítettek. A meccs tiebreak mindig hajszálokon múlik, ellenfelünk jobban koncentrált, nekünk pedig volt egy-két peches megoldásunk. Összességében csak azt tudom mondani, le a kalappal a gyerekek előtt, az elvárások felett teljesítettek. Szinte látható volt a fejlődésük, ahogy meccsről meccsre jobban játszottak. Ugyanakkor rengeteget tanulhattak, hiszen a kontinens legjobbjai ellen játszhattak. A zárónapon, tehát egy negyedik, egy ötödik és egy hatodik hely jutott a magyaroknak. Az U16-os és U18-as korosztály szövetségi edzője, Gulyás István szerint nagyszerű eredmény, hogy négyből három korosztályos csapatunk is bejutott a döntőbe, s még a legjobbak között is mindegyiknek sikerült meccset nyernie. CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG. DÖNTŐ. U16. Fiúk. Le Touquet (Franciaország). A 3. helyért: Spanyolország−Magyarország 2−1. Mario Gonzalez Fernandez−Velcz Zsombor 6:4,6:1; Pablo Llamas Ruiz−Fajta Péter 4:6,4:6; Carlos Alcaraz Garfia, Pablo Llamas Ruiz− Fajta Péter, Velcz Zsombor 4:6, 6:3, 10:4. Végeredmény: 1. Franciaország 2. Olaszország 3. Spanyolország 4. Magyarország (Buzonics Dominik, Fajta Péter, Velcz Zsombor) U18. Fiúk. Todi (Olaszország). Az 5. helyért: Magyarország−Nagy Britannia nem játszották le. Végeredmény: 1. Franciaország 2. Spanyolország 3. Oroszország…5. Nagy Britannia és Magyarország (Kéki Márk, Makk Péter, Vörös Máté) Leányok. Valladolid (Spanyolország) Az 5. helyért: Spanyolország−Magyarország 2−0. Rosa Vicens Mas−Zádori Réka 6:2, 6:3; Gécsek Fanni−Paula Arias Manjon 6:0, 6:1; Gabriela Martinez Asensi, Rosa Vicens Mas−Kovács Zita, Zádori Réka 6:3, 6:1. Végeredmény: 1. Fehéroroszország 2. Oroszország 3. Szlovákia …6. Magyarország (Gécsek Fanni, Kovács Zita, Zádori Réka) További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.