UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-08-09 18:41

Fejben kell az erő

A Budafóka SE úszója, Galyassy Szilárd legutóbb a serdülő bajnokságon remekelt: kilenc érmet nyert. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott versenyző különleges adottságokkal büszkélkedhet: amikor éppen nem a medencében rója a hosszokat, akkor a triatlonosok között bizonyít. Amúgy a tokiói olimpiát vette célba.

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu Kilenc érmet, köztük négy aranyat nyert a július végi serdülőbajnokságon a Budafóka SE 16 éves úszója, Galyassy Szilárd. Mindezt úgy, hogy két héttel korábban még a nyílt vízi korosztályos úszók Európa-bajnokságán szerepelt Máltán, így a medencés nem is tudott kiemelten készülni a hazai megméretésre.

Galyassy Szilárd egyik példaképe, Cseh László nyomdokaiba lépne, és már a tokiói olimpián kipróbálná, milyen a világ legjobb úszói ellen versenyezni. Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Galyassy Szilárd egyik példaképe, Cseh László nyomdokaiba lépne, és már a tokiói olimpián kipróbálná, milyen a világ legjobb úszói ellen versenyezni. Forrás: Magyar Úszó Szövetség
„Jobban szeretem az uszodai számokat, de szerencsés alkat vagyok és jelenleg mindkettőben egészen sikeres, ezért mind medencében, mind nyílt vízen indulok. Néha nehéz, mert nagyon soknak érzem a feladatot, ugyanakkor még mindig jobb versenyezni, mint csak edzeni” – mondja a Baján született sportoló, aki úgy érzi, gyorson és pillangón igazán erős, a legtöbbet fejlődnie háton kellene. Horváth Tamás tanítványa kiemelkedően ígéretes, nemcsak úszásban, hanem kiegészítő sportjaiban, a hosszútávfutásban és a triatlonban is. „Négyévesen vittek le először az uszodába, azóta ez a fő sportom, de menet közben sok minden mást is kipróbáltam. A futást és a kerékpározást is nagyon szeretem, így jött képbe a triatlon. Kedvelem azt is, amikor elindulok a versenyeken, általában az élmezőnyben végzek. Hogy el tudom-e képzelni magamat triatlonosként ahelyett, hogy válogatott úszó legyek? Nem. Úgy érzem, úszóként sokkal sikeresebb lehetek, ha elvégzem a munkát, amit kérnek tőlem. A példaképeim is úszók: Milák Kristóf és Cseh László. Nagyon tisztelem, amit elértek, és szeretnék mihamarabb hasonló eredményeket letenni az asztalra – mondja Szilárd, aki szerint az úszásban sokkal nagyobb szerep jut a mentális erőnek, mint a valódi izmoknak. – Minél hosszabb távról beszélünk, annál fontosabb a kitartás. Szerintem nagyon sok olyan úszó van, aki tehetséges, fizikailag jól felkészült, nyolcszáz vagy ezerötszáz méteren mégis kevésbé sikeres, mert fejben nem tudja kikapcsolni a fájdalmat. Éppen emiatt az edzőimmel igyekszünk nagy hangsúlyt helyezni a pszichés felkészülésre. Úgy vélem, a hosszútávúszásban nyolcvan százalékban fejben dől el, hogy ki ér el jó eredményt, csak a maradék húsz százalékot befolyásolja a fizikai állapot.” A 2017-ben nyílt vízen 5 kilométeren junior Európa-bajnok úszó nem tagadja, néha komoly kihívást jelent számára az az életmód, amelyet a sikerek érdekében folytat. Reggel korán indul az uszodába, napközben magántanulóként igyekszik a legtöbb tudást magába szívni, majd a délután nagy részét ismét a tréningen tölti. „Nem mondom, hogy sosem volt mélypont, de mindig sikerült túllépni a nehézségeken. Pontosan tudom, hogy mik a céljaim, és hogy elérjem azokat, még sokat kell dolgoznom. Nagyon remélem, hogy olimpikon lesz belőlem, akár már Tokióba is jó lenne kijutni. Akkor leszek tizennyolc éves, annyi idősen pedig már lehet szép eredményeket elérni.” Szilárd a tavalyi győri európai ifjúsági olimpiai fesztiválon 1500 m gyorson elért bronzérmére a legbüszkébb eddigi sikerei közül. „Azóta van egy babonám is: a versenyeken csak abban a szemüvegben vagyok hajlandó indulni, amelyiket Győrben is viseltem a döntőben. Igazán különleges volt hazai közönség, a családom előtt szerepelni egy ekkora rendezvényen.” A Budafóka tehetsége az elmúlt időszakban sportfelszerelés vásárlására, kulacsra, sporttáskára és persze úszódresszre fordította a MOL Új Európa Alapítványának támogatását. További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.