UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-08-10 08:29

Mesterhármas után

A junior évek utolsó állomása előtt áll az úszó Késely Ajna, aki három éremmel, két ezüsttel és egy bronzzal utazhat haza a Glasgow-ban rendezett felnőtt Európa-bajnokságról.

G. G.Csodálatos három év van mögöttem, Helsinkiből, a junior Európa-bajnokságról azért is jöttem gyakorlatilag sírva haza, mert nagyon szíven ütött az érzés, hogy tudtam, ez volt az egyik utolsó versenyem az ifjúságiak között" – nyilatkozta a skót nagyvárosban a 17. születésnapját alig egy hónap múlva ünneplő Késely Ajna, aki a finn fővárosban a legeredményesebb magyar volt öt elsőséggel.

Késely Ajna így örült a 800 m gyorson nyert ezüstéremnek Forrás: AFP/Oli Scarff
Késely Ajna így örült a 800 m gyorson nyert ezüstéremnek Forrás: AFP/Oli Scarff
A versenyző hozzátette, nem volt könnyű ez az év, ugyanakkor nem tudja kijelenteni, hogy ez volt a legnehezebb, mivel 2017-ben is hasonló terhelést kapott, amikor is a hazai rendezésű felnőtt-, az indianapolisi junior világbajnokságon és a netanyai korosztályos kontinensviadalon is helyt kellett állnia. Utóbbin egyébként hat arannyal zárt, de a junior világbajnokságon sem maradt győzelem nélkül, ott 400 méter gyorson diadalmaskodott. Turi György tanítványa most Glasgow-ban megismételte a finnországi sikert, hiszen a 800 és 400 méteren szerzett ezüstéremmel – utóbbi junior Európa-csúccsal –, valamint az 1500 méteren begyűjtött bronzzal a magyar csapat legeredményesebb tagja volt, s gyakorlatilag kijelenthető, hogy a sportág első számú női tehetsége. A felnőtt sikerek ellenére Késely szeretné szépen zárni junior karrierjét, ennek érdekében pedig néhány nap pihenőt követően megkezdi a felkészülést az ifjúsági olimpiára, amelyet októberben Buenos Airesben rendeznek meg, ahol új csúcsformában szeretne a vízbe ugrani. "Nem szeretek úgy kimenni egy versenyre, hogy nem tudom azt mondani, mindent megtettem. Biztos vagyok benne persze, hogy lesznek olyan holtpontjaim a felkészülés során, amikor azt mondom, na jó, ezt nem csinálom, de akkor is, úgy akarok kiutazni, hogy mindent megtettem a lehető legjobb eredmény érdekében. Az ifjúsági olimpiára mindössze nyolc úszó mehet ki és azt gondolom, ha már benne vagyok ebben a nyolcban, akkor illik úgy felkészülni, hogy fizikálisan és mentálisan a lehető legjobb állapotban legyek." További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.