UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-08-14 10:35

Ingebrigtsen-féle aranycsapat

Már 15 éves korában megírták róla a helyi újságok, hogy sokkal nagyobb sztár lehet, mint az akkor már Európa-bajnok testvérei. Jakob Ingebrigtsen duplán is sporttörténelmet írt a berlini atlétikai Eb-n. De ki is a norvég csodagyerek, akinek az egész családja a sport bűvkörében él?

Jakob Ingerbrigtsen fivére előtt ér célba az 5000 méter döntőjében. Forrás: Mark Shearman
Jakob Ingerbrigtsen fivére előtt ér célba az 5000 méter döntőjében. Forrás: Mark Shearman
Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu A norvég sportkönyveket 2018-ban alighanem egy Berlinben készült fotóval lehet a legjobban eladni majd. Azzal, amin a 17 éves Jakob Ingebrigtsen célba ér az atlétikai Európa-bajnokság 5000 méteres számában, 24 óra alatt másodszor iskolázva le a mezőnyt. Nyomában közvetlenül a nagy testvér, Henrik Ingebrigtsen rázza az öklét örömittasan, épp úgy emelve magasba a karját, mintha a saját Eb-győzelmét ünnepelné. Hiába, tudja is milyen érzés: 2012-ben, 1500 méteren már neki is összejött az arany. A győzelmi beszéd is különlegesre sikerült, miközben a duplán sporttörténelmet író Jakob azt feszegette, mennyire őrült este, mennyire csodálatos futam volt, addig a 27 éves fivér egyszer csak ott termett kiosztani egy pacsit. „Már a verseny alatt is akartam” – magyarázta Henrik, aki szerint annyira magabiztosan mozgott végig az öccse, hogy már futás közben gratulált volna neki, előre odaadva az aranyat.

A kérdést viszont kikerülte, hogy a végén mindent kiadott-e magából és ugyanúgy támadta a győzelemért Jakobot, mint bárki más ellen futott volna.„Ott álltam a születésénél, állítólag 17 éve volt, de képtelen vagyok elhinni, annyira őrületes a srác!” Az őrület valójában már egy nappal korábban, az 1500 méter fináléjában elkezdődött. Jakob azt is megnyerte, ráadásul úgy, hogy a mezőnyben a harmadik – 2016-ból, 1500 méteren szintén Európa-bajnok – Ingebrigtsen-testvér, Filip is ott volt. Már ez sporttörténelmi tettet jelentett: 17 évesen és 324 naposan, a szám minden valaha volt Eb-győztesénél fiatalabbként jutott csúcsra a 2000 szeptemberében, Sandnesben született atléta. Az már csak hab a tortán, hogy a kontinensviadalok alatt arra sem volt még példa, hogy ugyanaz a sportoló nyerjen 1500 és 5000 méteren is.

Hogy Jakob egészen különleges tehetség, már évek óta sejthető volt. A norvég sajtó 2016-ban, Filip kontinensbajnoki címe után „megtalálta”. Az akkor 15 éves Jakob épp a kanadai Kevin Sullivan 27 éve fen álló korosztályos rekordját döntötte meg 1500 méteren. Rögvest el is nevezték a futókörök Martin Ødegaardjának. A norvég csodatiniért, aki 16 évesen már a felnőtt válogatottban játszott, épp akkor fizetett ki 35 ezer koronát, mintegy négymillió eurót a Real Madrid futballcsapata. (Ødegaardot a nagy hasonlítgatási lázban pedig épp a norvég Zinédine Zidane-nak próbáltak kikiáltani, mai szemmel nézve, nem a legszerencsésebb módon – a szerk.) Míg Ødegaard ma a Hollandiában is középcsapatnak számító Heerenveenben terelgeti a labdát és próbál lefutni mindenkit a széleken, addig Jakob karrierje mind a mai napig felfelé ível. Tavaly a juniorok között szerzett két Eb-aranyat, miközben ő lett a valaha volt legifjabb, aki 4 perc alatt teljesítette az 1500-as távot.
A friss Európa-bajnok 14 évesen. Forrás: Facebook
A friss Európa-bajnok 14 évesen. Forrás: Facebook
„Jakob évekkel előrébb jár a fejlődésében, mint Henrik tette ugyanebben a korban. Egészen elképesztő lehetőségek vannak benne” – nyilatkozta a büszke edző és apa, Gjert Ingebrigsten. „Sokkal tudatosabb munkát végez edzésen, mint Henrik tette, aki talán több időt töltött a pályán, de kevésbé speciálisan a futást segítő gyakorlatokra koncentrált.” A kisebbik Ingbrigsten májusban már 3 perc 52 másodpercet futott, ami az NBC Sports statisztikái szerint 39 éve nem látott idő volt 17 éves, európai versenyzőtől. Mindezt pedig messze túlszárnyalta a Gyémánt Liga júliusi, monacói állomásán, ahol megdöntve a junior világrekordot 3:31.18-as idővel ért célba. Berlinben korosztályos rekordot sem kellett futnia: pénteken (1500) 3:38.10, egy nappal később (5000), 13:17.06 volt a nyerő idő.
A három testvér: Henrik, Jakob és Filip. Forrás: pentathlon.org
A három testvér: Henrik, Jakob és Filip. Forrás: pentathlon.org
„Az, hogy két nap alatt a második győzelmem ünnepelhetem az egész életemben elvégzett munka gyümölcse” – igyekezett két lábbal a földön maradni az ifjú Ingebrigtsen. „Szinte tökéletes nap volt, de azt azért sajnálom, hogy a másik testvérem bordasérülés miatt nem lehetett itt, ezen a döntőn is.” Jakob Ingebrigtsen a fivéreit is inspirálja. „Most ugyanannyi aranyérme van, mint nekem és Filipnek együtt, ami tarthatatlan állapot. Vissza kell kapaszkodnunk a csúcsra, hogy helyrehozzuk a családi statisztikáinkat” – tett a riválisok számára kellemetlen ígéretet Henrik, mellesleg megjegyezve, az ötéves kistestvérük is épp a sportolói pályával kacérkodik, így könnyen lehet, még tovább bővül Ingebrigtsen-féle aranycsapat. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.