UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-08-14 16:30

Szédítő lehetőség

Fantasztikus hírt kaptak nemrégiben a fiú U18-as strandkézilabda-válogatott játékosai. Penszki Gergely együttese Új-Zéland visszalépésével kvótát szerzett az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. A szövetségi edző a nem várt fejleményről, a fiúk öröméről és az ölükbe hullott esélyről is beszélt.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMég mindig kellemes emlék a leány ifjúsági strandkézilabda-válogatott tavalyi, mauritiusi U17-es világbajnoki címe. A magyar válogatott akkor Norvégia visszalépése miatt utazhatott az egzotikus afrikai szigetre, és ha már beugróként részt vehetett, meg is nyerte a vb-t.

Az U17-es strandválogatott beugróként mégis utazhat az ifjúsági olimpiára Forrás: EHF
Az U17-es strandválogatott beugróként mégis utazhat az ifjúsági olimpiára Forrás: EHF
A napokban hasonló lehetőség hullott a fiú U18-as válogatott játékosainak ölébe. Ugyanis Új-Zéland visszalépése miatt ifjúsági olimpiai kvótához jutottak, így az azóta Eb-aranyérmes lányokhoz hasonlóan ők is utazhatnak Buenos Aires-be. A válogatott szövetségi edzőjét, Penszki Gergelyt is teljesen váratlanul érte a jó hír. „Egyáltalán nem számítottunk rá, hogy részt vehetünk az ifi olimpián. Nem sikerült kijutni a Buenos Aires-be kvalifikáló tavalyi világbajnokságra, s nagyon sajnáltuk, hogy így alakult. Most óriási lehetőség hullott az ölünkbe, amellyel élni szeretnénk. Kitűnő példa van előttünk a lányok révén, a hír hallatán azonnal arra gondoltam, milyen jó lenne megismételni a bravúrjukat.” Az év legfontosabb korosztályos eseménye a teremszezon közelébe esik, de a szövetségi edző azt mondja, remek a kapcsolatuk a klubokkal és az edzőkkel, úgy látja, mindenki átérzi az esemény jelentőségét. „Minden oldalról megkapjuk a támogatást. Olimpia – még ha csak ifjúsági is – előfordulhat, hogy csak egyszer adatik meg egy ember életében. Élvezni szeretnénk a torna minden percét. Valamennyien egy méterrel a talaj felett repkedtünk a hír hallatán, hogy utazhatunk Argentínába. A fiúknak óriási motivációt jelent a torna. Az egyik játékosunk éppen a buszra várt, amikor eljutott hozzá a hír. Olyannyira megörült, hogy kis híján elájult. Le is késte a buszt…” A csapat bár az idei montenegrói U18-as Európa-bajnokságon csak a hetedik helyen végzett, egyáltalán nem fut rossz szezont. A kontinensviadalon csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe, és a négy közé jutásért is csak szétlövéssel kapott ki. Naná, hogy az olimpián túlszárnyalnák ezt a produkciót. „Az olimpián igazságosabb lesz a lebonyolítás, középdöntős rendszerben zajlik a verseny, így – nem úgy, mint az Európa-bajnokságon – akár egy vereség is beleférhet. A minimális elvárás a legjobb nyolcba kerülés, de akkor sem rugaszkodunk el nagyon a valóságtól, ha azt mondjuk, az elődöntőbe jutás is reális célkitűzés lehet. S ha már odajutunk, bármi megtörténhet!” – mondta a szövetségi edző. További korosztályos híreink (STRAND)KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.