UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-08-15 21:36

Értékes döntetlen

Izgalmas végjáték, nagy küzdeni akarás, magyar öröm. Így lehet jellemezni a szombathelyi ifjúsági vízilabda-világbajnokság csoportküzdelmeinek utolsó, és magyar szempontból az egyik legfontosabb párharcát. Horváth János legénysége 9‒9-es döntetlent játszott szerda este Oroszország ellen, s jobb gólkülönbségének köszönhetően csoportmásodikként végzett, így csütörtökön a papíron gyengébb Egyesült Államok csapatával játszik a legjobb nyolcba kerülésért.

M. Sz.utanpotlassport.hu Kisebb túlzással élve sorsdöntő mérkőzésnek nézett elébe szerdán a magyar ifjúsági fiú vízilabda-válogatott a szombathelyi korosztályos világbajnokságon. Horváth János legénysége ugyanis a csoportkör utolsó fordulójában az azonos mérleggel álló orosz együttes ellen ugrott medencébe, a találkozó pedig a B jelű ötös második helyéért zajlott, ami jóval könnyebb ellenfelet ígért a nyolc közé jutásért.

Fontos döntetlent ért el a magyar ifjúsági vízilabda-válogatott Oroszország ellen Fotó: Kondor Noémi
Fontos döntetlent ért el a magyar ifjúsági vízilabda-válogatott Oroszország ellen Fotó: Kondor Noémi
Lélektanilag a magyar csapat volt előnyösebb helyzetben, miután kedden 30‒1-re verte az argentinokat, ráadásul a tegnapi görög-orosz csoportmeccs utolsó másodperceinek megtekintése után úgy döntöttek a FINA delegátusai, hogy ‒ az új, kísérleti szabályt alkalmazva ‒ brutalitás miatt egymeccses eltiltással sújtják Valerij Pelihet, az oroszok centerét, aki így nem játszhatott ellenünk. Jól kezdődött a mérkőzés magyar oldalról, hiszen a gárda megnyerte a felúszást, így elsőként próbálkozhatott. Sokáig állóharcot látott a szombathelyi Tófürdő közönsége, mindkét csapat agresszívan védekezett, de pontosan ennek fontosságára hívta fel a figyelmet korábban Horváth János vezetőedző is. Két orosz kapufa után aztán eljött, amire mindenki várt, Baksa Benedek ‒ ahogyan tegnap tette ‒ megszerezte a találkozó első gólját. A negyed derekán érkezett a válasz: büntetőhöz jutott az ellenfél, és értékesítette. Sokáig úgy tűnt, így ér véget az első játékrész, ám fél perccel a lezárás előtt Grieszbacher Márk hatalmasat védett, s az ellentámadásból Bóbis Botond volt eredményes (2‒1). Fodor Olivér révén kétgólos előnyt sikerült kiharcolni a második felvonás elején, azonban hamar jött a válasz orosz részről (3‒2), s ha mindez nem lenne elég, egy vitatható büntetőhöz is hozzájutottak a vendégek. Egyenlíteniük viszont ekkor még nem sikerült ‒ a kapufa a magyar válogatottal volt, ‒ később már igen. Majd Fekete Gergő ismét előnyhöz juttatta csapatát, ám a másik oldalon Volrov is betalált egy varázslatos ejtéssel (4‒4). A harmadik  negyed nem a gólokról marad emlékezetes, mivel négy percet kellett várnunk az első találatra, amelyet ‒ sajnálatos módon ‒ az oroszok szereztek, így a párharc során először magukhoz ragadták a vezetést, sőt meg is duplázták (4‒6). Szűk két perc volt hátra, amikor Ekler Bendegúz is betalált, több gól pedig már nem esett a hajrá előtt. Izgalmas végjáték elé nézett a közönség, főleg annak tudatában, hogy Baksa Benedek a kezdés után egyenlíteni tudott, így teljesen nyílt maradt a találkozó. Ezután felváltva estek a gólok, egészen az utolsó három perc kezdetéig, amikor is kettő találatra növelte  előnyét az orosz gárda (7‒9). Másfél perccel a vége előtt Bóbis szépített, majd Vékony Ákos egalizált a következő támadásból. A találkozó Grieszbacher bravúrjával zárult. Mindez azt jelenti, hogy a magyar ifjúsági válogatott jobb gólkülönbségének köszönhetően csoportmásodikként folytathatja a szombathelyi világbajnokság küzdelmeit. Horváth János legénysége csütörtökön 20 órakor az  Egyesült Államok válogatottjával mérkőzik.

FIÚ IFJÚSÁGI VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SZOMBATHELY) Csoportkör, 4. forduló MAGYARORSZÁG-OROSZORSZÁG 9‒9 (2‒1, 2‒3, 1‒2, 4‒3) A magyar válogatott: Grieszbacher M. (kapus), Bóbis B. 2 gól, Baksa B. 2 gól, Fekete G. 2 gól, Ekler B. 1 gól, Vékony Á. 1 gól, Fodor O. 1 gól, Dala D., Csorba T. , Szeghalmi Zs.,  Schmölcz N., Szieben L., Korom D. Szövetségi edző: Horváth János. Oroszország legjobb lövői: Vasziljev 3 gól, Frolov 2 gól, Volrov 2 gól. A B csoport végeredménye: 1. Görögország 8 pont, 2. Magyarország 5, 3. Oroszország 5, 4. Kína 1, 5. Argentína 1

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.