UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-08-16 08:34

Hihetetlen magaslatokban

Amint az már (vélhetően) ismeretes, az U17-es leány kosárlabda-válogatott - két lány kivételével - ugyanabban az összetételben lett korosztályos világbajnoki negyedik helyezett Minszkben, mint bronzérmes az udinei U18-as Európa-bajnokságon. De vajon mire következtet ezekből a sikerekből a felnőtt női szövetségi kapitány, Székely Norbert?

Krasznai Bence − utánpótlássport.hu Létezik, hogy három hét alatt kétszer jut be világversenyen az elődöntőbe ugyanaz a csapat? Miért is ne?! Ezt vitte véghez az U17-es leány kosárlabda-válogatott. Azok után, hogy a minszki U17-es világbajnokságon negyedik lett az alakulat, az udinei U18-as Európa-bajnokságon − két lány kivételével − ugyanaz a gárda állt fel a dobogó harmadik fokára. − De hogyan értékeli a felnőtt női szövetségi kapitány, Székely Norbert ezt a sikert?

Székely Norbert
Székely Norbert
−  Úgy vélem, ez az eredmény önmagáért beszél. Nagyon komoly az, amit a lányok letettek az asztalra ezen a nyáron. Mindez azt bizonyítja, hogy hatalmas fejlődésen megy át a magyar kosárlabda. A csapat tagjainak a következő négy-öt év lesz az igazán meghatározó. Akkor válik el, hogy valóban képesek lesznek-e igazán meghatározó játékosokká válni bármely élvonalban, vagy akár a felnőtt válogatottban. Egy biztos: remek úton haladnak. − Ha csak egy dolgot tanácsolhatna nekik a profivá válásban, akkor mi lenne az? − Egyértelműen az, hogy hallgassanak mindig, minden helyzetben, az összes döntés előtt a szívükre. De ehhez nagyon szorosan kapcsolódik az, hogy keményen dolgozzanak. − Mit gondol, mi ennek a generációnak a sikerességének a titka? − Én a munkában hittem mindig is, ez most sem változott. Ők rettenetesen elhivatottak, s ehhez párosul a velük született tehetségük, valamint az, hogy mind a válogatottnál, mind pedig egyesületi szinten remek szakmai hátteret kapnak. Tehát nem egy kulcsa van a dolognak, sok ember munkája kellett hozzá. Éppen ezért ezt együttes sikerként kell megélni. Náluk eddig minden lépés majdhogynem tökéletesen jött ki. Bízom benne, hogy ez a továbbiakban is így lesz. − Melyek lesznek azok a tényezők, amelyek meghatározzák, meddig érhetnek el a karrierjükben?  − Már most rengeteg munka van mögöttük, de ennél - remélhetőleg - jóval több lesz. Fontos az is, hogy jókor, jó helyen legyenek. De elengedhetetlen, hogy a lehető legmagasabb szinten versenyezzenek, mérettessék meg magukat. − Hasonló helyzetekre gondol, mint amilyenek voltak a világbajnokságon? − Igen! Rendkívül rizikós volt bevállalni, hogy közvetlenül egymás után, két világversenyen vegyen részt ugyanaz a csapat. De az, amit a lányok megtapasztalhattak a világbajnokságon, végül az előnyükre vált. Az a rutin, az a plusz erő, amit a minszki viadalból merítettek, segítette át őket a holtponton Olaszországban, s amiatt (is) láthattunk egy rendkívül kiegyensúlyozott magyar válogatottat a pályán. − Szövetségi kapitányként, a látottak alapján, melyek voltak a legfontosabb következtetések az utóbbi egy hónapból? − Két dolog. Elsőként az, hogy a nagyon jól megszervezett játékkal milyen hihetetlen magaslatokba lehet emelkedni manapság az európai mezőnyben. Emellett pedig az egyéni teljesítmények felmérését említeném, ami nagyon hasznos lehet néhány év múlva. Statisztikát írtunk folyamatosan arról, ki, merre, hogyan mozog éppen, hogyan dob, miképpen és mikor áll meg. Tulajdonképpen teljesen átfogóan. Miután ez megvan, én már nem nulláról indulok, amikor jövőre látom őket. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.