UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-08-17 22:09

Könnyűlovasság a páncélosok ellen

Könnyűlovasságként jellemezte csapatát Mészárosné Kovács Andrea, az U16-os leány kosárlabda-válogatott edzője az A divíziós Európa-bajnokságon páncélosként fellépő Olaszország elleni nyitómérkőzésen. A 95−63-arányban elvesztett találkozón a magyar játékosok nem találták ellenfelük fizikai fölényének ellenszerét, de szombaton Horvátország ellen javíthatnak.

gy.sz.cs. –utanpotlassport.hu Kulcsfontosságú, kemény ütközetnek jósolta az olaszok elleni nyitómérkőzést a kontinensbajnokság rajtja előtt Mészárosné Kovács Andrea, az U16-os leány kosárlabda-válogatott edzője. S bár ebben a korosztályban még egyetlen csapatról sincs túl sok információ az erőviszonyok feltérképezéséhez, a korábbi összecsapások és a kaunasi tornára kiadott FIBA Top10-es lista szolgált némi támponttal. A képzeletbeli mérleg nyelve hol erre, hol arra billent, nem véletlen tehát, hogy a nemzetközi szövetség honlapján a nap mérkőzéseként harangozták be a 2017-es kontinensviadal ezüst és bronzérmese, vagyis a magyar és az olasz együttes közötti találkozót.

Dénes Anna (pirosban balról)  öt ponttal járult hozzá a magyar csapat teljesítményéhez Forrá: FIBA
Dénes Anna (pirosban balról) öt ponttal járult hozzá a magyar csapat teljesítményéhez Forrá: FIBA
Spinelli kezdte meg a pontszerzést, majd a magyarok vezéregyénisége, Dombai Réka jutott büntetőhöz, amelyből egyet elhibázva 2−1-es vezetéshez jutottak az olaszok, s kis idő múva már 4−1-re húztak el. Az eredmény a folytatásban is hasonlóan alakult.  Ellenfelünk rendre előnyhöz jutott, Kovács Andrea tanítványai pedig igyekeztek azt ledolgozni. Négy és fél perccel a második negyed vége előtt Galántai hárompontosával sikerült először 19−19-re kiegyenlíteni. Mint utóbb kiderült, ez volt a találkozó utolsó pillanata, amikor a két csapat döntetlenre állt. Ettől a pillanattól kezdve az olaszok egyre biztosabban értékesítették helyzeteiket, a magyarok pedig túl sokat hibáztak a támadásban. Az első félidő vége előtti percekben mindkét oldalon potyogni kezdtek a kosarak, s ennek köszönhetően 35−27-es olasz vezetéssel vonulhattak  pihenőre a csapatok. A harmadik és negyedik negyedben nagyot változott a játék képe, az idő múlásával a magyar válogatottnak egyre kevesebb esélye maradt az egyenlítésre. Hiába próbálkozott az utolsó játékrészben agresszívabb védekezéssel, a kinyíló védelem még inkább az olaszok malmára hajtotta a vizet, akik így a korábbiaknál is könnyebben szerezték pontjaikat. Igaz, ekkor Mészárosné Kovács Andrea már valamennyi játékosát pályára küldte, hogy mindenki játéklehetőséghez juthasson. A statisztika pontosan tükrözte a pályán látottakat,  míg ellenfelünk 44 százalékosan értékesítette helyzeteit, addig Dombai Rékáék esetében 27 százalék volt ugyanez az arány. Az olaszok minden téren felülmúlták a magyarokat, a technikai hibák és eladott labdák kivételével. Utóbbinak döntő szerep jutott a találkozó során. Mészárosné Kovács Andrea a meccs utáni értékelésében elmondta, hogy az első negyedben eladott labdák végzetesek voltak, s elismerte, hogy a mérkőzést az olaszok uralták: „A vereségnél jobban elkeserít, hogy a lányok nem tudták végrehajtani  a felkészülés alatt begyakorolt és a találkozó előtt megbeszélt elemeket. Az olasz válogatott fizikálisan erősebb volt nálunk, mi pedig könnyűlovasságként harcoltunk a páncélosok ellen. Ebből a különbségből fakadt, hogy nem tudtuk a nagy erejű támadásaikat megállítani, arra pedig esélyünk sem volt, hogy a saját játékunkat játsszuk. Bíztunk benne, hogy kihasználjuk majd gyorsaságunkat, de sajnos, ez nem sikerült. Az első negyedben túl sokat hibáztunk, ami elbizonytalanította a lányokat. Csoportunk legjobb és legtapasztaltabb együttese ez az olasz csapat, nem tudom milyen messzire jutnak majd el a tornán, de nagyon jók az esélyeik. A folytatásban azt remélem, hogy a mai napon tapasztalt, kezdeti megszeppenés után ismét a saját játékunkat tudjuk majd játszani. Ha ez sikerül, nagy baj nem lehet, rendületlenül bízom a játékosaimban." A magyar válogatott a folytatásban, szombaton, Horvátország ellen játszik. A két együttes a felkészülés során kétszer találkozott egymással és egy-egy-es döntetlen a párharc mérlege.

LEÁNY U16-OS A DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAUNAS C csoport. 1. forduló: Lengyelország−Horvátország 95−63; Olaszország− Magyarország 79−51 (17−10, 18−17, 16−12, 28−12) Olaszország: Giorgia Balossi 9, Caterina Gilli 9, Giulia Natali 4, Martina Spinelli 10, Ilaria Panzera 5. Csere: Francesca Leonardi 3, Giorgia Bovenzi 17, Silvia Colognesi 4, Meriem Nasraoui 11, Silvia Nativi 1, Anna Turel 4, Ashley Egwoh 2. Vezetőedző: Giovanni Lucchesi Magyarország: Dombai Réka 12, Galántai Alma 5, Vég-Dudás Anna 6, Boros Júlia 4, Madár Eszter 0. Csere: Keita Aya 2, Rakita Lili 5, Vincze Nikolett 4, Habling Lara 6, Szerencsés Tamara 2, Dénes Anna 5, Kuncz Petra 0. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.