- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Meg sem állna Tokióig

A 14 éves Schermann Bianka legnagyobb vágya, hogy két év múlva az olimpián is megmutathassa tudását. Forrás: MTK Budapest [1]

A 14 éves Schermann Bianka legnagyobb vágya, hogy két év múlva az olimpián is megmutathassa tudását.  •  Forrás: MTK Budapest

Kocsmár-Tóth István – utanpotlassport.hu [2]   „Talán a tavalyi, győri európai ifjúsági olimpiai fesztiválhoz tudnám hasonlítani a hangulatot és a felhajtást, ami Glasgow-ban fogadott minket. Nagyon különleges Eb volt, mivel több sportág kontinensviadalát egy időben, egymáshoz közeli helyszínekre szervezték” – mesélte Schermann Bianka, aki egy hete ért haza Skóciából. Az MTK Budapest tornásza összetettben – a legjobb magyarként – 18. lett, míg a csapat a 9. helyen végzett.

„Csak a korláttal vagyok hellyel-közzel elégedett, azon, úgy érzem, majdnem a maximumot hoztam ki a gyakorlatból. Az ugráson nem voltam elég pontos, akadt egy-két tartáshibám, és éreztem, hogy nem lesz az igazi. A legjobban a gerenda zavar, sokat inogtam, emiatt az átkötéseim sem sikerültek, nem véletlen, hogy arra kaptam a legrosszabb pontszámokat” – értékelte saját teljesítményét a 14 éves tornász.

Bár önmagával nem elégedett, sokáig emlékezetes marad számára a glasgow-i esemény, már csak azért is, mert a felnőttek között Dévai Boglárka húsz év után nyert Magyarországnak Eb-aranyat. Az ugrás fináléját az első sorból szurkolták végig a válogatott tagjai.

„Nagyon-nagyon izgultunk, elsőnek szólították őt, ott ültünk mindannyian. Emlékszem, amikor az utolsó gyakorlat is megvolt, kitették Bogi és a másik lány pontszámát az eredményjelzőre. Egy-egy oszlop volt, és amelyik magasabban áll meg, az a győztes. Amikor láttuk, hogy Bogié az, mind elkezdtünk telitorokból sikítani. Még most is libabőrös vagyok tőle. Nagyon nagy élmény volt, jó lenne egyszer valami hasonlót versenyzőként is megélni” – emlékezett vissza a Skóciában történtekre Bianka, aki ha a felnőtt Európa-bajnoki címtől messze is áll jelenleg, az országos bajnokságon tavaly már bizonyított. Miután megnyerte a korosztályos ob-t, három héttel később összetett mesterfokú bajnoki címet szerzett a „nagyok” között is.

„Nagyon boldog voltam, de rögtön arról beszéltünk az edzőmmel, hogy ez nem a vége, még sokkal több lehet bennem, ha beleteszem a kellő mennyiségű munkát. Aztán az idei évet igyekeztem éppen úgy kezdeni, mint a többit. Nem érzem egyáltalán, hogy elkényelmesített volna a siker. Nem vagyok megelégedve magammal, fejlődni szeretnék tovább és tovább, mert csak úgy érhetem el a céljaimat.”

A célokat, amelyek közül a legkonkrétabb a 2020-as tokiói olimpiai részvétel.

„Ehhez a következő világbajnokságon a legjobb huszonnégy között kellene végeznünk a csapattal, aztán pedig a két év múlva esedékes vébén, amikor már én is felnőtt leszek, a legjobb tizenkettőbe kerülni. Nem egyszerű feladat, de mind erről álmodunk a mostani juniorválogatottból.”

Bianka a sport mellett a tanulásra is igyekszik odafigyelni, még ha tavaly a hazai rendezésű EYOF-ért  fel is áldozta tanévét.  Nyelvérzéke kiváló: angolul és – kevésbé szokványos módon – kínaiul is majdhogynem anyanyelvi szinten beszél.

„Sokan kérdezik, honnan jött a kínai, de igazából nem tudom. Anyuék szerették volna, hogy valami különleges nyelvet tanuljunk, aminek később hasznát vehetem. Eddig be is jött, nagyon élvezem.”

Az ifjú tornászlány 2017 után az idén is bekerült az MOL Új Európa Alapítvány támogatottjai közé. Az elnyert összeget a versenyekre utazás, illetve az edzés és az iskola közötti ingázás megkönnyítésére, az útiköltség fedezésére fordítja.

További korosztályos hírek TORNÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.