UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-08-21 10:49

Legyen minden edzés háború!

Szerdától rangos nemzetközi tornával indítja a 2018/19-es évadot Svédországban az U20-as jégkorong-válogatott. Az együttes nyáron kinevezett szövetségi kapitánya, a nagyválogatottal az A csoportot kétszer megjárt Vas Márton első fellépésére készül a nemzeti csapat kispadján. A gárda utolsó magyarországi edzésén a szakvezető és a válogatott egyik meghatározó játékosa, Szalma Zsolt beszélt a felkészülésről, a svédországi megméretésről és a decemberi világbajnokságról is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huEgynapos „miniedzőtáborral” melegített a decemberi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő U20-as jégkorong-válogatott az évad első felkészülési tornájára, a svédországi Super Challenge Cup elnevezésű nyolccsapatos viadalra. A mieink mellett a mezőnyben lesz az osztrák, a norvég és a francia korosztályos nemzeti együttes és több neves európai klubcsapat is.

Vas Márton keményen dolgozó, látványosan játszó U20-as válogatottat szeretne építeni Fotó: Mudra László
Vas Márton keményen dolgozó, látványosan játszó U20-as válogatottat szeretne építeni Fotó: Mudra László
Az ötnapos viadal ugyanakkor nem csak emiatt érdekes.  Szerdán debütál ugyanis a gárda kispadján a szapporói és a krakkói A csoportos feljutást elérő válogatott meghatározó egyénisége, Vas Márton. A nyáron kinevezett szakvezető a hétfői tréning után elmondta, elégedett az eddig elvégzett munkával. „Nagyon pozitívak a gondolataim, minden percét élvezem a közös munkának. Úgy látom, hogy szorgos, keményen küzdő társaságot vettem át, amellyel tényleg öröm dolgozni. A svédországi tornától azt várom, hogy minél teljesebb képet kapjunk a játékosokról, a karakterekről. Öt mérkőzést fogunk játszani, ezalatt mindenki megmutathatja majd, hogy mit tud valójában, s mire képes sorozatterhelés közben.” A válogatott egyik kulcsfigurája, az UTE 19 éves játékosa, Szalma Zsolt a trénerhez hasonlóan úgy látja, hogy megfelelő munka folyik, és jó a hangulat a csapaton belül. „Volt néhány hete egy edzőtáborunk, ott már jobban megismerkedtünk egymással, így erre a hétre már összeszokott brigád érkezett. Erős tornára megyünk, jó állomása lehet a világbajnoki felkészülésnek. Abban bízom, hogy az ötnapos viadal végére még jobban összecsiszolódunk.”
Szalma Zsolt (balra) világbajnoki címet szeretne decemberben Forrás: MJSZ
Szalma Zsolt (balra) világbajnoki címet szeretne decemberben Forrás: MJSZ
Az U20-as, vagy más néven juniorválogatott játékosai amellett, hogy a világbajnokságra készülnek, korosztályváltás előtt is állnak, hiszen közülük többeknek jövőre már kizárólag a felnőttek között kell helyt állnia. Vas Márton ezt is szem előtt tartva dirigálja a gárdát a következő hónapokban. „Próbáljuk őket arra nevelni, hogy maguktól lépjenek feljebb ezen a lépcsőn, mi csak segíteni tudunk nekik ebben. Az a fontos, hogy nap mint nap készen álljanak, és minden edzés valóságos csata legyen számukra. Ha így tesznek, akkor jó úton járnak.” A fiatal tréner azt is felvázolta, mik a tervei a világbajnokságig: azt szeretné, ha a decemberi, lengyelországi tornán keményen dolgozó, sokat korcsolyázó, látványos hokit játszó U20-as válogatottat irányíthatna. Míg az együttes támadója, Szalma Zsolt arról álmodik, hogy megszerzi első aranyérmét a nemzeti együttesben. Azt mondja, sokat segíthet céljaik elérésében, hogy többen már az élvonalbeli felnőttbajnokságban játszanak. „Még nem nyertem világbajnokságot, és már az idén szeretném ezt a feladatot kipipálni. Ezért egyértelműen feljebb szeretnénk lépni. Azt gondolom, készen áll a magyar jégkorong arra, hogy újra feljussunk a legjobbak közé, és ott is ragadjunk.”

U20 SUPER CHALLENGE CUP, KARLSTAD (SVÉDORSZÁG) A magyar válogatott programja: Augusztus 22., szerda: –Genéve-Servette (svájci), 19.15 Augusztus 23., csütörtök: –Växjo (svéd), 16 Augusztus 24.; péntek: –Ausztria U20, 15.45 Augusztus 25., szombat: elődöntő, helyosztók Augusztus 26., vasárnap: döntő, helyosztók A magyar válogatott kerete: Kapusok: Gönczi Lajos (Debrecen), Szeles Martin (Fehérvár), Tóth Balázs (Vasas) Hátvédek: Bugár Gábor (MAC), Falus Ádám (Zürich, svájci), Fejes Nándor (MAC), Horváth Milán (Fehérvár), Kiss Roland (Fehérvár), Pokornyi Dávid (UTE), Sándor Flórián (Fehérvár), Szécsi Patrik (HK Budapest), Vas Márk (Fehérvár) Csatárok: Császár Hunor (Fehérvár), Csiki Attila (Vasas), Kemény Patrik (Wings, svéd), Kovács Sebestyén (UTE), Kreisz Brúnó (MAC), Lőczi Árpád (MAC), Madácsi Benedek (Fehérvár), Mihály Ákos (Fehérvár), Nagy Ákos (Fehérvár), Péter Andor (Fehérvár), Péter Donát (Augsburg, német), Révész Marcell (Zürich, svájci), Szalma Zsolt (UTE), Szigeti Ákos (MAC), Vértes Nátán (HPK, finn), Vincze Gergő (Fehérvár)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.