UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2018-08-22 13:31

Glasgow-ból ezüsttel

Balázs Krisztián ezüstérmet szerzett nyújtón a tornászok Glasgow-ban rendezett ifjúsági Európa-bajnokságán. A FTC-ben pallérozódó 16 éves versenyző mesél Skóciáról, a sportágához való kötődéséről és arról is, hogyan kezdődött a pályafutása.

RKB – utanpotlassport.hu – Nyújtón szerezted az ezüstérmedet, ez a kedvenc szered? – Nehéz kérdés, talán nincs is kedvencem… Az biztos, hogy lovon nem tudok úgy teljesíteni, ahogyan szeretnék. Persze ezt mindig arra fogom, hogy nem megfelelő az alkatom, rövidek a karjaim. A nyújtó mellett a talajt és a korlátot is szeretem, de ennek szerintem az az oka, hogy amiben sikereket ér el az ember, ahhoz jobban vonzódik.

Balázs Krisztián gőzerővel folytatja felkészülését az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára Kép: Mura László
Balázs Krisztián gőzerővel folytatja felkészülését az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára Kép: Mura László

– A bakui kvalifikációs versenyen, amelyen kijutottál a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, szinte az összes szeren sikeres voltál, s ennek köszönhetően lettél harmadik az összetettben. Költői a kérdés: elégedett vagy az ott mutatott produkcióddal? – Persze, és éppen ebből kiindulva Argentínában is a dobogó a célom. Már csak azért is, mert Azerbajdzsánban a saját korosztályommal versenyeztem, ahogyan az ifjúsági olimpián is ebben a mezőnyben tornázom majd, míg a glasgow-i Eb-n a két évvel idősebbek is a riválisaim voltak. Ők fizikailag jóval előrébb tartanak, mint én, nem véletlen, hogy Skóciában az első hely egy kétezres születésű olasz srácé lett.

– Edződ, Nagy Zoltán szerint az Eb-n előny volt, hogy ismerted a vetélytársaidat. Az ifjúsági olimpián azonban lesznek Európán kívüli, új ellenfelek is. Ez mennyiben okozhat nehézséget? – Az amerikaiakkal és a kínaiakkal nagyon régen versenyeztem együtt, így aztán az olimpia olyan lesz, mintha sötétben tapogatóznánk. Persze ha valaki elég jó, ez semmit nem számít. És így készülök én is: a legjobb akarok lenni! Rengeteg munka vár rám, a további felkészülés pedig még több energiát és fegyelmet követel majd, mint eddig.

– Ha annak idején nem mennek el az általános iskolátokba az FTC tornászai bemutatót tartani, akkor lehet, hogy a skóciai multisport Eb-n nem a szereken mutatod be gyakorlataidat, hanem, mondjuk, medencébe ugrasz? – Átlagos, szerintem sok fiatallal megtörtént eset az enyém: sportágat váltottam, mert megtetszett egy másik. Hétéves koromig úsztam, aztán egyszer, a testnevelés óránkra bejött néhány tornász a Fradiból. Különböző gyakorlatokat mutattak be, és nagyon tetszett, amit csináltak. Az óra végén mondták, hogy úgy látják, alkalmas lennék tornásznak, tetszett nekik a felépítésem, én pedig belelkesedtem. A szüleim rábeszéltek, hogy egyszerre két sportágat ne erőltessek, úgyhogy maradt a torna…

– Mit találtál szépnek a sportágban? – Ugyanaz tetszik benne most, mint azon a bizonyos órán. Ez a sport arról szól, hogy milyen kifinomultan tudsz bánni a testeddel. Szerintem látványos, egyben nehéz sportágat választottam, hiszen hatalmas energiákat kell mozgósítanunk nap mint nap.

– Ez így volt Glasgow-ban is, és meg is lett az eredménye. Mi történt, miután meglett az ezüst a nyújtón? – Rengetegen gratuláltak még a vetélytársaink közül is. Ilyen rangos eseményen egyébként még sosem versenyeztem. Két évvel ezelőtt csapatban indultunk az ifjúsági Eb-n, és nyolcadikként végeztünk, tehát mindenképpen ez a második hely az eddigi legjobb eredményem. Nem akarok álszerény lenni, de úgy gondolom: az ezüstérem nem jelent mást, csak egy jól sikerült másfél percet, amelyben a tornász – jelen esetben én – hatalmas koncentrációval hajtotta végre azt a gyakorlatot, amin előtte rengeteget dolgozott. Amúgy Skóciában azt mondták az ellenfeleink, hogy úgy látják, egyre jobb a magyar tornasport, és nagy fejlődésen megy keresztül az utánpótlásunk.

Mit gondolsz, ha továbbra is ilyen eltökélten dolgozol a céljaidért, te leszel a következő Berki Krisztián? – Á, dehogy! Még hogy én meg a lólengés? A kápák között nem érzem magam elég jónak. Úgyhogy inkább maradnék Balázs Krisztián…

További korosztályos hírek TORNÁBAN sportági aloldalunkon.