UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2018-08-25 10:47

Felnőtt vb-vel hangol

Gulyás Michelle a felnőtt világbajnoksággal készül az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. A KSI még mindig csupán ifjúsági korú öttusázója a junior-vb-n is remekelt: egy hónapja, Kladnóban ő lett a legjobb magyar a női mezőnyben. A szezon hajrájában még egy lapáttal rátenne eddigi teljesítményére.

Gulyás Michelle az U19-es kvalifikációs-verseny dobogóján, Portugáliában.
Gulyás Michelle az U19-es kvalifikációs-verseny dobogóján, Portugáliában.
Kocsmár-Tóth István – utanpotlassport.hu A KSI SE 17 esztendős tehetségét Torinóban értük utol, ahol már a felnőttekkel készül a mexikóvárosi világbajnokságra. Formaidőzítésről, Buenos Airesről, közelgő érettségiről egyaránt beszélgettünk Gulyás Michelle-lel. – Most olvastam a hírt, hogy utazol a felnőtt vb-re is, és Guzi Blankával ti alkotjátok majd a női párost. Meglepett a döntés? – Igen is, meg nem is. Már rögvest az év elején, a legelső felnőttversenyemen dobogóra állhattam a budapesti Peridot fedett pályás nemzetközi viadalon. Azt hiszem, egész jó szezonom van, az ifjúsági- és a junior világbajnokság is jól sikerült, így korábban szóba került, hogy a felnőttek között is lehetőséget kaphatok. De a szövetségi kapitánnyal év közben inkább úgy döntöttünk, mivel az októberi ifjúsági olimpiára is utazom, inkább nem versenyeztetnek „szét”, és induljak csak a saját korosztályomban és eggyel feljebb, a junioroknál. – Miért gondoltátok meg magatokat? – Szerencsére tényleg jó formában vagyok, és a két verseny között is van egy hónap, így nem kell attól tartanom, hogy Buenos Airesbe fáradtan érkeznék. Sőt, igazából sok is lett volna csak edzeni egészen az ifjúsági olimpiáig. Ez volt a döntő érv. Egyébként is a csapattal együtt készülök, jelenleg is Torinóban vagyunk, magaslati edzőtáborban. A formaidőzítéssel továbbra is október a fő cél, de nagyon hasznos tapasztalat, hogy a felnőttekkel vívhatok itt és aztán a vb-n is. – Ha már a hasznos tapasztalatoknál tartunk. Egy korosztállyal fiatalabbként a junior világbajnokságra is ezzel a jelmondattal utazhattál ki, ahol aztán 7. helyeddel  a női válogatott legjobbja lettél egyéniben, csapatban meg szereztél egy bronzérmet. Nem hangzik rosszul egy 17 évestől! – És még ha a vívásom kicsit jobban sikerül…
Az ifjúsági korú Gulyás Michelle ezúttal két korosztállyal feljebb versenyez Fotó: Gulyás Gergely
Az ifjúsági korú Gulyás Michelle ezúttal két korosztállyal feljebb versenyez Fotó: Gulyás Gergely
– Az a mumus az öt tusa közül? – Mumusnak nem mondanám, és úgy érzem, sokat is fejlődtem benne, és azért nem volt olyan rossz a világbajnokságon sem. De mindig lehet jobb. Az úszásom szerencsére nagyon stabil, és nem volt ez másként Kladnóban sem. Aminek pedig különösen örültem, hogy pályafutásom alatt most először tudtam háromszáz pont felett lovagolni. Általánosságban véve sem mumusom, sem kedvencem nincs a számok közül, mindig azt szeretem a legjobban, amelyikben a legjobb eredményeimet érem el, és azt kevésbé, amelyik az adott versenyen nem sikerül  olyan jól. – Említetted, hogy az év fő versenye számodra a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia lesz. Gondolom, várod már nagyon a multisport-eseményt! – A KSI-ből Földházi Zsófia és Regős Gergő is indult már korábban a játékokon, úgyhogy őket kifaggattam, mire érdemes készülni. Mesélték, hogy azért másra készüljek, mint egy egyszerű öttusaversenynél. Nincs selejtező, cserébe sokkal jobban kell koncentrálni már a verseny első pillanatától. Azt is mesélték, hogy nagyon-nagy az összetartás a csapattagok között, hogy aki tud, átmegy szurkolni a másiknak, és mind a ketten erős, hosszú távon fennmaradó barátságokat is tudtak kötni. – Gondoltad volna, hogy a magyar öttusázás egyik legnagyobb tehetségeként fognak emlegetni alig hat évvel azután, hogy hátad mögött hagytad a szertornázást? Egyáltalán honnan jött a sportágváltás ötlete? – 2011-ben jártunk, öcsém akkor már kéttusázott, és innen jött az ötlet, hogy én is kipróbálnám magam. Igazából a torna nagyon jó alapot tud adni mindenhez, de számomra kissé monoton volt. Az öttusában azt szeretem, hogy sosem lehet megunni. Mindig van benne valami új kihívás a többféle sportág váltakozása miatt. – Az idei év a versenyeken elért sikereidtől hangos, jövőre viszont jön az érettségi, így az iskolára is fokozottan oda kell figyelned szeptembertől. Tudod már, „mi leszel, ha nagy leszel”? – Egyelőre még nem. De biztos, hogy eseménydús év lesz a következő is. Kicsit a bőség zavarával küszködöm. Sok minden van, ami érdekelne, de csak abban vagyok biztos, hogy sporthoz közeli dolgot szeretnék tanulni. Akár az edzői vagy a sportpszichológusi pálya is benne lehet a pakliban. A gimiben  alapvetően inkább a humán tárgyak érdekeltek. Édesapámmal csak angolul kommunikálunk, így a nyelvek is közel állnak a szívemhez. Ebből kell majd kisütni valamit a jövő tavaszi, egyetemi jelentkezésig.
Gulyás Michelle nemcsak a versenypályán, de az iskolában is remekel. Forrás: ksiottusa.hu
Gulyás Michelle nemcsak a versenypályán, de az iskolában is remekel. Forrás: ksiottusa.hu
– Kanyarodjunk vissza a beszélgetés kezdetéhez: Mexikóvárosban mit vársz magadtól? – Női párosként fél-fél távot fogunk úszni és futni is, így nem biztos, hogy kijön, milyen erőnléti állapotban vagyok. A lényeg az, hogy versenyezzünk egy jót, konkrét helyezés nem fogalmazódott meg bennem. Inkább Buenos Airesben, az ifi olimpián szeretnék kiugró eredményt elérni. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN  a sportági aloldalunkon.